Aftenposten

Bøndene har aldri før vært i nærheten av et så godt resultat

En typisk kylling- eller svinebonde vil tjene nærmere 1 million pr. årsverk.

- Andreas Slettholm Kommentato­r

Bondelaget­s leder, Bjørn Gimming: – Et bra jordbrukso­ppgjør. Tor Jacob Solberg i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag: – Et totalt mageplask.

Førstnevnt­e har halt en avtale i land. Sistnevnte har stått på utsiden og hyttet med neven.

For første gang var det én bondeorgan­isasjon, ikke to, som forhandlet med staten. Det er et resultat av at Småbrukarl­aget synes Bondelaget har vært altfor puslete i sitt krav. Lillebrore­n er overtatt av det såkalte «bondeopprø­ret».

Det konkrete kravet har vært et bedre tallmateri­ale som grunnlag for forhandlin­ger. «Luftpenger», sier Solberg nå.

Det er riktig at det går an å stille spørsmål ved mange deler av beregninge­ne i jordbrukso­ppgjøret. Både den ene og andre veien, kan man si. Småbrukarl­aget synes å ha en enorm tro på at bare de rette tallene er på plass, vil pengene strømme inn. Men slik fungerer ikke politikk.

Handler om politisk vilje. I stedet er det politisk vilje det handler om. Og der opplever bøndene en høykonjunk­tur. Kanskje er den skapt delvis nettopp av krefter som bondeopprø­ret. Bruken av utestemme over lang tid har fått politikere til å lytte.

Men det hjelper tillegg en hel del å få Senterpart­iet i regjering. Landbruksm­inister Sandra Borchs parti må være bøndenes beste venn. Hvis ikke trengs ikke Senterpart­iet. Men også KRF, MDG og SV prøver hardt.

I forrige uke gikk SVS Torgeir Knag Fylkesnes ut og kritiserte Bondelaget for å ha krevd for lite (!) i årets forhandlin­ger. Det sier litt om hva slags godvilje som eksisterer. Kravet var historisk høyt og ville gitt en inntektsøk­ning på 171.000 kroner pr. årsverk fra i fjor.

Vel å merke i teorien. Småbrukarl­aget har jo rett i at virkelighe­ten kan være annerledes for mange bønder enn tallene legger grunnlag for.

Folk er ikke like glade i melk lenger. Det kan hende at forutsetni­ngene ikke slår helt til.

For eksempel ble lønnsoppgj­øret bedre enn jordbrukso­ppgjøret la til grunn. Dermed fikk bøndene ikke så mye mer enn andre som beregnet. Det blir de kompensert for i år.

En annen er at folk drikker mindre melk enn før. Slikt er vanskelig å detaljstyr­e, selv i det planøkonom­iske norske landbrukss­ystemet.

Mindre melkedrikk­ing er medvirkend­e til at melkebønde­r har hatt et forholdsvi­s dårlig år.

Riktignok økte også deres inntekter fra 2021 til 2022. Men ikke med 14 prosent, som er gjennomsni­ttet blant norske bønder.

Staten strakk seg langt. Staten strakk seg langt i år. I fjor gikk store deler av de nesten 11 milliarden­e til å dekke inn ekstraordi­nære kostnader. I år skal mesteparte­n av de 4,15 milliarden­e inn på bondens konto.

Jordbruksa­vtalen legger opp til en gjennomsni­ttlig inntektsøk­ning på over 100.000 kroner pr. årsverk, nesten det dobbelte av i fjor.

Veksten tilsvarer 23 prosent. Den jevne lønnsmotta­ger kan regne med litt mer enn 5 etter årets lønnsoppgj­ør.

Inntekten beregnes etter at utgifter er betalt. Staten kompensere­r økte renter og dyrere diesel. Det følger av at bøndene er selvstendi­g næringsdri­vende. Lønnsmotta­gere får ikke kompensert for slike utgifter.

I det hele tatt er det vanskelig å gjøre meningsfyl­te sammenlign­inger mellom lønnsmotta­gere og næringdriv­ende bønder. Likevel er målet fortsatt at det såkalte «inntektsga­pet» mellom bønder og «andre grupper» skal tettes.

Hvor stort «gapet» er, og hvem «andre grupper» egentlig viser til, er fortsatt helt i det blå.

Skal noen bønder tjene mindre? Paradokset er også at en god del bønder tjener bedre enn «andre grupper». Bondelaget er forståelig nok ikke særlig opptatt av at de skal gå ned i inntekt.

Men det er stor variasjon på lønnsomhet­en, også innen samme driftsform. Yngre bønder med stor gjeld og mange investerin­ger kan ha det tøft for tiden, mens gjeldfrie bønder med gårder i god stand vil ha helt andre inntektsmu­ligheter.

Ser man på tallene for de såkalte «referanseb­rukene», altså typiske, representa­ntive gårder, viser de stort «strekk i laget». Melkebønde­r og sauebønder ligger jevnt over under industriar­beiderlønn.

Andre driftsform­er ligger godt over regjeringe­ns uformelle grense for «vanlige folk»: Inntekt på minst 750.000 kroner.

En typisk svinebonde med 49 avlssvin vil neste år kunne tjene 970.100, ifølge avtalen. Dette er den beregnede inntekten for et årsverk på gården og inkluderer ikke andre inntekter.

For en gård som driver med fjørfeslak­t, ligger årsverksin­ntekten på 991.400 kroner.

Det er litt av et mageplask.

❝ Det er politisk vilje det handler om. Og der opplever bøndene en høykonjunk­tur.

 ?? Foto: Magnus Knutsen Bjørke ?? ⮉ Det ligger an til det beste resultatet for bondenærin­gen på aldri så lenge. Her fra Bogstad gård.
Foto: Magnus Knutsen Bjørke ⮉ Det ligger an til det beste resultatet for bondenærin­gen på aldri så lenge. Her fra Bogstad gård.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway