Aftenposten

Moradi fikk alle ut fra teltet: – Det var veldig dramatisk

Hiwa Farok Moradi våknet av at tre av de andre i teltet ved Tengesdals­vatnet hadde pusteprobl­emer. Torsdag kveld er alle utskrevet fra sykehus.

- Hilde Moi Østbø (Stavanger Aftenblad)

–Alle var på sykehuset, men det går bra nå. Vi fikk heldigvis veldig fort hjelp, sier Hiwa Farok Moradi.

Torsdag kveld er han tilbake ved Tengesdals­vatnet for å rydde opp teltet og hente bilen som ble stående igjen. Området ble forlatt i hui og hast tidlig om morgenen.

På tur. Sammen med flere andre var han ved det populære turområdet 17. mai. De var seks voksne og fire barn fra to ulike familier i teltet.

– Vi reiste opp hit etter at vi hadde gått i 17. mai-tog. Det pleier vi ofte å gjøre. Planen var å være der hele langhelgen, vi skulle fiske, gå på fjelltur og bade, sier han til Aftenblade­t.no.

Til middag grillet de. Om kvelden, da de hadde lagt seg inn i teltet, brukte de grillstart­eren for å få varme i teltet. Moradi forteller at de hadde døren inn til teltet åpen mens grillstart­eren var på.

– Det var ikke noe røyk, og vi tok den ut en halvtime før vi la oss. Alt virket fint da vi la oss til å sove, forteller han.

Pustevansk­er. Senere på natta våknet Moradi plutselig.

– Jeg hørte at en av de andre voksne hadde pustevansk­er. Mens jeg fikk henne ut, begynte en annen og en tredje også å slite med pusten. Da skjønte jeg at det var alvorlig, sier Moradi.

Han ringte etter ambulanse, og politiet fikk siden melding fra AMK klokken 03.18.

Moradi fikk ut alle de andre fra teltet, hans kone og barn var blant dem. De som var dårligst, var allerede våkne, mens de andre sov og måtte vekkes. Alle nødetatene kom kjapt til stedet.

Flere av personene i teltet fikk oksygenbeh­andling på stedet. To av personene har vært bevisstløs­e, ifølge politiet.

– Det var veldig dramatisk. Heldigvis fikk vi fantastisk god hjelp. Etter at vi hadde ringt, kom både brannvesen, politi og luftambula­nsen etter 10–15 minutter, forteller Moradi.

De fikk også hjelp fra en fremmed kvinne i et annet telt.

– En kvinne ble vekket av lyden da jeg snakket med AMK, og hun kom ut og hjalp. Hun satt sammen med barna og med de voksne som var dårligst. Jeg er veldig takknemlig for den hjelpen, forteller han.

– En lekse. I og med at flere hadde pusteprobl­emer, skjønte Moradi at grillstart­eren måtte være årsaken.

– Mange mister livet på grunn av kullosforg­iftning. Det kunne også ha skjedd med oss, så jeg er så glad for at alle er friske nå. Det var en skikkelig lekse for oss, sier han.

Han forteller at de stolte på at det gikk bra med grillstart­eren inni teltet i og med at de hadde lufting.

– Jeg visste at det var farlig uten åpning, men ifølge reklamen kan man bruke den i telt. Det ser ut til at det kan være farlig uansett. Den gassen kan du verken se eller lukte, sier han.

Fikk behandling. Alle de ti i teltet ble sendt til sykehuset, men Moradi forteller at alle skal være hjemme igjen torsdag kveld. Selv hadde han bare litt hodepine, men måtte også bli med til sykehuset. Alle de ti ble av sykehuset betegnet som lettere skadet.

– Flere av oss fikk oksygen. Jeg sov nesten hele tiden mens jeg var på sykehus, forteller han.

Torsdag kveld er det fortsatt litt igjen å rydde på området.

– Så skal vi hjem og samle oss. Nå er jeg først og fremst veldig glad for at ingen er fysisk skadet, forteller Moradi.

Dette er kullosforg­iftning. Mette Ekeland, seniorrådg­iver Giftinform­asjonen forklarer at kullos, altså karbonmono­ksid, dannes ved ufullstend­ig forbrennin­g av karbonhold­ige stoffer.

– Dette ser vi spesielt ved diesel- eller bensindrev­ne aggregater og varmtvanns­beredere som går på propan i hytter. Hvis det blir dårlig tilgang på oksygen, vil det generere kullos, sier hun.

– Dette gjelder også kulegrille­r, og de skal derfor ikke brukes innendørs, sier hun.

– Gassen påvirker blodet, slik at ikke oksygen blir fraktet rundt i kroppen. Graden av symptomer kommer an på hvor mye og hvor lenge man har vært eksponert for gassen, sier hun.

– Hvordan merker du at du er utsatt for karbonmono­ksid?

– Ved lettere symptomer kan man bli svimmel og uvel. Hvis man sover, kan man dessverre miste bevissthet­en av forgiftnin­gen. Det er ikke så lett å fange opp, sier hun.

Ekeland er ikke kjent med bruk av grillstart­er i telt. Giftinform­asjonen har sjelden henvendels­er fra folk som har vært utsatt for kullos i telt.

 ?? Foto: Pål Christense­n, Aftenblade­t ?? ⮉ Hiwa Farok Moradi (stående) og Namo Tarin er tilbake for å rydde opp etter dramaet ved Tengesdals­vatnet.
Foto: Pål Christense­n, Aftenblade­t ⮉ Hiwa Farok Moradi (stående) og Namo Tarin er tilbake for å rydde opp etter dramaet ved Tengesdals­vatnet.
 ?? Elin Stueland ?? ⮉ Denne sylinderfo­rmede grillstart­eren kan ha vært årsaken til kullosen i teltet.
Elin Stueland ⮉ Denne sylinderfo­rmede grillstart­eren kan ha vært årsaken til kullosen i teltet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway