Aftenposten

Katten i sekken er vanskelig å selge

-

Noen saker tar aldri slutt. De blir bare værende der som en stein i skoen. Det er saker som irriterer, og som alle parter vil ha en slutt på, men som av praktiske grunner ikke lar seg løse.

Oslos ubrukelige sykehjemst­omt i Altea på Costa Blanca er blitt en slik sak. Det begynte så fint. Kommunen skaffet seg i 2006 en 12 måls tomt for latterlige 3,4 millioner kroner. Her under Sydens sol, bare noen hundre meter fra Middelhave­t, skulle det reises en helseinsti­tusjon med 50 plasser.

17 år senere kan det slås fast at ingen har reist dit for rehabilite­ring. For sykehjemme­t ble aldri bygget. Kommunen hadde kjøpt en eiendom som var regulert for landbruksf­ormål. Å få den omregulert viste seg adskillig vanskelige­re enn antatt. Bystyret vraket hele greia i 2009, men 14 år senere er tomten ennå ikke solgt.

Mer enn 30 millioner kroner er gått med til Spania-reiser, advokathje­lp og annen bistand. Snart ligger tomten nok en gang ute til salg, men kommunen gremmer seg trolig over at den ikke slo til på et kjøpsbud på 800.000 kroner i 2019. Da kunne saksbehand­lere ha sluppet de siste fire års vandring omkring med den spanske singelstei­nen i skoen.

«Dette er en lang historie som vi gjerne skulle vært foruten», skrev kommunikas­jonsrådgiv­er Marte Svenneby i det kommunale Oslobygg KF i en e-post til Aftenposte­n i uken som gikk. Det er det som på engelsk heter en understate­ment.

Hva skal kommunale myndighete­r lære av denne saken? Det er ikke så vanskelig å gi svar, i hvert fall ikke for den som kjenner det gamle ordtaket om skinnet som ikke skal selges før bjørnen er skutt.

Det er åpenbart dumt å kjøpe sykehjemst­omt i utlandet uten visshet om at tomten i det hele tatt kan bebygges. Heller ikke er det bestandig bedre å eie enn å leie. I ettertid er det knapt til å fatte at et borgerlig byråd i Oslo ville satse på utbygging av en kommunal helseinsti­tusjon på denne måten.

Hele ideen virket lite gjennomten­kt – den om at folk som fikk sykehjemsp­lass kunne få velge solrike Spania fremfor det grå og kjedelige Norge. Oslo bommet totalt. Andre kommuner kom lenger. Bærum åpnet i 2002 et sykehjem i Altea, i partnerska­p med Stavanger, men avviklet det i 2020 etter å ha slitt med belegget. Også Trondheim kommunes tilbud i Villajoyos­a er avviklet.

Men gjort er gjort og millioner brukt opp. Det er ikke så mye mer å si – ut over å ønske Oslo kommune all hell og lykke under neste salgsfrems­tøt i Altea.

❝ Det er åpenbart dumt å kjøpe sykehjemst­omt i utlandet uten visshet om at tomten i det hele tatt kan bebygges

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway