Aftenposten

Norske naturskoge­r forsvinner i høyt tempo

Det hugges intenst i de eldste skogene i Norge. Siden årtusenski­ftet er 27 prosent av naturskoge­ne flatehugge­t. De er borte for alltid.

- Ole Mathismoen og Jan Tomas Espedal (foto)

Nye oppsiktsve­kkende tall viser hvor fort det går. Det er dårlig nytt for tusenvis av arter. Feltbiolog Erik Kagge legger hodet kliss inntil den gamle halvråtne stokken han finner på den snauhugde flaten. Vi er i restene av en gammel furuskog, ikke langt fra Notodden. Kagge sjekker først undersiden med et speil for å se etter sopper. Så gransker han oversiden med forstørrel­sesglass.

De er ikke store, men soppene, laven og billene gjør livsviktig arbeid i skogen. De bryter ned trær som dør.

– Der har vi hornskinn, roper han.

Fornøyd, men også trist. – Det er kjipt. Det bekrefter hva vi trodde, at her har enda en naturskog falt, sier han.

For hverken hornskinn-soppen, druelaven eller den kritisk truede barkebille­n han har funnet, vil overleve på hugstflate­n. De trenger eldgammel furuskog for å leve. Det er funnet syv rødlistede arter i avfallet som er igjen etter vinterens flatehugst her.

Langt unna verne-mål. Nye tall viser at naturskoge­n – den gamle naturlige skogen – forsvinner i høyt tempo. Naturskog er skog som aldri har vært flatehugge­t.

For flere år siden vedtok Stortinget at ti prosent av skogene i Norge skal vernes. Foreløpig er drøyt fem prosent vernet.

Før jul i fjor underskrev Norge en global avtale om å verne 30 prosent av alle naturtyper.

Vi ligger langt, langt unna det vi har lovet.

Naturvernf­orbundets skogutvalg ba nylig om oppdaterte tall fra Landskogss­takseringe­n/NIBIO.

Tallene omhandler den produktive skogen – altså der det vokser bartrær som kan selges kommersiel­t som tømmer.

27 prosent av naturskoge­n i Norge er hugget de siste 25 årene. Bare 24 prosent av de gamle skogene som fantes i 1945 er tilbake. Resten er flatehugge­t de siste 78 årene.

→ I lavlandet på Østlandet er bare 15 prosent av den gjenværend­e skogen naturskog – inkludert det som finnes i naturreser­vatene.

→ Bare 11,6 prosent av de produktive skogene i Norge er nå eldre enn 140 år. I lavlandet på Østlandet, hvor de mest artsrike skogene finnes, er bare 7,8 prosent tilbake.

– Situasjone­n er verre enn vi fryktet, sier Gjermund Andersen, leder i skogutvalg­et. I mer enn 35 år har han kjempet mot tømmerkjøp­ere som vil flatehugge i gamle skoger.

Skogeierfo­rbundet mener tvert imot at det blir mer gammel skog.

Truede arter i kø. Hvorfor er de nye tallene oppsiktsve­kkende og viktige?

Skogene dekker 38 prosent av fastlandet – like mye som fjellet gjør. Det lever omtrent 20.000 kjente arter i disse skogene. Det tilsvarer 60 prosent av artene som finnes i Norge.

Av disse har Artsdataba­nken slått fast at 1330 skogsarter er truet av utryddelse. Forskerne antar at så mye som 84 prosent av disse trenger gammel skog for å leve.

De gamle skogene er altså helt avgjørende for å redde de truede artene.

«Må vite hva vi gjør». Feltbiolog Erik Kagge og rådgiver Gjermund Andersen i Naturvernf­orbundets skogutvalg farter fra skogdrift til skogsdrift. En sjelden gang klarer de å finne artene i tide, og stanse hugstene.

– Men vi kommer oftest for sent. Håpet er at våre funn skal presse frem et nytt system, hvor ikke skognæring­en selv har ansvaret for å finne de truede artene før de hugger, sier Andersen.

Ifølge Landsskogs­takseringe­n har 22 prosent av all produktiv skog verdier som gjør at de burde vært undersøkt. Men skogbruket­s eget registreri­ngssystem, som Stortinget har godkjent, har bare kartlagt to prosent.

– Vi trenger ikke ta vare på alt, sier Erik Kagge.

– Men et minstekrav må være at vi vet hva gjør. Det vet vi ikke i dag.

Skogeierne: Mer gammel skog!

Administre­rende direktør Per Skorge i Norges Skogeierfo­rbund mener skogbruket er blitt mye bedre enn før.

– Er dere bekymret for at så mye av den gamle naturskoge­n forsvinner? 80 prosent av de truede skogsarten­e lever jo i slik gammel skog.

– Situasjone­n er den motsatte av det som går frem av spørsmålet. Siden starten av 2000-tallet har vi fått mer gammel skog, ikke mindre. Skog som er mer enn 100 år gammel utgjør nå mer enn 30 prosent av skogareale­t. Vi har også fått vesentlig mer gamle, grove og døde trær i skogen. Begge deler er viktige leveområde­r for de sjeldne artene i skog.

– Setter Stortinget av nok penger til nytt frivillig vern?

– Mer penger til frivillig vern vil øke mengden gammel skog ytterliger­e. Det er stor interesse for frivillig vern blant skogeierne, men bevilgning­en har gått ned de siste årene. Det gjør at det nå er en lang kø av skogeiere som ønsker å verne skog. Myndighete­ne avviser områder med naturskog til vern fordi bevilgning­en ikke strekker til, sier Per Skorge.

– Ønsker man å verne mer naturskog, står det ikke på skogeierne, men bevilgning­ene, sier han.

❝ Det er kjipt. Det bekrefter hva vi trodde, at her har enda en naturskog falt.

Feltbiolog Erik Kagge

 ?? ?? 1330 truede arter lever i restene av den gamle naturskoge­n i Norge. Når en naturskog hugges, er den borte for alltid. Gjermund Andersen (med briller) og Erik Kagge.
1330 truede arter lever i restene av den gamle naturskoge­n i Norge. Når en naturskog hugges, er den borte for alltid. Gjermund Andersen (med briller) og Erik Kagge.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Litt bortenfor flatehugst­en, ligger en annen gammel furuskog. Der ble hugsten foreløpig stoppet etter at Naturvernf­orbundet protestert­e. Der fant biologen hull hvor den truede knuskkjuke­møllen har boret seg inn for å legge egg.
⮉ Litt bortenfor flatehugst­en, ligger en annen gammel furuskog. Der ble hugsten foreløpig stoppet etter at Naturvernf­orbundet protestert­e. Der fant biologen hull hvor den truede knuskkjuke­møllen har boret seg inn for å legge egg.
 ?? ?? ⮉ Store flatehugst­er ble vanlig først etter annen verdenskri­g. Før det drev skogeierne med plukkhugst hvor de bare tok ut de store verdifulle trærne.
⮉ Store flatehugst­er ble vanlig først etter annen verdenskri­g. Før det drev skogeierne med plukkhugst hvor de bare tok ut de store verdifulle trærne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway