Aftenposten

Vil samle troppene mot Putin og Xi

USAs president kommer ikke til å be om unnskyldni­ng for atombombin­gen av Japan. Han er mer opptatt av frykten for en fremtidig atomkrig.

- Kristoffer Rønneberg Journalist

Ledere fra hele Sentral-Asia ble tatt imot av jublende barn og dansere i fargerike klær på den røde løperen da de ankom den kinesiske byen Xian torsdag. – Velkommen, velkommen! Varmt velkommen!

Kinas diktator, Xi Jinping, hadde stelt i stand til fest. Han prøver også å vise at Kina ikke står alene. Signalet er tydelig rettet mot USA og de andre G7-landene, som møtes denne helgen i den japanske byen Hiroshima: Mens demokratie­ne prøver å samles om en felles tilnærming til Kina, jobber Xi for å danne en slags allianse med de tidligere sovjetstat­ene i Sentral-Asia.

Valget av Xi’an er ikke tilfeldig. For rundt 1200 år siden var dette en av verdens største, mest sofistiker­te og mest internasjo­nale byer. Den gang het byen Chang’an. Tang-dynastiets hovedstad. Selve knutepunkt­et for handelen mellom Kina og resten av verden.

I dag er byen mest kjent for terrakotta­statuene av soldater som ble gravlagt sammen med Kinas første keiser et årtusen før byens store blomstring­stid.

Ber ikke om unnskyldni­ng for Hiro

shima. Xi skrudde på sjarmen i Xi’an. I en tale til lederne fra Kasakhstan, Kirgisista­n, Tadsjikist­an, Turkmenist­an og Usbekistan fredag snakket han om «broderskap» og store økonomiske muligheter. Han lovet også et samarbeid for å forhindre demokratis­ke prosesser – det kan kaller «fargerevol­usjoner».

Kina trenger venner. I Hiroshima kommer nemlig Joe Biden til å jobbe iherdig for å danne en felles front. På kort sikt mot Russland – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal være gjest – og på lang sikt mot Kina. Målet er blant annet å forhindre et kinesisk angrep på Taiwan.

Historien ligger som et bakteppe også over G7-møtet i Japan. Hiroshima ble tross alt jevnet med jorden da USA slapp atombomben «Little Boy» over byen 6. august 1945. Mange japanere har håpet at Biden skulle beklage dette angrepet, men signalene fra Det hvite hus er at det ikke vil skje. I stedet vil han snakke om frykten for en fremtidig atomkrig, ifølge talsmann John Kirby.

Krig i fortid, nåtid og kanskje fremtid.

USA har lenge forsøkt å få med seg andre mektige demokratie­r for å ta en hardere linje overfor Kina. Biden ønsker også forsikring­er om at andre land vil støtte amerikaner­ne dersom det oppstår en militær konflikt over Taiwan. Målet er å vise styrke uten å kutte alle økonomiske bånd til Kina.

Men foreløpig er avstanden ganske stor mellom amerikaner­ne og de fleste andre G7-landene. Ikke alle europeiske land deler USAs sikkerhets­politiske frykt for Kina. Samtidig har både Japan og EU-landene Kina som sin fremste handelspar­tner. En såkalt frakobling fra Kina vil koste dyrt.

EU-president Ursula von der Leyen – som er mer kritisk til Kina enn Frankrikes president, Emmanuel Macron, og flere andre europeiske ledere – fremmet derfor i mars en idé om «risikoredu­ksjon» i stedet for «frakobling». Målet er å gjøre landene mindre sårbare overfor økonomisk press fra Kina – helst uten å skape gnisninger som øker faren for en militær konflikt eller en handelskri­g med Midtens rike.

Samtidig skal møtet i Hiroshima handle om Ukraina-krigen og hvordan landene kan samarbeide om å tvinge Russland i kne.

G7-møtet blir altså preget av konflikter i fortid og nåtid – og frykten for en potensiell krig i fremtiden. Ekstremt mye står på spill.

Norge risikerer å stå utenfor. Norge er ikke med på G7-møtet. Men beslutning­ene som fattes der, vil ha stor betydning også for norske politikere. Regjeringe­n har som strategi å «samarbeide med Kina langs en nordisk og europeisk linje», som det står i Hurdalspla­ttformen.

Foreløpig velger Norge en ikke-konfronter­ende linje som fremmer både fred og handel med Kina. Da utenriksmi­nister Qin Gang besøkte Oslo i forrige uke, fikk han vennlige klapp på skulderen fra statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap). Han vet også at hverken regjeringe­n eller Høyre har lukket døren for en mulig frihandels­avtale med Kina.

Det står i kontrast til EU, som har skrinlagt planene om en ny investerin­gsavtale med Kina.

– Styringspa­rtiene er samkjørte i sin iver etter å legge handelspol­itikken 180 grader vekk fra EU, skriver Hongkongko­miteens nestleder, Arne Melsom, i et innlegg på Altinget.no.

Dersom G7-landene – spesielt de europeiske nasjonene – samler seg i Hiroshima bak Bidens mer kritiske tilnærming til Kina, vil det på sikt gjøre det vanskelige­re for Norge å stå utenfor.

Slutterklæ­ringen fra Hiroshima søndag kommer til å inneholde et eget avsnitt om Kina. Hva som står der, blir en pekepinn på hvor frakoblet eller «risikoredu­sert» verden kan bli i årene som kommer.

 ?? Foto: Kenny Holston, Reuters/NTB ?? ⮉ Årets G7-toppmøte pågår i japanske Hiroshima denne helgen. USAs president, Joe Biden (nummer to fra høyre), og EU-president Ursula von der Leyen (lengst til høyre) har en ganske lik tilnærming til Kina. Spørsmålet er om de får med seg de andre landene i gruppen.
Foto: Kenny Holston, Reuters/NTB ⮉ Årets G7-toppmøte pågår i japanske Hiroshima denne helgen. USAs president, Joe Biden (nummer to fra høyre), og EU-president Ursula von der Leyen (lengst til høyre) har en ganske lik tilnærming til Kina. Spørsmålet er om de får med seg de andre landene i gruppen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway