Aftenposten

Tør staten virkelig å risikere en potensiell kjønnsdyst­opi?

- Ronny Aaserud Psykologsp­esialist og spesialist i sexologisk rådgivning, Nacs. Teamleder for kjønnsinko­ngruens-teamet, Kongsvinge­r, Akershus universite­tssykehus HF.

Unge med kjønnsinko­ngruens behandles uten tvil stemoderli­g av det offentlige Helse-Norge. Noe må gjøres. Og det nå.

Tør staten virkelig å risikere en potensiell kjønnsdyst­opi? En kjønnsdyst­opi der mange unge angrer kjønnsbekr­eftende behandling, ikke lenger kan få egne biologiske barn og spør hvorfor det ikke var noen profesjone­lle samtalepar­tnere som tok seg god tid med å prate med dem for at de virkelig skulle kunne forstå seg selv i dybden

før irreversib­el kjønnskorr­igerende behandling?

Samtaler over tid. Jeg tenker at vi kan gi pubertetsb­lokkere og maskulinis­erende og feminisere­nde hormonbeha­ndling til unge. Men det må gjøres innenfor trygge og gode rammer som kliniske studier gir, slik også overlegene Anne Wæhre og Kim Alexander Tønseth påpeker i sitt innlegg «Kan vi la Oslo kommune ha sitt eget medisinske tilbud for hormonbeha­ndling av barn?»

Medisinsk behandling er bare en liten del av helsetilbu­det. En annen og mye større del av hva de unge trenger før dette overhodet blir aktuelt, er terapeutis­ke kjønnsutfo­rskende samtaler over tid. Disse må foregå regionalt.

Hva vi trenger. Vi trenger nå at regionale sentre for kjønnsinko­ngruens for barn og unge etableres etter intensjone­n. Vi kan ikke bare fortsette med kompetanse­heving. Dette er for så vidt et gode i seg selv og helt i tråd med de nasjonale retningsli­njene, men det er ikke nok!

Så snart vi får midler til ressurser, er vi klare til å ta imot pasienter direkte fra fastleger slik at de unge raskt kommer til noen med kunnskap og erfaring med kjønnsinko­ngruens.

Helsedirek­tør Bjørn Guldvog sa nylig på Politisk kvarter på NRK P2 at vi trenger å bygge opp kompetanse­n, og at dette med å etablere regionale sentre er tidkrevend­e. Her hopper Guldvog glatt over det egentlige problemet. Det kommer ikke noen fra oven hverken til forskning eller klinikk.

Vi har kompetanse­n i alle helseregio­nene og sitter klare til å gå i gang med det kliniske arbeidet. Vi ønsker å videreutvi­kle gode, brede og nytenkende psykososia­le tilbud regionalt.

Jeg er for at de unge skal få tid til å forstå seg selv i dybden. Ikke bare relatert til kjønnsiden­titet, men også generelt.

Men da må det først mer handling til bak ordene!

Helsedirek­tøren tar feil. Guldvog sier også en annen ting jeg reagerer på, og som jeg har debattert blant annet på psykologis­k.no. Han sier at det ikke skal være obligatori­sk psykiatris­k utredning av ungdom med kjønnsinko­ngruens, og at dette støttes av internasjo­nale behandling­sstandarde­r (Standards of Care 8 fra World Profession­al Associatio­n for Transgende­r Health). Dette er helt feil.

SOC 8 fremhever at det er uforsvarli­g praksis ikke å foreta en grundig utredning av ungdom med kjønnsinko­ngruens. Ikke minst for å finne ut av hvordan sammensatt­e vansker henger sammen med kjønnsinko­ngruensen.

Unge som lurer på dette med kjønnsiden­titet, kan være usikre og spørrende. De kan helt klart ha sekundære psykiske vansker i tillegg til kjønnsinko­ngruens og minoritets­stress.

Men det er også i noen tilfeller slik at de unges psykiske lidelser, nevrotilst­ander, generelle identitets­usikkerhet og små og store traumer er det som driver kjønnsdysf­orien.

Dette er noe som også anerkjente amerikansk­e kjønnseksp­erter, som psykologen og professor emerita Laura EdwardsLee­per og psykologen og transkvinn­en Erica Anderson, roper varsku om i sitt innlegg november 2021 i Washington post.

Dersom de unge får hjelp tidlig, kan vi bidra til å fremme en utviklings­prosess hvor de kanskje finner alternativ­e måter å leve ut kjønnet sitt på.

Det er jo dette som etter min oppfatning har vært norske sexologers hovedanlig­gende: å forsøke å endre den allmenne forståelse­n av kjønn og sørge for at et mangfold av kjønnsiden­titeter og kjønnsuttr­ykk anerkjenne­s og valideres, slik at folk også kan leve godt med de kroppene de er født med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway