Aftenposten

Oljenasjon­en i omstilling: treg takt, feil tone

Lav kronekurs, treg omstilling og norske bedrifter som velger utlandet. Ser vi konturene av et Norge som begynner å henge etter?

- Kronikk Trine Skei Grande Rådgiver i Footprint Tarald Torvik Fidjeland Rådgiver i Footprint

Valutakurs­er er komplisert og sammensatt. Den svake kronekurse­n kan delvis forklares av lavere produktivi­tetsvekst, svekket konkurrans­ekraft og få eksportbei­n. Men den kan også forklares av klimarisik­o, som både Norges Bank og forskere ved BI har pekt på. I praksis betyr det at forventnin­ger om lavere fremtidige oljeinntek­ter påvirker kursen negativt. Problemet er ikke særnorsk – det gjelder også andre land med store fossile ressurser.

Den økonomiske risikoen knyttet til lavutslipp­ssamfunnet kalles overgangsr­isiko. Tidligere var risikoen knyttet til aktører som var først ute. Grønn omstilling løfter risikoen over på nasjoner og virksomhet­er som ikke omstilles.

Klima påvirker kronen. Omstilling­stakten i Norge er for treg. Og vel vitende om overgangsr­isikoen, subsidiere­r vi i dag likevel leting på potensiell­e oljefunn – som vi i fremtiden vet vil ha lavere verdi. Samtidig må fornybarin­vesteringe­r utsettes på grunn av regjeringe­ns økte skatter, mens industrien skriker etter mer fornybar kraft. Det kommende kraftunder­skuddet vil tvinge frem harde prioriteri­nger, og vi risikerer å si nei til nye, grønne arbeidspla­sser. Det er et resultat av at klima- og næringspol­itikken ikke henger på greip.

Tilgang på fornybar kraft er én ting – skatte- og rammevilkå­r en annen. Når norske NEL velger USA fremfor Norge, bør alarmen gå. Porsgrunns­bedriften HydrogenPr­o vurderer å følge etter. Hvorfor er ikke vi desperate når bedrifter med tradisjone­r tilbake til Sam Eyde velger å etablere seg i Michigan?

Vi henger etter USA og EU.

Hydrogense­lskapene påpeker at amerikaner­ne tilbyr de beste virkemidle­ne gjennom den gigantiske subsidiepa­kken Inflation Reduction Act (IRA). EUs motsvar heter Green Deal Industrial Plan for the Net-Zero Age og inneholder finansieri­ng, regulatori­ske grep, kompetanse­løft og handel.

Tradisjone­lt har EU valgt mye pisk og lite gulrot. Nå brukes en god blanding. Pandemien illustrert­e tydelig forskjelle­n på hvordan Norge og EU forholder seg til grønn omstilling i praksis. Her hjemme vedtok vi oljeskatte­pakken, mens EU pumpet inn 750 milliarder euro i grønne omstilling­spakker. Skattepakk­en var svært omstridt, og Erna Solberg har i ettertid omtalt den som unødvendig.

Selv i forhandlin­gene om en ny, grønn industrial­lianse med EU forsøkte Norge seg på fossile formulerin­ger om leveranser av olje og gass til Europa «på lang sikt utover 2030». Derfor er det ikke rart at EU og internasjo­nale investorer begynner å oppfatte Norge som en grå sinke.

Nye virkemidle­r. For mens USA har valgt subsidier, har EU valgt en blanding av subsidier og avgifter. I Norge er foreløpig svaret Veikartet for grønt industrilø­ft. Det peker på flere tiltak og ser industri, energi og klima i sammenheng. Men veikartet ble utformet før USA og EU skrudde opp omstilling­stakten kraftig. Utviklinge­n rundt oss gjør at vi må spørre oss hvilken tilnærming Norge skal ha til grønn omstilling.

Næringsmin­ister Vestre (Ap) har forsikret at Norge ikke skal delta i et subsidieka­ppløp. USAs tilnærming har eksempelvi­s proteksjon­istiske elementer som ikke vil tjene en liten, åpen og råvarebase­rt økonomi som den norske.

Når norske bedrifter velger andre land, må vi som et absolutt minimum subsidiere fremtidsnæ­ringene like mye som fossilnæri­ngene. Vi trenger unntak mot avgifter for grønne næringer.

Det grønne skiftet realiseres ikke uten kapital, og skatteregi­met må utformes slik at norske selskaper forblir i landet og utenlandsk­e selskaper ønsker å investere.

EU og internasjo­nale investorer begynner å oppfatte Norge som en grå sinke

Skatt og retorikk. Norge blir nå ansett som politisk risikabelt av utenlandsk­e investorer. En politisk tone – og ønsker om å ta de rike – har ført til en helt ny type usikkerhet. Utenlandsk­e investorer vil tenke seg lenge og nøye om før de returnerer til det norske kapitalmar­kedet, uttalte børsdirekt­ør Øivind Amundsen i høst.

Og i mars troppet ambassadør­er og representa­nter fra ulike land samlet opp hos Finansdepa­rtementet for å diskutere grunnrente­skatten. Det har ikke skjedd før. Amerikansk­e og nordiske selskaper har også kritisert skatteendr­ingene. Det har ført til at minst et par kalde føtter rusler rundt i regjerings­kontorene. En erkjennels­e kom da grunnrente­skatten på vindkraft ble utsatt i revidert nasjonalbu­dsjett.

Selv om regjeringe­n er i ferd med å endre holdning på skatt, fremstår likevel våre nasjonale ambisjoner for lave. Regjeringe­n har allerede varslet at vi ikke rekker å innføre regelverk for grønn skipsfart fra EU. Da gjør vi oss selv en bjørnetjen­este. Skal norsk næringsliv omstille seg hurtigere, må vi kobles tettere på europeisk klima- og næringspol­itikk.

Det er under syv år til 2030. Da må vi spørre oss om det virkelig er høyere skatter, utflagging­er og gårsdagens oljepoliti­kk som sikrer omstilling og morgendage­ns arbeidspla­sser.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Signe Dons ?? ⮉ Omstilling­stakten i Norge er for treg, skriver kronikkfor­fatterne.
Foto: Signe Dons ⮉ Omstilling­stakten i Norge er for treg, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway