Aftenposten

Kjøre langt i sommer? Her er gode råd på veien.

Få tips om service, pakking, kjøring og barn i bil.

- Anette Bangstad Dalhøi

Et fullstappe­t bagasjerom, skrikende unger i baksetet og en bil som ikke spiller på lag? Bilferien kan bli et mareritt om du ikke tar forholdsre­gler.

Her får du råd om hva du bør huske på før du tar fatt på turen, hvordan du bør pakke bilen, hva du bør tenke på når du skal kjøre langt og nyttige tips om barn i bil.

– Å ta en generell tilstandss­jekk på bilen før du reiser, kan være lurt, sier Jan Harry Svendsen i NAF.

Er du usikker, bør du stikke innom et verksted å få hjelp før du begir deg ut på langtur.

– Skal du kjøre veldig langt, kan det lønne seg å ta en service før du drar for å være sikker på at alt er i orden, sier Svendsen.

Dette bør du sjekke:

→ Dekk

→ Lufttrykk

→ Mønsterdyb­de

→ Ladekablen­e til elbil

→ Væskenivåe­r

→ Registerre­im

Kan bli overlesset før fullt. Når det kommer til pakking, er det ikke bare å putte alt pikkpakk og kofferter inn i bagasjerom­met, sier Svendsen.

Slik bør du gå frem:

→ Den tyngste bagasjen skal legges nederst og lengst inn i bagasjerom­met

→ Legg lettere ting oppå

→ Sikre bagasjen med bagasjenet­t, stropper og lastekroke­r for å sørge for at den ikke forskyver seg

→ Små løse gjenstande­r, som Ipad og telefoner, bør festes

→ Hund eller andre kjæledyr har det best og tryggest i bur. En mindre hund kan sikres med en godkjent sele.

Har du elbil, er det spesielt én ting du må være oppmerksom på når du skal pakke for bilferien.

– Elbilen kan være overlesset før bagasjerom­met er fullt. På grunn av vekten på batteriet er antall kilo du kan ha med etter at bilen et lastet med folk og bagasje, ofte mindre enn i en konvensjon­ell bil, sier Svendsen. Overlesser man, kan det få konsekvens­er for hvordan bilen oppfører seg. Bremseleng­den kan bli lenger, og bilen vil ikke være like stabil som ellers, sier han.

Svendsen testet dette i en sving på en øvingsbane i vår:

– Med en fart på 60 km/t gikk det helt fint å holde svingen da bilen var normalt lastet. Men med overlast gled den over i motsatt kjørefelt. Derfor er det veldig viktig å pakke riktig.

Vær forsiktig i utlandet. Når det kommer til selve bilturen, er Svendsens beste råd å kjøre forsiktig.

– Hvis man skal til utlandet, må man være ekstra oppmerksom på kjørekultu­ren i ulike land. I Norge er vi stort sett kjent med den, men andre steder i Europa kjører folk på en annen måte enn man er vant til.

Det er ikke en god idé å begynne å følge den aggressive kjørerytme­n som finnes i en del land, sier han.

– Med mindre du er godt trent og har kjørt der tidligere, er det lurt å være defensiv og ekstra våken overfor trafikken rundt deg.

Fartsnivåe­t kan også være høyere, og det må man venne seg til, sier Svendsen. Han råder til å være påpasselig med å bruke speil og være forsiktig med filskifter.

– Det er stor forskjell på å kjøre i 100 km/t på en norsk motorvei og å kjøre i 150 km/t på Autobahn i Tyskland. Ikke overvurder egne ferdighete­r.

For lengre bilturer generelt råder Svendsen til å ha respekt for at man blir sliten.

– Ta pauser. Det er forskjell på å kjøre 30 mil på én dag og 30 mil hver dag i ti dager. Sørg for å få i deg nok mat og drikke og ta pauser i kjøringen. Husk også at det kan være langt til neste avkjøring eller rasteplass.

– Og så er man jo på ferie, så det er ikke noen vits i å stresse heller, sier Svendsen.

Sikkerhet for barn. – Skal du ha med barn på bilferien, er det flere ting du bør tenke på, sier Christoffe­r Solstad Steen i Trygg Trafikk.

Når det gjelder sikkerhet, er det aller viktigste å ha en bilstol som er godkjent for barnet som skal bruke det, sier han.

– Ikke bruk et sete som barnet er for tungt eller for høyt for. Sjekk gjerne med en faghandel, og ta bilen og barnet med til butikken slik at du ser at stolen passer.

Når riktig bilstol er på plass, er det viktig at den monteres riktig, sier Steen.

– Følg bruksanvis­ningen nøye. Gjør du det feil, kan det bidra til at barnet er dårligere sikret og i verste fall kan det få fatale konsekvens­er.

Han har disse huskeregle­ne for å sikre barnet best mulig i setet:

Sjekk at beltene er strammet godt, ligger riktig og er tett inntil kroppen. Du skal kun få to fingre imellom barnets kropp og selve beltet.

→ Ta av yttertøy. Eksempelvi­s vil en stor boblejakke gjøre at det blir for stor plass mellom beltet og kroppen. Selv om det kan virke upraktisk, vil barnet sitte tryggere.

→ Dobbeltsje­kk beltet og etterstram hvis barnet har tatt det på seg selv. Det er fort gjort å stole på barna, spesielt når de blir

❝ Ta pauser. Det er forskjell på å kjøre 30 mil på én dag og 30 mil hver dag i ti dager. Jan Harry Svendsen, NAF

❝ Jo mer aggressiv kjørestil du har, desto mer ubehag skaper du for barna Christoffe­r Solstad Steen, Trygg Trafikk

større.

Ta en sjekk på barnet under- veis i kjøreturen. Har barnet tatt av seg beltet, flyttet på seg, eller er beltet under armen?

Trygg Trafikk anbefaler også at barn sitter bakoverven­dt så lenge som mulig:

Minst til barnet er fire år, gjerne lenger.

– Å sitte bakoverven­dt er tryggeste, men fordi barna selv etter hvert vil sitte fremoverve­ndt, er nok mange foreldre litt dumsnille. At de sitter med bøyde ben, er ikke farlig eller et argument for at de skal snus, sier Steen.

Finn underholdn­ing. Å kjøre langt med barn kan by på utfordring­er.

– Utålmodige barn i baksetet kan gjøre deg både stresset og aggressiv. Det kan påvirke kjøringen, sier Steen.

Derfor kan det være lurt å finne underholdn­ing som gjør turen bedre både for sjåfør og barn.

– Ipad kan være en løsning, men sørg for at den er integrert eller sikret, understrek­er Steen:

– Løse gjenstande­r får enorme krefter ved en bråstopp. Alternativ­er kan være lydbøker, musikk, historier, å finne farger eller telle biler. Det viktigste er å finne måter å engasjere på som holder barna i godt humør og som gjør at sjåføren får konsentrer­e seg om kjøringen.

Steen råder også til å få i barna nok mat og drikke, og til å forhøre seg på et apotek før man skal kjøre i tilfelle bilsyke skulle oppstå.

– Som sjåfør er det noen ting du kan gjøre for at barna ikke skal bli kvalme, som å unngå brå svinger og store hastighets­endringer. Jo mer aggressiv kjørestil du har, desto mer ubehag skaper du for barna. Husk å reise på deres premisser, sier Steen.

– Stopp underveis så de får avlastning fra å sitte stille lenge. Gjør gjerne noe ut av turen, og sjekk om det er noe man kan gjøre på ruten slik at barna kan ha det gøy. Da blir ikke turen like lang.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Ikke last bilen for tungt, tenk sikkerhet for de minste passasjere­ne og vær årvåken når du skal tilpasser deg utenlandsk kjørekultu­r med høyere hastighete­r, er blant ekspertene­s råd.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Ikke last bilen for tungt, tenk sikkerhet for de minste passasjere­ne og vær årvåken når du skal tilpasser deg utenlandsk kjørekultu­r med høyere hastighete­r, er blant ekspertene­s råd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway