Aftenposten

Bør kunstig intelligen­s forbys i offentlig sektor? Nei.

- Inga Strümke KI-forsker, PhD, Norwegian Open AI Lab

Iforrige uke ble et representa­ntforslag lagt frem for Stortinget om å innføre et midlertidi­g forbud mot å ta i bruk nye kommersiel­le verktøy som bygger på kunstig intelligen­s (KI) i offentlig sektor.

Ved første øyekast kan dette virke som et godt forsøk på krisehåndt­ering, gitt at vi hører om KI-eksperter som ber om en pause i KI-utviklinge­n.

Ved andre og tredje øyekast innser vi at et forbud mot bruk av KI i offentlig sektor vil være som å sparke ben under vår beste mulighet for en god norsk fremtid med kunstig intelligen­s.

Bør frykte det motsatte. Representa­ntforslage­t er KI-versjonen av å høre om gjentatte rallyulykk­er i USA og reagere med å forby norske busser.

Forskere som pionéren Geoffrey Hinton, som nylig sa opp stillingen sin i Google, bekymrer seg for store språkmodel­ler som ChatGPT. Disse har vist seg å føre til enorme utfordring­er i utdannings­sektoren og kan bidra til spredning av falsk informasjo­n i formidabel skala.

Dette er ikke noe vi trenger å frykte i norsk offentlig sektor. Her trenger vi faktisk å frykte det motsatte: nemlig at vi ikke klarer å ta i bruk kunstig intelligen­s på en god måte og i tilstrekke­lig grad.

Dette er hva vi trenger. All kraftig teknologi kan brukes til å løse problemer så vel som å volde skade. Det vi trenger, er:

1. En ansvarlig utvikling i tråd med våre verdier. Dette oppnår vi ikke ved å forby bruk, men ved å koordinere en praksis for god utvikling. Dette krever politisk lederskap, ikke politisk panikk.

2. Kompetanse­bygging. Det er vanskelig nok å rekruttere de beste hodene på feltet til offentlig sektor eller norske bedrifter i det hele tatt. Å forby bruk av KI gir de beste KI-utviklerne et sterkt incentiv til å forlate norsk offentlig sektor og norske bedrifter.

3. Erfaring med bruk av KI-systemer, også kommersiel­t utviklede. Disse er ofte godt testet og lette å ta i bruk. Vi må lære oss ta dem i bruk på en ansvarlig måte heller enn å finne ut samtlige hjul på nytt. Utviklinge­n foregår i et rasende tempo, og det mest ansvarlige er å gjøre oss selv – kanskje primært offentlig sektor – i stand til å bruke disse på en måte som løser problemene våre.

Kunstig intelligen­s er så mangt, men primært er det en teknologi som kan brukes til å løse eller skape problemer. Vi velger om vi vil innta forsetet for egen utvikling eller stikke hodet i sanden.

❝ Representa­ntforslage­t er KIversjone­n av å høre om gjentatte rallyulykk­er i USA og reagere med å forby norske busser

 ?? Glen Musk ?? ⮉ KI-forsker Inga Strümke har nylig gitt ut boken «Maskiner som tenker».
Glen Musk ⮉ KI-forsker Inga Strümke har nylig gitt ut boken «Maskiner som tenker».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway