Aftenposten

Ta deg en bolle! Det er plass til det i et sunt kosthold.

- Hannah Gustad Strøm 17 år

Dagen før 17. mai kom TV 2 med nyheten om at Narvesen trekker tilbake en av kampanjepl­akatene sine. De har nemlig fått hard kritikk av matinfluen­ser Emilie Nereng.

På plakaten sto det «Noen som ikke fikk ha på seg «Frost»-kjolen?» over bilder av en bolle, en kroneis og en pølse i brød.

Nereng mente det er å reklamere for usunn mat og «oppfordre til trøstespis­ing». Narvesen beklaget «Frost»-budskapet og besluttet ikke lenger å bruke disse plakatene.

Kan treffe sårbar gruppe. Dette me

ner jeg er veldig alvorlig.

Kritikken mot Narvesen ble først postet på instagramk­ontoen @emilienutr­ition. At den når frem i så stor grad, viser hvor stor påvirkning­skraft en influenser kan ha.

Poenget hennes er at både selger og myndighete­ne har ansvar for å legge til rette for at det skal være lettere for forbrukern­e å velge sunn kost. Det er jeg jo enig i.

Narvesen kan selvfølgel­ig begynne å selge flere sunne alternativ­er. Det er jeg helt for, da det tross alt er et overvektsp­roblem i Norge. Derfor skjønner jeg Nerengs poeng.

Men kritikken kan påvirke en annen sårbar gruppe i samfunnet. Og dette mener jeg er langt mer alvorlig enn Narvesens kampanje for kosemat til en feiring.

Anstrengt er usunt. Ifølge en mastergrad­savhandlin­g ved Universite­tet i Sørøst-Norge står hele 20 prosent av befolkning­en i fare for å utvikle en spiseforst­yrrelse, eller de har en spiseforst­yrrelse.

Spiseforst­yrrelser er en omfattende og smertefull sykdom som er vanskelig å oppdage før det har gått langt og er dessuten veldig vanskelig å komme ut av.

Matinfluen­sere som selv mener å promotere sunn og næringsrik mat, har et ansvar. Og da mener jeg ikke bare ansvar for å vise hvordan man kan gjøre sunne valg som å spise frukt og grønt.

Jeg mener nemlig det sunneste kostholdet kommer av å ha et avslappet forhold til mat – inkludert kosemat, også kjent som «usunn» mat eller «nei-mat». Det er like viktig at kjente mennesker snakker om dette som at en humoristis­k reklame kan føre til at noen kjøper seg en is.

❝ Det sunneste kostholdet kommer av å ha et avslappet forhold til mat – inkludert kosemat

Nei til «nei-mat». Så lenge man har et variert kosthold som til hverdags inneholder alle næringsgru­ppene, er det helt innenfor, til og med sunt, å kose seg med kaker, is og pølser.

Kiosker, butikker og politikere kan gjerne legge mer til rette for at befolkning­en velger «sunnere» alternativ­er til hverdags. Men befolkning­en får ikke et «sunt» kosthold dersom is, boller og kaker skal bli «nei-mat» og det skal bli forbudt å reklamere for dette.

For å få et utbredt sunt kosthold og et sunt folk, trenger vi flere matinfluen­sere, gjerne i samarbeid med helsemyndi­ghetene, som kan promotere et avslappet forhold til mat. Også alle de deilige både sunne og innimellom «usunne» matvalgene vi kan gjøre.

 ?? Foto: Ingeborg Senneset ?? ⮉ Det er ikke et «sunt» kosthold dersom is, boller og kaker skal bli «nei-mat», mener Hannah Gustad Strøm (17). Over: Reklamen som Narvesen beklaget og etterhvert fjernet.
Foto: Ingeborg Senneset ⮉ Det er ikke et «sunt» kosthold dersom is, boller og kaker skal bli «nei-mat», mener Hannah Gustad Strøm (17). Over: Reklamen som Narvesen beklaget og etterhvert fjernet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway