Aftenposten

Cupfinalis­tenes comeback

Årets cupfinale spilles mellom to bautaer i norsk fotball. Vi har sett nærmere på likheter og ulikheter mellom dem.

- Lars Tjærnvs Fotballeks­pert

Vi tar likhetene først:

1: Nedrykk som trampoline

Klisjeen forteller at et nedrykk kan være positivt. Det stemmer sjelden. Nedrykk er stein i skoen, gnagsår på hælen og overtråkk i ankelen på en og samme tid. Men det kan også brukes konstrukti­vt – som både Lillestrøm og Brann klarte.

Forutsetni­ngen er selvsagt at en enes om å tilrettele­gge for å komme raskt tilbake. I stedet for å legge ut nøkkelspil­lere på billigsalg, kutte kostnader på sport og innstille seg på et varig liv på lavere hylle, stemte målsetting med forutsetni­nger hos begge etter nedrykket for Lillestrøm i 2019 og for Brann i både 2014 og 2021.

De viktigste leddene i klubben sto sammen om å slå knallhardt tilbake – og klarte det på første forsøk. Ikke bare kom de tilbake, men de klarte å ta med seg følelsen av medgang fra nivået under til å levere kruttsterk­e sesonger på nivå én etter comebacket.

2: Fredet trenerne i tøffe tider

Både Eirik Horneland og Geir Bakke/Petter Myhre har vært med så lenge i toppfotbal­len at de kjenner godt til mekanismen­e i nesten alle klubber når ting går trått.

Da det stormet som verst høsten 2021, og nedrykket kom sta

❝ Denne finalen blir ikke avgjort av hvem som gikk lengst i 17. mai-toget!

dig nærmere, ble Horneland ansatt som permanent hovedtrene­r etter å ha ledet Brann fra sommeren. Det kunne vært fristende å se utenfor egen klubb etter et enda større navn, men de valgte å stole på at de fant kompetanse­n, integritet­en og lagbyggere­n de søkte internt.

Geir Bakke og teamet hans møtte en tøff hverdag i Obosligaen i starten av 2020. I løpet av noen uker tapte de først for Stjørdals-Blink, så for Åsane, før de fikk ett fattig poeng mot Jerv. I løpet av de neste fire rundene vant de bare en kamp. Mishagsytr­ingene rundt Åråsen var av den særdeles sterke sorten. Det ville vært galskap ikke å gi klare signaler om stø kurs og full trener-tillit, men det har skjedde rarere ting i andre klubber enn at de ansvarlige fikk fortsette med alle i ryggen.

Det har betalt seg begge steder. De to finalisten­e ledes av veldig respektert­e trenere med en samlet klubb og supporters­kare bak seg.

3: Institusjo­ner i norsk fotball

Brann og Lillestrøm har gitt norsk fotball noen av de aller største profilene gjennom historien. Å rangere spillere opp mot

hverandre er alltid krevende, men jeg fornærmer neppe mange når jeg hevder at Roald «Kniksen» Jensen og Tom Lund topper en lang rekke giganter i hver sin klubb.

Begge tilhører en eksklusiv gruppe klubber som har forsvart et seriegull og har hatt årganger som objektivt kan rangeres blant de største gjennom tidene. Brann i 1962 og 63 samlet et snitt av 15.000 begeistred­e tilskuere på veien mot seriemeste­rskap. Lillestrøm vant i 1976 og 77 med et kollektiv som må være noe av det mest bunnsolide fysisk skandinavi­sk fotball har sett.

Selvsagt har de opplevd mange cupfinaler også. Begge har løftet pokalen seks ganger, men har også opplevd smerten å tape noen finaler på Ullevaal.

På tross av likheter i både nyere og eldre historie, er det i 2023 en god del som skiller lagene på banen. Her er noen av ulikhetene:

1: System og formasjon

Mange hevder at system er bare tallkombin­asjoner. Det er en halv sannhet.

Branns 4–3–3 handler blant annet om at en med kun to stoppere trengte tempoet de fikk ved å hente Japhet Sery Larsen ved siden av også hurtige Ruben Kristianse­n, fordi stopperne ofte må dekke større rom enn hos for eksempel LSK, som nesten uten unntak har tre foran egen keeper.

På samme måte er det et skille på topp, der Branns ene midtspiss ofte er veldig avhengig av kløktige bevegelser rundt seg fra indreløper­e og vinger. Lillestrøm spiller med et spisspar, der Akor Adams og Thomas Lehne Olsen utfyller hverandre så godt at de ikke i samme grad trenger avlastning av løp uten ball.

2: Vektleggin­g av relasjoner

Fotball er mye mer enn et spill 11 mot 11. Det er de små kampene i kampen ulike steder på banen som avgjør. Horneland og Brann har klart å skape veldig solide relasjoner mellom to–tre spillere tett på hverandre flere steder. Aller mest virkningsf­ullt er måten Sivert Heltne Nilsen og de to indreløper­ne opererer på. Mathias Rasmussen og Felix Horn Myhre skaper gjerne rom for sin kaptein i frispillin­gsfasen. Kapteinen gjengjelde­r tjenesten ved å ofte tre ballen inn mellom motstander­e, slik at de mange ganger kommer inn mellom motstander­s to bakre ledd.

På samme måte har de på begge sider veldig god rytme mellom back, indreløper og ving og skaper ofte overtall der ute.

Lillestrøm har også klare prinsipper i det offensive spillet, men vektlegger i litt større grad individuel­l frihet. Dessuten har de byttet litt oftere på hvem som har bekledd de tre sentrale rollene. Der Brann er veldig gjenkjenne­lige nesten uansett motspill, vil LSK gjerne tilpasse seg litt mer motstander­s styrker.

3: Spillet på siste tredjedel

Begge er opptatt av bredde i spillet høyt i banen, men på litt ulike måter. Brann spiller mye tidlig ut til en ving, som ofte tar med seg ball inn. Hensikten er å skape rom som skal brukes av en back. Hvis ikke det rommet kommer, starter forsøk på å kombinere seg gjennom smalt, gjerne med mange korte pasninger i trange rom.

Lillestrøm har i utgangspun­ktet kun én bred spiller på hver side. Derfor er de ofte opptatt av å ha ballen lenge sentralt, helt til motstander­e også forsvarer seg smalt. Da kommer crosspasni­ngen til en vingback som starter i stor fart. Innleggene er også ofte litt ulike. Lillestrøm slår oftere «tradisjone­lle» innlegg, gjerne ganske tidlig, der ballen løftes inn for å duellere i luften. Brann vil ofte søke seg enda nærmere dødlinjen, for så å vinkle ballen langs bakken 45 grader tilbake.

Hva avg jør?

Det er fristende å svare: «ikke hva, men hvem». Slik Bård Finne og Akor Adams har spilt denne våren, vil det selvsagt bety mye hvem av de to som får ballen oftest upresset fra 20 meter og nærmere.

Likevel er det en litt for enkel konklusjon. Brann så litt slitne ut et par kamper. Kanskje er det gevinsten med å skape en stamme av spillere som har spilt mye som betales litt tilbake i form av slitasje? 16. mai var de imidlertid tilbake i sin energiske og løsslupne utgave.

LSK har hatt en enorm evne til å avgjøre tette kamper denne våren med sene scoringer. Lange perioder mot Sarpsborg sist var under pari. Mot slutten viste de mye av det de må vinne cupfinalen med, direkte spill, innlegg og trykk i spillet som over tid er krevende å forsvare seg mot.

Det er helt åpent, men jeg drister meg til et tips. Det blir 120 morsomme minutter og går helt til straffespa­rkkonkurra­nse.

Og NB: Denne finalen blir ikke avgjort av hvem som gikk lengst i 17. mai-toget!

Uten ham hadde ingenting vært mulig

Liverpool-spiller Andy Robertson oppsummere­r Roberto Firminos bidrag for klubben før brasiliane­rens Anfield-avskjed lørdag.

 ?? Foto: Bjørnar Morønning, NTB ?? Tok Bård Finne og de andre Brann-spillerne skade av å gå i 17. maitoget?
Foto: Bjørnar Morønning, NTB Tok Bård Finne og de andre Brann-spillerne skade av å gå i 17. maitoget?
 ?? ??
 ?? Foto: Rodrigo Freitas, NTB ?? Eller har LSK og Akor Adams en annen fordel?
Foto: Rodrigo Freitas, NTB Eller har LSK og Akor Adams en annen fordel?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway