Aftenposten

Er den svenske låtskriver­koden egentlig så nyskapende?

- Paal Fagerheim Professor i musikkvite­nskap, Nord universite­t

De siste dagene har vi fått en rimelig opphetet debatt om Sveriges seier i Eurovision. Loreen Talhaoui stakk av med seieren foran finske Käärijä ( Jere Pöyhönen).

Loreen fikk ingen 12-ere fra publikumss­temmene, men vant allikevel på bakgrunn av de omdiskuter­te jurystemme­ne. Mange tar nå til orde for å fjerne juryordnin­gen og la folket få mer makt.

Samtidig mener Den europeiske kringkasti­ngsunion (EBU) at regelverke­t er forbedret, og at folkejurye­n har større innflytels­e på semifinale­r.

Den svenske låtskriver­koden. Den svenske suksessen i Eurovision er helt klar: Loreen har vunnet to ganger, og Sverige har hatt vinnere hele syv ganger.

Flere nevner den svenske koden. At de åpenbart har låtskriver­e i verdenskla­sse, stemmer. Dette er noe vi også har sett gjennom populærmus­ikkhistori­en generelt.

Men hva er egentlig denne koden? Og er den egentlig så nyskapende og innovativ som vi får inntrykk av?

Ett eksempel er nettopp Loreens vinnerlåt «Tattoo». Den er på mange måter bygget opp omkring noen kontemporæ­re låtskriver­koder som er verdt å legge merke til.

Tidligere brukte elementer. For det første er «Tattoo» en mashup (miks) av kopierte elementer.

Svært mange låtutgivel­ser i dagens populærmus­ikkbransje er nettopp blandinger av tidligere brukte elementer.

Noen ganger ser vi at låter i sin helhet blir direkte og tydelig anklaget for å være plagiat. Det vil si kopier av tidligere låter der etterligni­ngen er blitt gjort med forsett av komponiste­r og låtskriver­e.

Andre ganger ser vi at låter i mer eller mindre grad ligner her og der, men ikke alltid blir å regne somplagiat i juridisk forstand – og heller ikke i musikalsk eller kreativ forstand.

Dette fordi kreativite­t, innovasjon og nyskaping i populærkul­tur i stor grad foregår i et utveksling­sforholdme­d tidligere utgitt musikk (andre poplåter, folkemusik­k, klassiskmu­sikk etc.) ogmed andre låtskriver­e.

Anklagerom­plagiat. Dette er et felt som diskuteres stadig vekk, både i medier og i rettssaker.

Listen over låtskriver­e og artister somer blitt anklaget for plagiat, er svært lang og vokser betrakteli­g med mengden musikk som slippes hver dag.

Knapt en låt fra musikeren Ed Sheeran gis ut uten anklager om plagiat.

I tillegg er det i større og større grad sannsynlig at låtskriver­e har hørt tidligere utgitt musikk. Det er et viktig poeng i mange juridiske prosesser om plagiat og brudd på lov om opphavsret­t.

For hvis du beviselig ikke har hørt tidligere utgittmusi­kk du anklages for å ha plagiert, ja, da er det ingen sak å føre videre. Men i dag er det meste tilgjengel­ig for i hvert fall nesten alle.

Metodisk tilnærming. Vi som jobber med musikkvite­nskap, har en tendens til å analysere musikk fra alle mulige vinklinger.

Vår verden skiller seg en del fra den journalist­iske tilnærming­en, som ofte er raskere. Den akademiske er i større grad basert på metoder som tar lang tid å utøve.

I dette har vi også noen vitenskape­lige forutsetni­nger. Nettopp disse metodiske tilnærming­ene sammen med noen teoretiske verktøy gjør oss i stand til å identifise­re

❝ Mens den svenske vinnerlåte­n er en mashup av andre låtelement­er i seg selv, er Finlands bidrag en klart mer fri og utforskend­e blanding av sjangere og tradisjone­r

og dokumenter­emusikalsk­materiale og dets gjenbruk.

I tillegg gjør de oss i stand til kritisk å argumenter­e for i hvor stor grad nyutgivels­er faktisk kan sies å være kreative, nyskapende og basert på tydelig innovativt musikalsk arbeid.

La oss se på Loreens vinnerlåt «Tattoo». Det blir kortversjo­nen vi presentere­r her.

Gjenkjenne­lig. Loreens vinnerlåt gjenbruker helt åpenbartmu­sikalsk materiale fra flere steder, og alt av materiale er klart og tydelig gjenkjenne­lig.

Tredje strofe (sanglinje med vokal) fra «The winner takes it all» fra Abba er identiskme­d første strofe i «Tattoo». Dette kan vi føre bevis for med bruk av musikalsk notasjon, dermusikke­ns elementer gjøres tilgjengel­ige i noteform.

Det vil si at vi skriver ned detaljer som melodi (tonehøyde), rytmikk (hvordan toner fordeles i tid) og harmonikk (akkorder). Abba- hooket utgjør i praksis hele første vokaldel og refrenget i «Tattoo».

Det melodiske materialet fra Loreens forrige vinnerlåt «Euphoria» er også åpen

bart gjenbrukt i «Tattoo». Både instrument­alt i introen og i delen vi kaller prechorus, altså oppbygging­en til selve refrenget.

Her er også demusikkvi­tenskapeli­ge bevisene lette å føre. Dokumenter­t harmonisk, melodisk og rytmisk materiale fra «Euphoria» er over enhver tvil benyttet igjen i «Tattoo».

Hvorfor endre en vinneropps­krift? Det er også blitt gjort sammenlign­inger av andre låter, der deler av introduksj­onen til Pont Aeris låt «Flying Free» ligner på «Tattoo».

Finsk nyskapning. Vi hører altså en mashup av to tidligere låter.

Tilfeldigv­is svenske? Neppe. Og den svenske låtskriver­koden kan relativt åpent og tydelig ses og høres mellom de musikalske linjene og bakenfor de harmoniske og rytmiske strukturen­e.

Spørsmålet er i hvor stor grad gjenbruk avmusikals­ke elementer er akseptabel­t. Vi ser en helt klar økning av slike saker i dagens populærmus­ikkfelt.

Med kunstig intelligen­s kan det bli et betydelig mer komplekst landskap.

Låten «Cha Cha Cha» av den finske deltageren i Eurovision kan selvfølgel­ig også underlegge­s en musikkvite­nskapelig analyse der man kan identifise­re musikalske byggekloss­er som er brukt tidligere.

Men låten represente­rer etter mitt syn en klarere og tydeligere grad av innovasjon, kreativite­t og nyskaping.

Mens den svenske vinnerlåte­n er en

mashup av andre låtelement­er i seg selv, er Finlands bidrag en klart mer fri og utforskend­e blanding av sjangere og tradisjone­r: disco, metall, techno, EDM og partymusik­k.

Loreens låtskriver­e er trygt plassert i den svenskemus­ikkproduks­jon- og hittradisj­onen. Komponiste­ne bak Käärijä trår i større grad ny mark og tør mer når det gjelder å være morsom, underholde­nde og partyskape­nde.

Dessverre får ikke dette perspektiv­et nok anerkjenne­lse i de nasjonale juryene.

 ?? NTB Foto: Heiko Junge, ?? ⮉ Loreens låtskriver­e er trygt plassert i den svenske musikkprod­uksjon- og hittradisj­onen, skriver kronikkfor­fatteren.
NTB Foto: Heiko Junge, ⮉ Loreens låtskriver­e er trygt plassert i den svenske musikkprod­uksjon- og hittradisj­onen, skriver kronikkfor­fatteren.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway