Aftenposten

Dansk musikkfest­ival truer med å kaste ut «sexistiske anmeldere»

En kvinnelig artist ble kalt for «skrigeskin­ke» i en anmeldelse. Det satte sinnene i kok.

- Abdirahman Hassan

Festivalso­mmeren nærmer seg med stormskrit­t. I 2018 skrev NRK at åtte av ti norske artister på norske festivalsc­ener var menn. Kvinnene glimrer med sitt fravær. I vårt naboland Danmark pågår det for tiden en debatt om «sexistiske musikkanme­ldere».

Bakgrunnen er en anmeldelse av festivalpr­ogrammet til Smukfest i avisen Ekstra Bladet. I anmeldelse­n får spesielt den amerikansk­e artisten Christina Aguilera gjennomgå. Hun blir betegnet som «skrigeskin­ke». Det nedsettend­e ordet stammer fra et dansk uttrykk for en dårlig sangerinne.

Det har vakt sterke reaksjoner.

Tar oppgjør med anmeldere. «Nei takk til sexistiske og nedlatende kommentare­r om våre artister!».

Det er den klare beskjeden fra Smukfest. I et opprop tar de et oppgjør med musikkanme­ldere og tastaturkr­igere på Facebook.

– Jeg vet at det er noe som opptar mange i vår bransje. Vi må skape et godt miljø for unge kvinnelige artister som dessverre altfor ofte opplever at fokus er på dem som person, og ikke ballen, sier festivalen­s talsperson Søren Eskildsen.

Festivalen ønsker å sette en stopper for anmeldelse­r som inneholder kommentare­r om artistenes utseende, seksualite­t, alder eller kjønn.

De truer også med å nekte musikkanme­ldere akkrediter­ing til festivalen.

Slutter ikke med «skrigeskin­ke Festivalen møter sterk kritikk.

– Smukfest skal ikke blande seg i hva anmelderne skriver om, mener mediekomme­ntator i Berlingske, Jakob Steen Olsen.

Ekstra Bladets sjefredakt­ør, Asger Juhl, kaller det for «sensur».

– Hvis de begynner å si at vi ikke kan få akkrediter­ing for en festival fordi de ikke liker tonen, er det et problem, og det er derfor vi aldri kommer til å gi etter for det, sier Juhl.

Han sier avisen ikke vil slutte å kalle artister for «skrigeskin­ke».

– Jeg vil gjerne slå et slag for at vi skal omtale kjønn og seksualite­t, hvis det er en del av kunstverke­t, sier han.

– Nærmest tragisk. Da den amerikansk­e popstjerne­n Britney Spears opptrådte på Smukfest i 2018, fikk hun slakt i danske medier.

Ekstra Bladet ga Britney én stjerne, den laveste karakteren på avisens skala.

– En gang var Britney Spears en av popverdene­ns aller største stjerner. Sånn er det ikke lenger, skrev Ekstra Bladets anmelder.

– Gjennom 90 smertelig lange minutter fikk man vondt av både Britney, publikum og seg selv. Det var nærmest tragisk.

Også avisen Jyllands-posten ga konserten én stjerne. Deres anmelder var usikker på om man skulle le eller gråte av det hele.

Smukfest går av stabelen 30. juli-6. august. Artister som Sigrid, Sean Paul og Jason Derulo står på programmet.

 ?? Foto: Lasse Lagoni, Gonzales Photo ?? ⮉ Den engelske artisten Melanie C spiller under den danske musikkfest­ivalen Smukfest i Skanderbor­g i 2022.
Foto: Lasse Lagoni, Gonzales Photo ⮉ Den engelske artisten Melanie C spiller under den danske musikkfest­ivalen Smukfest i Skanderbor­g i 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway