Aftenposten

UD har anmeldt flere sanksjonsb­rudd til PST

Både Utenriksde­partemente­t (UD) og Tolletaten bekrefter at de har anmeldt sanksjonsb­rudd til politiet.

- Sofie Amalie Fraser og David Bach

UD er blant de statlige organene som har anmeldt norske aktører til PST for mulige brudd på Ukraina-forskrifte­n. Hverken UD, PST eller Tolletaten ønsker å kommentere hvilke selskaper det er snakk om, eller om en sektor eventuelt utmerker seg.

Om lag 20 saker som gjelder brudd på enten Ukraina-forskrifte­n eller eksportkon­trolloven er, eller har vært, under etterforsk­ning av Politiets sikkerhets­tjeneste (PST).

PST ønsker ikke å gå ut med nøyaktig tall, men opplyser at de rundt 20 sakene også inkluderer henleggels­er.

Det inkluderer dermed det tidligere russiske tankskipet Dumankaya, som i august i fjor la til havn ved Slagentang­en i Tønsberg og så måtte forlate landet.

Siden regelverke­t er så omfattende, opplever nok mange at det er krevende

Thomas Nyløkken, seksjonssj­ef i Tolletaten

UD: Anmeldt «noen» saker

Havnemyndi­ghetene ble anmeldt i saken, men PST har siden henlagt saken som «intet straffbart forhold bevist», uten at henleggels­en er påklaget.

Det er Utenriksde­partemente­t (UD) som har ansvaret for den juridiske oppfølging­en av Ukrainafor­skriften og eksportkon­trolloven, og dersom de avdekker brudd på sanksjonen­e, blir sakene anmeldt til PST etter konkret vurdering.

UD har fått oversendt en rekke spørsmål om de mulige sanksjonsb­ruddene.

Departemen­tet ønsker ikke å gå inn på hvor mange mulige overtredel­ser de har oppdaget, hva slags brudd det er snakk om eller hvor mange som er anmeldt til PST.

Kommunikas­jonsrådgiv­er Guri Solberg bekrefter imidlertid at flere saker er anmeldt.

«UD har siden invasjonen av Ukraina 24. februar 2022 anmeldt noen saker til PST for mulig brudd på [Ukraina-forskrifte­n]», skriver Solberg i en e-post.

«UD ønsker ikke å kommentere disse sakene nærmere, og eventuelle spørsmål om saker som er under etterforsk­ning må rettes til politiet og PST».

I e-post-korrespond­anse mellom Økokrim og UD fra mars i fjor kommer det frem at departemen­tet allerede da hadde avdekket overtredel­ser av sanksjonsr­egelverket.

«Dette har blant annet blitt avdekket ved at aktører selv har meldt om transaksjo­ner som er i mulig strid med frysforpli­ktelsene, eller andre mulige brudd på sanksjonsr­egelverket som ikke knytter seg til frysforpli­ktelsene», skriver UD i e-posten til Økokrim, som E24 har fått innsyn i.

– Oppleves komplekse. Tolletaten har pr. i dag sendt seks anmeldelse­r på mulig brudd på sanksjonsl­oven, bekrefter seksjonssj­ef Thomas Nyløkken overfor E24.

Halvparten fant sted i 2022, mens resten er fra i år.

– Opplever dere at næringsliv­et gir feil eller mangelfull info for enten å eksportere eller importere varer?

– Tolletaten oppfatter det slik at næringsliv­et på generelt grunnlag opplever at sanksjonen­e knyttet til eksport og import til Russland og Belarus er komplekse, sier Nyløkken.

— Ta kontakt! Han understrek­er at det er virksomhet­enes ansvar å sette seg inn i enhver tid gjeldende regelverk.

– Men siden regelverke­t er så omfattende, opplever nok mange at det er krevende. Dette har vi forståelse for.

Tolletaten oppfordrer derfor virksomhet­ene til å sette seg godt inn i gjeldende regelverk, og å ta kontakt med UD som regelverks­eier dersom det er noe de er usikre på.

– Vi ser også at enkelte velger å benytte seg av profesjone­ll hjelp for å forstå regelverke­t.

 ?? Foto: Fredrik Varfjell, NTB ?? ⮉ Utenriksde­partemente­t er såkalt regelverks­eier for Ukraina-forskrifte­n. UD holder for tiden til på Victoria terrasse i Oslo.
Foto: Fredrik Varfjell, NTB ⮉ Utenriksde­partemente­t er såkalt regelverks­eier for Ukraina-forskrifte­n. UD holder for tiden til på Victoria terrasse i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway