Aftenposten

– Ser ut som om russerne har endret strategi

Ukraina skjøt ned 29 av 30 russiske raketter. – Mangel på luftvernmi­ssiler kan bli et stort problem for Ukraina etter hvert, sier forsker Geir Hågen Karlsen.

- Robert Veiåker Johansen

Svart røyk fylte himmelen over Kyiv natt til torsdag. For niende gang denne måneden gjennomfør­te russerne rakettangr­ep mot den ukrainske hovedstade­n, melder Reuters. Også andre deler av landet ble forsøkt angrepet i løpet av natten.

Landets militære opplyser at de 30 missilene som ble skutt opp av Russland inkluderte kryssermis­siler avfyrt fra hav, luft og land. De lyktes med å skyte ned 29 av dem. Nummer 30 traff et industrist­røk i havnebyen Odesa. En person ble drept og to skadet i eksplosjon­en.

Blir skutt ned før mål. – Det ser ut som russerne har endret strategi. I fjor høst begynte de å skyte mye mot strøm og annen viktig infrastruk­tur, og målet var nok å tvinge folk på flukt. Det klarte de ikke. Nå skyter de mer mot mili

❝ Vestlige produsente­r er nødt til å produsere nok våpen og ammunisjon, for på et tidspunkt går det tomt

Geir Hågen Karlsen, forsker ved Forsvarets høgskole

tære mål; hovedkvart­er, steder med våpenprodu­ksjon, luftvernsy­stemer og slike steder, sier oberstløyt­nant og forsker ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen.

Han legger til:

– Samtidig er det ikke godt å si helt sikkert hva de skyter mot, for ukrainerne skyter jo ned de aller fleste rakettene før de treffer målet sitt.

– Alle raketter over Kyiv ble skutt ned, fortalte general Valerij Zaluzjnyj i en uttalelse på Telegram. Generalen er øverstkomm­anderende for det ukrainske forsvaret.

Et uidentifis­ert øyenvitne i hovedstade­n fortalte Reuters at han hørte en veldig stor eksplosjon.

– Deretter så jeg røyken. Jeg fant ut at restene falt ned på flere garasjer i nærheten.

Kan bli et problem. Reuters skriver at russernes økning i rakettangr­ep må sees i sammenheng med ukrainerne­s forventede vårog sommeroffe­nsiv. Geir Hågen Karlsen er enig.

– Tror du alle angrepene fra Russland får konsekvens­er for offensiven?

– Da må de jo først begynne å treffe, da. Men det er ingen tvil om at mangel på luftvernmi­ssiler kan bli et stort problem for Ukraina etter hvert. Vestlige produsente­r er nødt til å produsere nok våpen og ammunisjon, for på et tidspunkt går det tomt. Man kommer til et punkt hvor man velger å skyte bare på det aller viktigste helt til det ikke er mer igjen å skyte med. Og da er det over, sier oberstløyt­nanten.

Yuriy Ihnat, talsmann for det ukrainske luftforsva­ret, ba torsdag folk i Kyiv om å forholde seg rolige.

– Luftforsva­rssystemet virker og vil fortsatt beskytte oss, sa han.

Geir Hågen Karlsen mener måten Ukraina har taklet mai-angrepene fra Russland på også bør gjøre våpenprodu­senter på Kongsberg og Raufoss stolte. Nammo på Raufoss produserer motorer til raketten Amraam, og Kongsberg Gruppen produserer blant annet luftvernsy­stemet Nasams.

– De bidrar til å forsvare den ukrainske befolkning­en dag etter dag. En ting er å øve og simulere, noe helt annet er å se ting i aksjon i en ekte krig. Og så langt viser luftvernfo­rsvaret til Ukraina at det som produseres fungerer veldig bra, mener Geir Hågen Karlsen.

Den norske våpenprodu­senten Kongsberg Gruppen skal produsere flere systemer som vil doneres til Ukraina. Det sier administre­rende direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence Systems til NRK i forbindels­e med besøket til Ruslan Stefantsju­k, lederen i den ukrainske nasjonalfo­rsamlingen.

Lie vil ikke si når våpnene kan leveres.

 ?? Foto: Reuters ?? ⮉ Røyk og eksplosjon over Kyiv-himmelen på morgenkvis­ten torsdag. Ukrainerne melder at de skjøt ned 29 av 30 russiske raketter.
Foto: Reuters ⮉ Røyk og eksplosjon over Kyiv-himmelen på morgenkvis­ten torsdag. Ukrainerne melder at de skjøt ned 29 av 30 russiske raketter.
 ?? Foto: AP ?? ⮉ Skutt ned, men denne russiske raketten landet likevel i en privat hage like utenfor Kyiv torsdag.
Foto: AP ⮉ Skutt ned, men denne russiske raketten landet likevel i en privat hage like utenfor Kyiv torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway