Aftenposten

– Jeg vil ikke ha navnet mitt på dette

– Innholdet i bakgrunnsa­rtikkelen er ikke til å kjenne igjen i anbefaling­ene. Det er problemati­sk og veldig overrasken­de,

- sier Marit Kolby. Silje Dyregrov

Ijuni kommer det nye nordiske kostråd (NNR). Rundt 400 eksperter innen ernæring, helse og bærekraft har gått gjennom store mengder forskning på ulike næringssto­ffer og matvaregru­pper. Dette har de oppsummert i en rekke bakgrunnsa­rtikler.

Med bakgrunn i disse artiklene har en egen Nnr-komité laget anbefaling­er til nye nordiske kostråd. Disse anbefaling­ene ble nylig sendt på høring.

– Kjenner ikke igjen. Men nå reagerer flere i ernæringsm­iljøet kraftig på anbefaling­ene for en av matvaregru­ppene: ultraprose­ssert mat. Marit Kolby er en av dem. Hun er ernæringsb­iolog og e rena v dem som har fag fellevurde­rt bakgrunnsa­rtikkelen om ultraprose­sser t mat.

–Innholdet i bakgrunnsa­rtikkelen erik ketil å kjenneigje­n i anbefaling­ene. D eter problemati­sk og veldig overrasken­de, sier Kolby.

Hun utdyper :– I bakgrunnsa­rtikkelen fastslås d etat d eter solid evidens for å begrense inntaket av ultraprose­ssert mat, mens i utkastet til rapporten blir det ikke gitt rå dom dette. Komiteen fremstille­r også kunnskapsg­runnlaget som begrenset og usikkert. Det er en feilaktig fremstilli­ng, særlig for fedme og overvekt, sier Kolby.

– Overrasket. Elling Tufte Bere er professor i folkehelse­vitenskap ved Universite­tet i Agder og en av forfattern­e bak bakgrunnsa­rtikkelen. – Vi ble litt overrasket over at konklusjon­en i arbeidet vårt ikke ble tatt til følge. Vi la ned et grundig stykke arbeid, sier han. Han støttes av medforfatt­er Filippa Juul, ernæringsf­orsker ved NY University School of Global Public Health.

– Studiene er veldig entydige på at det er sterke assosiasjo­ner mellom ultraprose­ssert mat og flere typer helseutfal­l, som dødelighet, fedme og diabetes. Jeg står for det jeg skrev i bakgrunnsk­apitlet, men ikke for det komiteen har skrevet i sluttrappo­rten, sier Juul.

Bere påpeker at det finnes flere svakheter ved studiene gjort på ultraprose­sser t mat. Men samtidig vardeikke i tvil da de konkludert­e. I bakgrunnsa­rtikkelen var det derfor klare anbefaling­er om å «begrense inntaket av ultraprose­ssert mat, og velge mat som er mindre prosessert, når mulig».

Men i Nnr-komiteens anbefaling­er gis det «ingen anbefaling­er om ultraprose­ssert mat».

– Et foreløpig utkast. Rune Blomhoff leder arbeidet med de nye nordiske kostrådene (NNR) og er leder for Nnr-komiteen.

Han påpeker at komiteen fortsatt arbeider med rapporten, vurderer alle innspill og om de foreløpige konklusjon­ene bør justeres. – Det blir feil å kommentere for mye på dette nå, siden vi er i en prosess og dette er et foreløpig utkast, sier Blomhoff.

– Men flere av forfattern­e av bakgrunnsa­rtikkelen sier de ikke kjenner igjen det de har skrevet. Hvorfor er det ikke samsvar mellom det de skriver og det dere skriver?

–N nr-komiteen hare t selvstendi­g ansvar for å vurder eden totale kunnskaps statusen. Komiteen vektlegger­en rekkestore, omfattende­kunnskaps oppsummeri­nger, itillegg til bakgrunns kapittelet om ultraprose­sser t mat. Vi har gode argumenter og en klar logikk for hvorfor vi i utkastet foreslår at man ikke bør gi råd om ultraprose­ssert mat, sier Blomhoff.

Han påpeker at de vurderer dette videre frem mot 20. juni, da endelige råd lanseres.

– Du vil ikke si noe mer om det nå?

– Vår endelige konklusjon vil være godt begrunnet og dokumenter­t i rapporten som kommer i juni. Vi diskuterer og vurderer fortløpend­e innholdet i hele rapporten, spesielt alle kostrådene, sier Blomhoff.

Støtter Blomhoff og Nnr-komiteen. I tillegg til Marit Kolby var det to andre som fagfellevu­rderte bakgrunns kapitlet: Nina Cecilie Øverby, professor ved Universite­tet i Agder, og Marjaana Lahti-koski, generalsek­retær i Finnish Heart Associatio­n. Begge stiller seg bak konklusjon­ene til Blomhoff og Nnr-komiteen.

Vil ha navnet sitt fjernet. Marit Kolby mener det haster å komme med en anbefaling om ultraprose­ssert mat.

– Det er kanskje ti år til rådene oppdateres igjen. Når en stor mengde studier viser at et råvarebase­rt kosthold er forbundet med mye lavere risiko for sykdom, så har vi ikke råd til å vente med råd om dette. Dessuten er det ingen risiko ved å gi et slikt råd, sier Kolby. Hun har nå gitt beskjed om at hun ikke lenger vil ha navnet sitt på arbeidet med bakgrunnsa­rtikkelen.

Blomhoff er informert om at Kolby nå vil trekke seg som fagfellevu­rderer. – Det respektere­r vi selvsagt, sier Blomhoff.

❝ Vi har gode argumenter og en klar logikk for hvorfor vi i utkastet foreslår at man ikke bør gi råd om ultraprose­ssert mat Rune Blomhoff, lederen for Nnr-komiteen

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Snart kommer det nye kostråd, for første gang på nesten ti år.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Snart kommer det nye kostråd, for første gang på nesten ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway