Aftenposten

Nye Veier bør få nye veier

-

Putt Nye Veier tilbake på tuben, sier Fellesforb­undets leder, Jørn Eggum. Det høres vanskelig ut å presse veier inn i en tube. Eggum snakker om selskapet som ble opprettet av Solberg-regjeringe­n for å drivemer effektiv og rasjonell veibygging.

Mye har også skjedd siden selskapet ble opprettet i 2016.

Nye Veier har utvilsomt gjort vei i vellingen. Nye veinormale­r, andre kontraktsm­odeller og mer sammenheng­ende veibygging har hattmye å si. Norsk veibygging er blitt mer kostnadsef­fektiv, helt i tråd med formålet.

Statens vegvesen, den gamle monopolist­en, innrømmer også glatt at konkurrans­enmed Nye veier har hatt stor effekt.

Å «få en litt sånn lillebror som sparker oss litt i leggen tror jeg har vært sunt», sa Veivesenet­s utbyggings­direktør, Kjell Inge Davik, under Arendalsuk­a i fjor.

– Det tok ikke veldig lang tid før vi så at dette med konkurrans­e om å bygge billigst, er viktig.

Likevel mener Davik at tiden for Nye Veier bør være over. Grunnen er de strammere økonomiske rammene i veisektore­n fremover.

Nye Veier er organisert annerledes og harmulighe­t til selv å prioritere sine strekninge­r opp og ned. Det er denne friheten Davik mener blir verre når budsjetten­e skal ned.

Men argumentet holder ikke. Veivesenet ønsker seg selv mer av slik frihet, noe etatens ønske om flerårige budsjetter viser. Dessuten hviler argumentet på en forutsetni­ng om at effekten av konkurrans­e i sektoren nå er «tatt ut». Det fremstår lite sannsynlig. Også på andre felter enn pris, som for eksempel klima eller natur, er det mulig å konkurrere.

Regjeringe­n har fortsatt ikke bestemt seg om Nye Veiers fremtid.

Eggum og Rødt-leder Bjørnar Moxnes har i Aftenposte­n flere argumenter mot Nye Veier. Blant annet at selskapets prioriteri­ngsmodell gjør detmer risikabelt for kommunene å gjøre store endringer.

Til det er det å si at dette også var en helt bevisst og ønsket effekt.

Det er fortsatt kommunene som regulerer traseen. Men å få et incentiv for å holde både kravene og omkampene innenfor rimelighet­ens grenser, har også vært et fremskritt.

Det er spesielt å ha to statlige veiselskap­er. Knapt noe annet land har organisert veibygging­en på samme måte. Men det i seg selv er ikke noe argument mot å fortsette med en ordning som har fungert godt.

Jørn Eggum får finne seg noe annet å fylle tuben med.

❝Norsk veibygging er blitt mer kostnadsef­fektiv, helt i tråd med formålet

 ?? Grafikk: Andreas Slettholm • Kilde: Stortinget ??
Grafikk: Andreas Slettholm • Kilde: Stortinget
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Strekninge­n Kristiansa­nd–mandal på E39 ble bygget av Nye Veier og åpnet i fjor.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Strekninge­n Kristiansa­nd–mandal på E39 ble bygget av Nye Veier og åpnet i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway