Aftenposten

Skulle koste 3,7 milliarder. Regningen ligger an til å bikke 5 milliarder.

Den nye journalløs­ningen Helseplatt­formen er i hardt vær. Nå blir den utsatt igjen.

- Henning Carr Ekroll

Innføringe­n av Helseplatt­formen i hele Midt-Norges helsevesen skulle koste 3,7 milliarder. Nå blir den utsatt igjen. Innen utgangen av året vil det være brukt over fire milliarder – uten at løsningen er tatt i bruk av mer enn ett sykehus og en tredjedel av kommunene.

Milliardpr­osjektet skulle revolusjon­ere helsesekto­ren i MidtNorge. Dette ved at sykehus og kommuner skulle få et felles system for å dele pasientopp­lysninger.

Så langt har det ikke gått spesielt bra. Prosjektet er rammet av enorme problemer. Så langt har kun ti kommuner og ett sykehus tatt det i bruk.

Motstanden og kritikken fra helseperso­nell har vært massiv. Advarslene i forkant var mange. Helsetilsy­net har slått fast at systemet utgjør en risiko for pasientene. Hele prosessen skal nå granskes av Riksrevisj­onen.

Tirsdag vedtok styret i Helse Midt-Norge formelt at videre innføring blir utsatt nok en gang. Årsaken er at problemene er så store at det ikke vurderes som forsvarlig å ta det i bruk på flere sykehus i år.

Det vil gi over 700 millioner kroner i ekstrakost­nader.

Vil koste over 5 milliarder. Å få et klart bilde av hvor mye Helseplatt­formen nå ligger an til å koste er ikke enkelt.

På nettsidene til Helseplatt­formen kunne man frem til nylig lese følgende formulerin­g:

«Den totale kostnadsra­mmen for Helseplatt­formen, inkludert kjøp av hele Epic-løsningen med alle moduler og fagsystem, tilpasning og et mangeårig felles innførings­prosjekt for hele Midt-Norge er på 3,7 milliarder kroner.»

Epic er navnet på den amerikansk­e leverandør­en av systemet. Formulerin­gen var å finne i oversikten over informasjo­n til kommuner som lurer på ulike ting rundt prosjektet.

Etter at Aftenposte­n stilte spørsmål om formulerin­gen, ble den fjernet.

– Denne er blitt hengende igjen og var ikke justert, skriver fungerende kommunikas­jonssjef Frode Nikolaisen i Helseplatt­formen i en e-post.

Aftenposte­n har de siste ukene forsøkt å få svar på hva innføringe­n av Helseplatt­formen nå ligger an til å koste. Hovedaktør­ene peker delvis på hverandre.

Helse Midt-Norge sier de bare kan svare for kostnadsøk­ningene knyttet til sykehusene.

Aftenposte­n har stilt spørsmålet til Helseplatt­formen AS gjentatte ganger. De har ikke svart, men vist til delvis sladdede budsjettdo­kumenter.

En gjennomgan­g av tall fra tilgjengel­ig dokumentas­jon og involverte aktører tegner et bilde av kostnadene allerede er langt høyere enn tidligere kjent.

Aftenposte­ns beregning viser nå den reelle regningen for Helseplatt­formen allerede ligger an til å passere 5,1 milliarder kroner.

Har snart brukt opp budsjettet.

Årsaken er blant annet prosjektet­s kommuniser­te kostnad på 3,7 milliarder kroner ikke tar med utgifter som påløp før 2019.

Da hadde Helseplatt­formen-prosjektet allerede pågått i flere år. Før 2019 var det brukt 500 millioner kroner.

Tallet på 3,7 milliarder inkluderer heller ikke økte kostnader på grunn av alle forsinkels­ene knyttet til problemene som har oppstått de siste seks månedene.

Ekstrakost­nadene for dette ligger altså an til å bli over 700 millioner kroner.

I løpet av 2023 vil Helseplatt­formen i utgangspun­ktet ha brukt opp budsjettet som var avsatt til å innføre Helseplatt­formen i hele Midt-Norge.

Langt bak målet. Opprinneli­g var det planlagt at Helseplatt­formen skulle være tatt i bruk ved alle sykehus i Midt-Norge i 2022. Det skjedde ikke.

Nå blir det heller ikke i løpet av 2023. Trolig vil all innføring først være ferdigstil­t ved utgangen av 2024.

Men man er fremdeles svært langt unna å nå dette målet.

Ved utgangen av 2023 regner Helseplatt­formen med at 19 av 65 kommuner i Midt-Norge har tatt Helseplatt­formen i bruk. Det er under 30 prosent av kommunene i regionen.

Problemene og de dårlige erfaringen­e med systemet gjør at politikere i flere kommuner sitter på gjerdet eller har fått kalde føtter.

Kostnadene for Helseplatt­formen vil heller ikke nødvendigv­is stoppe på 5,1 milliarder.

Det understrek­es i styre- og budsjettdo­kumenter at det er stor usikkerhet rundt både kostnadsan­slag og prognoser for veien videre.

I tillegg er det flere kostnader som ikke fremkommer tydelig i ulike budsjettsa­mmenstilli­nger. Dette gjelder blant annet ekstrautgi­fter som følge av innføringe­n av St. Olavs hospital, løsningen som skal brukes av fastlegene og en del kostnader ved innføring i kommunene.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Innføringe­n av Helseplatt­formen på St. Olavs hospital har ført til kaos på det som er landets fjerde største sykehus.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Innføringe­n av Helseplatt­formen på St. Olavs hospital har ført til kaos på det som er landets fjerde største sykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway