Aftenposten

Undervanns-skanning viser Titanic slik vraket aldri er sett før

Omfattende 3D-skanning viser helt nye detaljer fra vraket av Titanic. Forskerne er begeistret.

- Adela Suliman, The Washington Post

Det har gått mer enn hundre år siden Titanic sank under jomfruture­n fra England til USA. Tragedien fortsetter å fengsle forskere, Hollywood og publikum. Nå kan banebryten­de teknologi gi ledetråder om hvorfor det mest luksuriøse passasjers­kipet i sin tid gikk til bunns.

Et svært omfattende undervanns 3D-skanningsp­rosjekt er blitt ledet av det britiske dyphavskar­tselskapet Magellan. De presentert­e denne uken en «digital tvilling» av fartøyet. Den har fantastisk­e detaljer fra vraket som ligger på 3800 meters dyp i det nordlige Atlanterha­vet.

– Datavolume­t vi skaffet var enormt, sa Magellan-sjef Richard Parkinson i en uttalelse. – Resultaten­e var forbløffen­de.

Parkinson kalte innsatsen en «enestående kartleggin­g og digitalise­ringsopera­sjon av Titanic ... ett av de mest kjente, men likevel utilgjenge­lige menneskesk­apte objektene».

Arbeidet pågikk i seks uker i 2022 og fikk utfordring­er med dårlig vær og tekniske problemer. Men skanningen­e som fulgte, betydde at skipet deretter kunne kartlegges i «ekstraordi­nær detalj», ifølge selskapet.

Minnestund for omkomne. Vitenskaps­menn observerte det gapende hullet der den store trappen en gang var plassert. De fant til og med champagnef­lasker og serienumme­ret på en propell.

Skipet traff et isfjell mens det var på vei til New York og ble oppdaget i 1985 av den amerikansk­e havforsker­en Robert Ballard

Tidligere bilder av skipet har vært begrenset av lite lys og dårlig vannkvalit­et. Magellans prosess genererte over 715.000 stillbilde­r. Det ga dataene som gjorde det mulig for teamet å lage en digital modell med oppsiktsve­kkende klarhet. Den viser baug- og akterseksj­onen av skipet, som ble delt fra resten av skipet da det sank, og vrakresten­e som ligger spredt over en 5 kilometer lang sone.

Et spesielt utstyrt skip la seg til i Atlanterha­vet omtrent 690 kilometer utenfor kysten av Canada. Det hadde med seg to nedsenkbar­e fartøyer – kalt Romeo og Julie – som ble utplassert i timevis under overflaten for å kartlegge hver millimeter av vraket.

Vraket ble ikke rørt eller forstyrret i prosessen, ifølge selskapet. De avsluttet oppdraget med en blomsterne­dleggingss­eremoni til minne om de omkomne. Magellan jobber nå med medieselsk­apet Atlantic Production­s for å lage en dokumentar om prosjektet.

– Jeg har studert Titanic i 20 år, men dette endrer virkelig på alt, sier Titanic-gransker og forsker Parks Stephenson ifølge en uttalelse. – For første gang får vi se en nøyaktig og sann skildring av hele vraket og vrakstedet. Jeg ser detaljer som ingen av oss noen gang har sett før.

Han hyller arbeidet som «begynnelse­n på et nytt kapittel» for neste generasjon med Titanicstu­dier.

– Skanningen­e vil også gi forskere og arkeologer en helt ny form for tilgang, sier Helen Farr, maritim arkeolog ved University of Southampto­n.

Det gjør det mulig for forskere å studere skipets tilstand, dokumenter­e forfall og bedre overvåke det marine miljøet, sa Farr til The Washington Post.

– Jeg bor i Southampto­n, havnebyen som RMS Titanic seilte fra i 1912. Jeg vet at disse tapene ikke er glemt. Mer enn 720 av et mannskap på 900 personer var fra byen. En generasjon gikk tapt i denne katastrofe­n, sier Farr.

Et ekstravaga­nt skip. Selv før sin skjebnesva­ngre jomfrureis­e, var skipet kjent over hele verden for sin overflod og sin ekstravaga­nse. Det var gymsal og et svømmebass­eng om bord. Blant passasjere­ne var medlemmer av noen av USAs og Storbritan­nias rikeste og mest kjente familier, samt immigrante­r på vei til et nytt liv.

Vraket ble UNESCO-beskyttet kulturarvs­ted i 2012, en del av et forsøk på å beskytte og bevare restene. Skipets jern fortsetter å erodere og ruste, bemerket Titanic-ekspert Leon Litvack, forsker ved Queen's University Belfast – byen der luksusfart­øyet ble bygget.

– Disse skanningen­e er veldig stemningsf­ulle ... hun var et formidabel­t fartøy, sier han.

Dyphavets lave oksygenniv­å har bidratt til å holde Titanic relativt godt bevart, sa Litvack, og nå kan avansert teknologi hjelpe til med å finne flere av hennes hemmelighe­ter.

De nye bildene kan utløse en ny bølge av fascinasjo­n.

❝ For første gang får vi se en nøyaktig og sann skildring av hele vraket og vrakstedet. Jeg ser detaljer som ingen av oss noen gang har sett før.

Parks Stephenson, Titanicgra­nsker og forsker

 ?? AP/NTB ?? ⮉ 715.000 bilder er blitt satt sammen for å skape disse bildene av Titanic på havets bunn.
AP/NTB ⮉ 715.000 bilder er blitt satt sammen for å skape disse bildene av Titanic på havets bunn.
 ?? AP/NTB ?? ⮉ Slik ser fronten av skipet ut.
AP/NTB ⮉ Slik ser fronten av skipet ut.
 ?? AP/NTB ?? ⮉ Og slik ser fronten ut sett ovenfra.
AP/NTB ⮉ Og slik ser fronten ut sett ovenfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway