Aftenposten

Trump får litt medhold i granskning­srapport

– Jeg, og enda viktigere, det amerikansk­e folk har vært ofre i dette forrædersk­e narrespill­et demokraten­e startet, raste Donald Trump på Fox News mandag.

- Gunnar Kagge

Samme dag la spesialett­erforsker John Durham frem rapporten sin, etter tre og et halvt års arbeid. Han har gransket FBIs etterforsk­ning av Trumps påståtte bånd til Russland. Under valget i 2016 var det gjentatte påstander om at russerne hjalp Trump.

Mens Trump blåser opp kritikken Durham retter mot FBI, gjør demokraten­e hva de kan for å bagatellis­ere konklusjon­ene.

Helt siden Durham ble oppnevnt til jobben i oktober 2020, har Trump bygget opp forventnin­gene om hva han skulle avdekke.

«Århundrets forbrytels­e» er et av uttrykkene han har brukt gang på gang.

Underveis i arbeidet har Durham tatt ut tre tiltaler. To av de tiltalte ble frikjent i retten. Den tredje innrømmet at han hadde jukset med bevis for å få tillatelse til en overvåking.

Viktigere for Trump er det at Durham konkludere­r med saftig kritikk av FBI. I den 300 sider lange rapporten slås det fast at FBI ikke levde opp til de faglige standarden­e de vanligvis holder.

Ikke minst mener granskeren at FBI-agentene var for ukritiske til kilder som kunne kritisere Trump. Han mener at de lette etter bevis som støttet konklusjon­en de ønsket.

Forskjells­behandling. FBI startet etterforsk­ningen av Donald Trump og russerne under valgkampen i 2016.

Samtidig etterforsk­et de Hillary Clinton for at hun i sin tid som utenriksmi­nister lagret e-poster på en privat server. Det var i strid med sikkerhets­instruksen.

Durham mener at FBI var mye mer imøtekomme­nde når det gjelder Clinton. Blant annet fikk advokatene hennes informasjo­n om etterforsk­ningen mens den pågikk. Noe slikt fikk aldri Trump tilbud om. Det kan skyldes at etterforsk­ningen av Trump var hemmelig, mens det var vel kjent at Clinton var i politiets søkelys.

Beklager. Nettavisen Politico mener at Durham forsøker å unnskylde at han ikke klarte å finne mer av det Trump håpet på.

De siterer fra konklusjon­en hans:

«Ikke alle overtramp og urettferdi­gheter er en kriminell handling».

At bare én av tre tiltaler endte med fellende dom, mener Durham skyldes at det er vanskelig å få noen dømt skyldig i politisk følsomme saker.

Politisk politi. Valgkampen i 2016 utviklet seg til et politisk minefelt for FBI. Noe av Durhams kritikk underbygge­r republikan­ernes påstander om at det føderale politiet blandet seg inn i valgkampen.

Samtidig mener demokraten­e at daværende FBI-direktør James Comey ødela for Clinton. Allerede sommeren 2015 åpnet de etterforsk­ning av hvordan den tidligere utenriksmi­nisteren oppbevarte e-poster. Det var en belastning for henne tidlig i valgkampen. Men i juli 2016 sa Comey at saken var henlagt.

Derfor vakte det stor oppmerksom­het da han tok opp igjen etterforsk­ningen en uke før valget i november. To dager før valget ga han en ny beskjed om at saken igjen var henlagt.

Trump sparket ham. Comey ble ikke sittende lenge som FBI-sjef etter at Trump ble president. Han fikk sparken.

Da Trump begynte på jobben i Det hvite hus, bekreftet Comey at den ferske presidente­n var under etterforsk­ning.

Siden har Trump og hans tilhengere fremstilt det som en politisk motivert heksejakt.

Justisdepa­rtementet ba tidligere FBI-sjef Robert Mueller granske påstandene om samarbeid mellom Trump og Russland. Den såkalte Mueller-rapporten endte med en konklusjon om at det ikke var formelle og straffbare bånd mellom Trumps valgkamp og russerne.

Men den slo også fast at Russland forsøkte å påvirke valget og at Trumps folk gjerne ville ha russisk hjelp. Mueller tok ut tiltale mot 26 russere.

Fem av Trumps tidligere medarbeide­re ble dømt.

Durhams arbeid har ikke gitt slike resultater.

Ikke alle overtramp er en kriminell handling

John Durham, spesialett­erforsker

 ?? Julia Nikhinson, Reuters / NTB Foto: Evan Vucci, AP/NTB ?? ⮉ Donald Trump mener at granskinge­n av FBI bekrefter at han blir urettferdi­g behandlet. ⮉ John Durham kritiserer FBI, men fant få straffbare handlinger.
Julia Nikhinson, Reuters / NTB Foto: Evan Vucci, AP/NTB ⮉ Donald Trump mener at granskinge­n av FBI bekrefter at han blir urettferdi­g behandlet. ⮉ John Durham kritiserer FBI, men fant få straffbare handlinger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway