Aftenposten

Grønn og Gal ja til EU

Det er en sammenheng mellom interseksj­onell feminisme og ja til EU.

- Torbjørn Røe Isaksen Samfunnsre­daktør

Partileder­en i Miljøparti­et De Grønne kom syklende inn på scenen. I løpet av helgen var det en helt vaskeekte fektekamp om EU (!), og det var en mild kontrovers knyttet til å grille økologiske pølser fra villsau.

Samtidig vedtok landsmøtet i praksis ja til EU og en støtte til interseksj­onell feminisme (pust med magen, begrepsfor­klaring følger).

Det er så langt unna bildet av folk flest – uttaltmed tykk l – som det er mulig å komme.

MDGS Eu-ja er ikke allikevel ikke overrasken­de omvi leser politikken med det som kalles GalTan skalaen.

Overlappen­de diskrimine­ring. Du er mer enn tilgitt om du ikke vet hva interseksj­onell feminisme er.

I Store norske leksikon defineres det som hvordan «sosiale kategorier kan samvirke og påvirke en persons leve- og livsvilkår». Sagt på en annen måte er det en teori for å belyse makt og hvordan ulike identitete­r kan føre til forskjelli­ge former for diskrimine­ring, somogså kan overlappe. For eksempel hvordan en lesbisk kvinne kan bli diskrimine­rt som både kvinne og lesbisk.

Men akkurat denne diskusjone­n fikkmindre oppmerksom­het enn MDGS ja til EU. Eller ja til å starte forhandlin­ger med EU.

På ja-siden møttes det med begeistrin­g. Det har vært få gode nyheter for demde siste ... tja, 30 årene. Omtrent siden Gro Harlem Brundtland­s regjering bestemte seg for å forsøke å få Norge inn i EF. Dessverre byttet organisasj­onen navn like før Norge skulle ha folkeavste­mning, og vi måtte i stedet ta stilling til Den europeiske union. Det ble litt tøft i et land som har bygget mye av sin nasjonale identitet på motstand mot to unioner.

Kan MDG være partiet som brekker den norske Eu-debatten åpen igjen?

Like fullt: Kan MDG være partiet som skaper en ny norsk Eudebatt?

Det finnes noen argumenter for. Da vi hadde den forrige folkeavste­mningen i 1994, varmiljø et defintivt nei-argument. Detmeste av norsk miljøbeveg­else var mot medlemskap. Det var også «miljøparti­ene» SV og Venstre.

De viktigste støttespil­lerne for ja var hoveddelen av Arbeiderpa­rtiet, Høyre, NHO og ledelsen i LO. Ja-sidens viktigste argumenter var økonomi, arbeidspla­sser og, på en vag tredjeplas­s, en eller annen idé om et samlet Europa.

Så med partiet med desidert høyest miljø troverdigh­et med i folden, da burde vel ting endre seg?

Tja.

Og det er her koblingenm­ellom E u- standpunkt­et og inter seksjon ali tet kommer inn. Hvis miljøbeveg­elsens om sådan endrer standpunkt, kan det bety noe. Men mye tyder også på at MDG mobilisere­r mange av de velgergrup­pene som uansett ville vært positive til EU.

Det er lett å tenke at MDG skal få flere velgere over til ja-siden, men en like sannsynlig analyse er at MDG sier ja til EU fordi deres potensiell­e velgere allerede er blant de mest positive.

MDG er overvelden­de størst i de store byene. Deres velgere har i stor grad høyere utdanning. På tross av tilbakegan­g på forrige måling er partiet en stormakt i bare én eneste by: Oslo.

Miljøparti­et er for urbane, liberale, passe radikale akademiker­e.

En annen skala. Hvis vi ser på MDG som et radikalt parti på venstresid­en, blir Eu-standpunkt­et interessan­t. Men det er kanskje feil skala å bruke?

Ofte leser vi politikken med en klassisk høyre- venstreaks­e i bunn. Spørsmålet er, enkelt forklart, forholdet mellom stat og marked. Da vil kommuniste­ne i Rødt være ytre venstre, mens markedslib­eralister i Frp og Høyre vil være til høyre fordi de vil ha en mindre stat. I teorien.

En alternativ måte å se ting på er den såkalte Gal-tan. På den ene siden en grønn, alternativ og liberal side. På den andre siden

❝ Kan MDG være partiet som skaper en ny norsk Eudebatt?

står de tradisjone­lle, autoritære og nasjonalis­tiske.

Det kan høres karikert ut, men tradisjone­ll og autoritær betyr ikke Vladimir Putin i vestlig innpakning. Det kan være velgere sommener politiet fortjener vår respekt, at nasjonalst­aten er viktig, og at det finnes to biologiske kjønn. Dem er det trolig en del av.

Gal-tan har fått kritikk for å være upresis og karikert, men den fanger noe som vår vanlige plassering av partiene ikke gjør. Vi kan kalle det «verdispørs­mål» eller spørsmål omlivsstil og holdninger. Det handler ikke om hvorvidt skatten går opp eller ned, men om hvordan du forholder deg til endring, autoritet og ulike livsstiler.

MDG veldig Gal. I en slik sammenheng er ikke MDG et blokkuavhe­ngig sentrum-venstrepar­ti, men et ytterpunkt. Et parti som er for både radikal klimapolit­ikk, skeptisk til materialis­me og for interseksj­onell feminisme og EU, scorer knallsterk­t på Gal-siden av Gal-tan.

En verdikonse­rvativ Frp-er vil typisk stå for det motsatte. Men også en tradisjons­bevisst senterpart­ist. Eller kanskje et mannlig Lo-medlem. Mange på den tradisjons­bevisste og nasjonale siden er menn. Typisk menn i privat sektor. Den delen står til venstre i økonomiske spørsmål, men er mer tradisjone­lle i verdispørs­mål.

Når MDG sier ja, kan det bety at de også mobilisere­r motparten. Ja til EU blir enda mer knyttet til typiske urbane, liberale verdier, som er mer dominerend­e hos grupper med høyere utdanning.

Hvis vi så for oss en Eu-debatt i morgen, ville det for eksempel bety at LOS ledelse ville slitt enda mer enn sist med å få organisasj­onen med seg på noe som lignet et ja.

Og husk at i 1994 ble det faktisk nei fra LO, Norges desidert største fagforenin­g.

 ?? Foto: Annika Byrde, NTB ?? ⮉ Partileder Arild Hermstad sykler inn til stor applaus under første dag av MDGS landsmøte på Quality hotell Fornebu forrige helg.
Foto: Annika Byrde, NTB ⮉ Partileder Arild Hermstad sykler inn til stor applaus under første dag av MDGS landsmøte på Quality hotell Fornebu forrige helg.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway