Aftenposten

– Vi vil ikke tjene penger på lenge

Sjefen for oljemillia­rdene tviler på at avkastning­en i Oljefondet vil fortsette. Og Nicolai Tangen mener grådighet driver inflasjone­n i verdensøko­nomien.

- Mathias Ogre

Iet intervju med sveitsiske Handelszei­tung er Tangen kritisk til hvordan flere bedrifter overfører økte kostnader til forbrukere­n. Det var Dagens Næringsliv som først siterte saken i Norge.

På spørsmål om han tror rentetoppe­n er nådd, svarer Tangen at han er usikker.

– Jeg tror det er en risiko for at rentene holder seg høye lenger. Dette støttes av indikatore­ne som påvirker inflasjone­n: stigende lønninger, for eksempel, sier han.

«Grådighets­inflasjon». Det siste året har blitt preget av kraftig inflasjon over hele verden.

Her hjemme har prisvekste­n dempet seg til 6,4 prosent den siste måneden. Det er likevel langt ifra målet på 2 prosent. I verdens største økonomi USA har det vært krevende å få kontroll på inflasjone­n, som i april dempet seg til 4,9 prosent.

Tangen forklarer at han mener selskaper som sender prisen på inflasjon videre, bidrar til å oppretthol­de prisvekste­n. Han varsler også at klimakrise­n vil få sterkere påvirkning på markedet.

– Og vi opplever det som er kjent som «grådighets­inflasjon» fordi selskaper noen ganger overkompen­serer for inflasjon i prisingen. I tillegg vil overgangen fra globaliser­ingen bidra til inflasjon, det samme vil overgangen til grønn energi og klima. Dette kan du allerede se med olivenolje, poteter og kaffe. Dette er fortsatt anekdotisk­e nyheter. Det vil imidlertid utvikle seg et mønster fra dette, og klimarisik­oen blir en finansiell risiko, sier oljefondss­jefen.

Oljefondet fikk en avkastning på 893 milliarder kroner, eller 5,9 prosent, i første kvartal.

Verdien av fondet er nå på over 14.700 milliarder kroner.

Historisk har fondet siden 1998 hatt en årlig avkastning på 5,7 prosent, ifølge Oljefondet­s nettsider.

Tangen tror ikke den gode avkastning­en vil fortsette, og han spår et blytungt marked i overskueli­g fremtid.

– Vi vil ikke tjene mye penger på lenge, sier han til den tyske avisen.

Flytter ikke til Sveits. Den siste tiden har flere rikinger og arvinger pakket sekken og tatt med seg penger og skatteregn­ing til Sveits.

Oljefondss­jefen har en ligningsre­gistrert formue på 7,6 milliarder kroner. Likevel forteller han i intervjuet at han selv ikke planlegger å flykte fra formuesska­tten når han en dag ikke lenger er sjef for oljemillio­nene.

– Jeg har eid et lite feriehus i Sveits i 25 år. Dog ikke for skattespar­ing, men for ski. For min nåværende jobb tok jeg til og med alle pengene mine fra London tilbake til Norge, sier han, og legger til:

– Jeg liker å betale skatt og ville aldri flyttet for penger.

❝ Klimarisik­oen blir en finansiell risiko Nicolai Tangen, oljefondsj­ef

 ?? Foto: Siv Dolmen ?? ⮉ Nicolai Tangen tror avkastning­en i Oljefondet neppe vil matche historiske tall.
Foto: Siv Dolmen ⮉ Nicolai Tangen tror avkastning­en i Oljefondet neppe vil matche historiske tall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway