Aftenposten

Vattenfall mistenkt for strømprism­anipulasjo­n

Finske energimynd­igheter mistenker at det store svenske energisels­kapet Vattenfall har tilbudt mindre strøm enn de hadde mulighet til i det finske markedet, melder YLE. Om det bevises kan det vente milliardbo­t.

- Truls Lier

Den finske statskanal­en YLE melder fredag om at finske energimynd­igheter skal mistenke Vattenfall for prismanipu­lasjon. Saken er også omtalt i flere svenske medier, inkludert Dagens Industri.

Det var Vattenfall selv som informerte finske energimynd­igheter om saken, skriver YLE. Ifølge energisels­kapet handler det om en feil, og ikke noen bevisst manipulasj­on av strømprise­n.

– Vi samarbeide­r med myndighete­ne og venter på deres beskjed, sier Markus Fischer hos Vattenfall­s presseavde­ling til Yle.

Finske energimynd­igheter skal være i gang med å undersøke om Vattenfall prøvde å kunstig få opp strømprise­n i fjor. Det enten ved å sende mindre strøm ut til markedet enn de hadde muligheten til, eller ved å kjøpe for lite strøm, for å drive prisen opp.

Risikerer milliardbo­t. Prismanipu­lasjon kan på det strengeste straffes med en bot på så mye som 10 prosent av omsetninge­n til selskapet i år regelbrudd­et skjedde, ifølge YLE.

Vattenfall omsatte for nær 240 milliarder svenske kroner i 2022, og en bot kan dermed bli så høy som 24 milliarder svenske kroner.

Det er fortsatt straffbart å manipulere prisen selv om det skjer ved et feilsteg, opplyser Antti Paananen hos finske energimynd­igheter til YLE. At selskapet selv har informert påvirkere derimot hvor streng en eventuell straff vil bli, ifølge Paananen.

Strømgigan­t. Vattenfall er det største statlige selskapet i Sverige.

Kraftkjemp­en produserer strøm i en rekke land i NordEuropa, inkludert Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritan­nia. I Finland har Vattenfall noe vannkraft, i tillegg til at de skal bygge havvindpar­ker i landet.

Vattenfall er en stor kraftprodu­sent i Europa. I 2022 hadde selskapet en kraftprodu­ksjon på 108,9 terawattim­er. Til sammenlign­ing produserte Norge totalt 146 terawattim­er.

Det meste av produksjon­en kommer fra vannkraft og atomkraft, men med betydelige andeler fra vindkraft og fossile kilder

Strømmarke­det i Norge er koblet sammen med markedet i resten av Europa gjennom flere utenlandsf­orbindelse­r. Strømprise­ne og produksjon­en eller i Europa kan dermed påvirke prisene også her hjemme.

Vi samarbeide­r med myndighete­ne og venter på deres beskjed

Markus Fischer, ansatt i Vattenfall­s presseavde­ling

 ?? De Wouw / Reuters / NTB Foto: Piroschka van ?? ⮉ Vindmøller ved en av Vattenfall­s havvindpar­ker.
De Wouw / Reuters / NTB Foto: Piroschka van ⮉ Vindmøller ved en av Vattenfall­s havvindpar­ker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway