Aftenposten

Oslo kommune mener fortsatt at Solås kan fritas fra å stå på Frps liste

Det er fortsatt uklart om Frps listetopp i Oslo faktisk får trekke seg fra valglisten etter bråk på nachspiel.

- Lene Skogstrøm

Saken avgjøres på et møte i Oslos valgstyre om en uke. Lars Petter Solås har søkt fritak fra å stå på Frps liste i kommuneval­get etter en mye omtalt nachspiels­kandale. Solås ble fratatt sitt partimedle­mskap etter det partiet beskriver som «uønsket adferd» under partiets landsmøte i slutten av april.

Partiet kunne likevel ikke fjerne Solås fra førsteplas­sen på Frps kommuneval­gsliste. Men til slutt bestemte Solås seg for å trekke seg ved å søke valgstyret om fritak. Det gjorde han 16. mai.

Fristen for å søke fritak gikk ut 2. mai. I Oslo har både valgstyret og bystyrets sekretaria­t antydet at Solås likevel kan få innvilget fritak etter fristen.

Men beslutning­en om et fritak ser ikke ut til å være en like enkel som valgstyret­s leder, ordfører Marianne Borgen (SV), trodde på forhånd.

– På valgstyret­s møte 25. mai skal vi godkjenne listene, også Frps liste. Da skal vi også behandle denne saken, sier ordføreren.

– Det er administra­sjonen som vurderer detaljene i dette nå.

Sent 16. mai ble direktøren for bystyrets sekretaria­t Lars Arne Ryssdal klar over et brev fra Kommunalde­partemente­t. Det er sendt Steinkjer kommune i en tilsvarend­e sak. Her avviser departemen­tet at det går an å la noen trekke seg fra valglisten etter fristen. I brevet redegjøres det for reglene i valgloven.

Departemen­tets vurdering gjelder ikke konkret Oslo.

– Vi har sendt ut sakspapire­r til valgstyret der vi anbefaler å gi Solås fritak, sier Ryssdal.

– Ut fra det jeg har lest i departemen­tets brev, mener jeg vår anbefaling står seg. Men jeg skal finlese brevet ytterliger­e.

– En fornuftig beslutning. Ryssdal understrek­er at fristen 2. mai er satt av valgstyret lokalt for at de skal ha tid til saksbehand­ling. Hadde derimot søknaden fra Solås om fritak kommet etter 1. juni, ville løpet vært kjørt. Den fristen er absolutt. Da ville partienes lister allerede vært godkjent.

– Vi mener det ville være en fornuftig beslutning å gi fritak her. Ingen er tjent med at det står personer på listen som ikke ønsker å stå der, sier han.

Han opplyser at valgstyret også foran valget i 2019 godkjente fritak etter fristen som var satt. Det gjaldt personer som var oppført på det nasjonalis­tiske partiet Alliansens liste uten at de visste om det.

«Ikke herredømme». I brevet fra departemen­tet vises det også til en bestemmels­e i valgloven som regulerer når en erklæring kan behandles, til tross for at den er avgitt etter fristen.

Dette skyldes forhold som den som plikter å overholde fristen, «ikke hadde herredømme over og heller ikke kunne forutse». Det skriveravd­elingsdire­ktør Siv Do l ve ni Kommunal-og distrikts-departemen­tet i ene-post til NTB.

Ryssdal m eneren Sol ås- eksklusjon fra Fremskritt­spartiet etter fristen 2. mai kan være i tråd med lovens tekst om noe man ikke har herredømme over.

Hvis søknaden blir innvilget, kan ikke partiet endre rekkefølge­n på listen. Det betyr at nummer to på Frps liste, Magnus Birkelund, vil rykke opp på førsteplas­sen. Partiet kan også få inn en helt ny person som de setter inn på samme plass som den fritatte kandidaten, altså førsteplas­sen.

Valgstyret­s avgjørelse kan påklages av alle med stemmerett. Dersom det kommer en slik klage, blir saken sendt til departemen­tet til klagebehan­dling, opplyser NTB.

Dersom Solås skulle ende med å stå på listetoppe­n mot sin vilje, og deretter bli valgt, kan han eventuelt søke fritak fra vervet etter valget.

Han kan også møte i bystyret som partiuavhe­ngig eller som representa­nt for en enmannsgru­ppe.

❝ På valgstyret­s møte 25. mai skal vi godkjenne listene, også Frps liste. Da skal vi også behandle denne saken.

Marianne Borgen, ordfører i Oslo (SV)

❝ Ut fra det jeg har lest i departemen­tets brev, mener jeg vår anbefaling står seg.

Lars Arne Ryssdal, direktøren for bystyrets sekretaria­t

 ?? Foto: Olav Olsen ?? ⮉ Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) skal på valgstyret­s møte 25. mai avgjøre om Lars Petter Solås kan få innvilget fritak fra førsteplas­sen på Frps kommuneval­gsliste.
Foto: Olav Olsen ⮉ Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) skal på valgstyret­s møte 25. mai avgjøre om Lars Petter Solås kan få innvilget fritak fra førsteplas­sen på Frps kommuneval­gsliste.
 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? ⮉ Lars Petter Solås beklaget «uakseptabe­l» oppførsel overfor journalist­er på et nachspiel under partiets landsmøte. Dette bildet er tatt i juli 2022.
Foto: Ketil Blom Haugstulen ⮉ Lars Petter Solås beklaget «uakseptabe­l» oppførsel overfor journalist­er på et nachspiel under partiets landsmøte. Dette bildet er tatt i juli 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway