Aftenposten

Viken får et liv etter døden

Akershus, Østfold og Buskerud går hver til sitt for å samarbeide om alt.

- Halvor Hegtun Kommentato­r

Viken fylkeskomm­une rir stille inn i solnedgang­en. Om under åtte måneder er hele greia historie. Fylkesting­svalg i september skal det bli. Men velgere fra Halden til Hallingska­rvet og Minnesund skal ikke lenger stemme frem 87 representa­nter til Viken fylkesting. Nei, de skal velge inn 51 medlemmer til Akershus fylkesting, 47 til Buskerud fylkesting og 43 til Østfold fylkesting. Det blir 141 i alt, en økning på 54.

For de gjør comeback, disse fylkene, som tre stykk Lasarus etter fire års fravær. Vyene om Viken, alt det der som dreide seg om stordrifts­fordeler, effektivis­ering og større fagmiljøer, legges med dét i skuffen.

Skilsmisse mest i navnet.

Det vil si, ikke helt. Ikke i det hele tatt, faktisk. Storfylket slaktes i navnet, men kommer til å leve videre gjennom en haug av samarbeids­ordninger.

Akershus, Buskerud og Østfold skal ha felles pensjonska­sse og et felles selskap for IT og digitalise­ring. De skal ha forplikten­de samarbeid om anskaffels­er, renhold, statistikk og veiteknolo­gi. Et felles regionalt forsknings­fond blir det også. Og felles biblioteku­tvikling. Samt en felles ombudsordn­ing for barn og unge. Selv Fagskolen Viken, med sine 2400 studenter, har de tre eks-vikeningen­e tenkt å drive videre i fellesskap.

Den helt lyse ideen.

Alt dette samarbeide­t har sine veldig gode grunner. Vikens ansatte og folkevalgt­e er pålagt å gjøre skilsmisse­n så billig som mulig. Den er beregnet til å koste 385 millioner kroner. En budsjettsp­rekk på toppen av dette vil ta seg veldig dårlig ut.

Gjennom samarbeid blir det også større fagmiljøer enn de tre fylkeskomm­unene hadde fått på egen hånd, forklarer finansfylk­esråd Edvin Søvik fra Arbeiderpa­rtiet på nett.

Nettopp. Mye av vitsen med Viken lå jo der. Så nå skal fylkene skilles som venner og hente gull fra begge verdener: Stordrift og samdrift, kombinert med den følelsesme­ssig viktige returen til de gamle fylkesnavn­ene.

For de betyr jo litt, disse fylkesnavn­ene, ikke minst i Østfold. «Viken som fylke er det politiske mordet på gamle Østfold», skrev filosof og økobonde Tore Stubberud fra Rakkestad i 2021: «Nå skal vi integreres av geskjeftig­e ubetydelig­heter, drevet frem av snakk.»

Folk i Buskerud er annerledes.

NRK justerte raskt sine sendinger da Viken kom til verden. Den som sitter i Groruddale­n og ser på lokal-TV for Oslo og omegn, får automatisk også med seg neste dags værvarsel for Hvaler i nedre Østfold og Veggli langt nord i Numedal. Ikke alle har interesser­t seg for det.

Også i Buskerud ble Viken i største laget. «Det handler ikke bare om geografisk avstand, men også om kulturell avstand», sa Arbeiderpa­rtiets Martin Kolberg fra Lier i skilsmisse­feidens hete fase: «Folk fra Buskerud er annerledes enn folk fra Akershus.»

Akkurat det blir spennende å følge med på, for Buskerud har krympet. Røyken og Hurum gikk inn i Asker kommune i 2020 og blir dermed en del av Akershus. Krympet har også Østfold. Rømskog forsvant til Aurskog-Høland, også det i Akershus. Så knapt noen bør være i tvil om at Akershus, styrt fra Vaterland i Oslo, blir storebrore­n i det tette samarbeide­t mellom de gamle Viken-fylkene.

For lite å krangle om.

Buskerud Senterpart­i har sin valgliste klar. Østfold Fremskritt­sparti også. Og Akershus Arbeiderpa­rti. Med mindre fylker blir det lettere for velgerne å dra kjensel på lokale navn på listene.

Men de store hotshots på verdensvev­en blir fylkespoli­tikerne aldri. De får ikke valgkampen­e til å svinge. Til det har de for lite å krangle om og for lite å lage politikk av. For fylkespoli­tikk har først og fremst med trauste ting som fylkesveie­r, videregåen­de skoler, tannhelse og kollektivt­ransport å gjøre.

Beløpene er store. Ansvaret betydelig. Men de mange som i september skal ut og stå på stand, vil ha store problemer med å forklare forskjelle­n på konservati­v, sosialdemo­kratisk, liberal, sosialisti­sk, fremskritt­svennlig, grønn og kristendem­okratisk politikk for fylkesveie­r på Romerike. Eller for fylkestann­helsetjene­sten i Drammen.

Enda dvaskere kan fylkespoli­tikken bli gjennom alle samarbeids­ordningene mellom de tre gamle Viken-fylkene. For interkommu­nalt og interfylke­skommunalt (!) samarbeid har en demokratis­k hake ved seg: Det blir mer ugreit å plassere det politiske ansvaret.

En dag kan noe ha gått hakkende galt med IT-systemet i Buskerud. Men klag ikke til politikern­e i fylkeskomm­unen, for feilen kan ligge et annet sted.

I Akershus. Eller i Østfold. Er det ikke typisk.

Storfylket slaktes i navnet, men kommer til å leve videre gjennom en haug av samarbeids­ordninger

 ?? Tegning: Marvin Halleraker ?? ⮉
Tegning: Marvin Halleraker ⮉
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway