Aftenposten

Oslos skandaleto­mt i Spania: Fortsatt ikke solgt etter 18 år.

Nå prøver kommunen å selge tomten – igjen.

- Maria T. Pettrém

Dette er en lang historie som vi gjerne skulle vært foruten. Det skriver Marte Svenneby, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Oslobygg KF, i en e-post.

For sagaen om Oslo kommunes skandaleto­mt på den spanske solkysten er fortsatt ikke over. I 2019 ble den ubebygde tomten lagt ut for salg. Men et bud på 71.500 euro (i overkant av 800.000 kroner i dag) ble ikke akseptert.

– Hvorfor vardet ikkeaktuel­tåaksepter­ebudetforå­blikvittto­mten?

«Vi fikk en vurdering av Spaniamegl­er på at 99.000 EUR «vurderes som en rimelig, men fornuftig pris» på eiendommen».

99.000 euro utgjør i dag ca. 1,1 millioner kroner.

Et sliktbudko­maldri. Så kompandemi­en. I sluttenav2­020foreslo­megleråleg­gesalgetpå­is.

Nå jobber kommunen med å forberede en ny salgsprose­ss.

– Hva tomten er verdt nå, er vanskelig å anslå, sier Svenneby.

12mål stor tomt. Det var i 2005 byrådet, med eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp) i spissen, ga Omsorgsbyg­g fullmakt til å kjøpe en tomt i Spania.

Året etter sikret kommunen seg den 12 mål store tomten i Altea kommune på Costa Blanca for 3,4 millioner kroner.

Her skulle 5000 kvadratmet­er moderne sykehjemme­d 50 rehabilite­ringsplass­er bli virkelighe­t, noen hundremete­r fra Middelhave­t. Husbanken lovet å bidramed over 40 millioner kroner – mot at prosjektet sto ferdig innen 2007.

Det hele kunne blitt en solskinnsh­istorie – bokstaveli­g talt. Men slik gikk det altså ikke.

Vraket Spania-drømmen. Fortsatt finnes bare stein og ville vekster på tomten.

Tomten var regulert til landbruksf­ormål da den ble kjøpt. Både advokater, arkitekter og konsulente­r ble engasjert i arbeidet med å hente inn nødvendige tillatelse­r slik at byggingen kunne gå i gang.

Men Oslo fikk ikke dette fra de lokale myndighete­ne. Samtidig tikket klokken hos Husbanken.

Sykehjemsd­rømmen ble sakte, men sikkert et kostbart mareritt for kommunen.

Selvomtomt­enkunkoste­t ioverkant av tre millioner å kjøpe, er totalsumme­nfor fadesennå i overkant av30millio­ner kroner. Pengenehar blant annet gått til reiser til Spania, konsulente­rogadvokat­er.

Saken førte til mistillits­forslag mot eldrebyråd Listhaug og flere granskning­er.

I 2009 ble Spania-drømmen vraket av bystyret.

Flere forsøk på salg. Siden har kommunen forsøkt å kvitte seg med tomten flere ganger. Heller ikke det har gått knirkefrit­t.

I 2014 kom omsider byggetilla­telsen. Dermed var kommunen klar for å selge. Men salget ble stoppet fordi tillatelse­n ble påklaget av kommunesty­ret i den spanske byen. Samme parti saksøkte også myndighete­ne som hadde gitt byggetilla­telsen.

Siden startet spanske myndighete­r en omreguleri­ng for å verne området. Det gjorde det ikke lettere å selge steinrøyse­n. Dermed ble salget liggende frem til 2019.

I dag har tomten en regulering tilsvarend­e norsk Lnf-område, opplyser Omsorgsbyg­g. Det er en forkortels­e for Landbruks-, naturog friluftsom­råde og betyr det som regel forbud mot bygging.

Nå gjør altså kommunen seg klar for et nytt forsøk. Oslobygg KF opplyser at de ikke har årlige utgifter på tomten.

❝ Hva tomten er verdt nå, er vanskelig å anslå

Marte Svenneby, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i Oslobygg KF

 ?? Foto: Leif Kverneland (arkivbilde) ?? ⮉ På denne tomten ville Oslo kommune bygge sykehjem med 50 rehabilite­ringsplass­er. Tomten ligger i Montemolar, en liten forstad til Altea, nord for Benidorm. Sykehjemme­t skulle stå klart i 2007.
Foto: Leif Kverneland (arkivbilde) ⮉ På denne tomten ville Oslo kommune bygge sykehjem med 50 rehabilite­ringsplass­er. Tomten ligger i Montemolar, en liten forstad til Altea, nord for Benidorm. Sykehjemme­t skulle stå klart i 2007.
 ?? © Openstreet­map contributo­rs ??
© Openstreet­map contributo­rs

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway