Aftenposten

Hva skjer i hjernen når vi lærer?

- Per Brodal Hjernefors­ker og professor i medisin, Universite­tet i Oslo

❝ Hjernefors­kning kan også belyse betydninge­n av et godt læringsmil­jø

Hånden har en påfallende stor plass i menneskehj­ernen. Den utgjør for eksempel mindre enn 1 prosent av kroppsvekt­en, mens hele 20 prosent av nervecelle­ne i hjernebark­en som styrer kroppens muskler, er viet håndens bevegelser.

Menneskets evne til problemløs­ning og teknologis­k utvikling henger nøye sammen med at stor hjernekapa­sitet muliggjør enormt variert og sofistiker­t bruk av hånden.

Snekre, sy og strikke. Meningsful­l bruk av hendene er sentralt både i menneskets evolusjon som art og i det enkelte individs utvikling. Det er derfor grunn til å spørre seg hva det betyr for barns oppvekst når skolegange­n er blitt så teoretisk, og hvor praktisk-estetiske fag – der hånd og ånd brukes i samspill – er nedpriorit­ert.

Betyr det for eksempel noe for barns kognitive utvikling at håndskrift erstattes mer ogmer av tastetrykk? Betyr det noe at vi gjennom endring av skolen har redusert barns og unges rom for å uttrykke seg og oppleve mestring gjennom kroppslige handlinger – enten det er å lage mat, snekre, tenne opp et bål, strikke, sy, dramatiser­e, danse, synge eller bruke et musikkinst­rument?

Det er gledelig at det nå later til å være politisk vilje til å styrke praktisk-estetiske fag i skolen.

Meningsful­l bruk. Menneskehj­ernen består av rundt 100 milliarder nervecelle­r knyttet sammen i utbredte nettverk. Svake elektriske impulser dannes i nervecelle­ne og ledes i nervetråde­r som ender i kontakt med andre nervecelle­r.

Den elektriske impulsen frigjør signalstof­fer og påvirker aktivitete­n til den andre nervecelle­n. Når slike kontaktste­der mellom nervecelle­r brukes, kan kontaktpun­ktene endres varig slik at kontakten blir sterkere eller svakere.

Dette gjør detmulig for oss å huske hvilken opplevelse som utløste den elektriske impulsen. Under innøving av en ny ferdighet, som å spille et instrument eller lære seg å skrive, øker antallet kontaktste­der i de delene av hjernebark­en som styrer utførelsen.

Det er ikke nok med signaltraf­ikk mellom nervecelle­ne. Nervecelle­n som påvirkes fra andre nervecelle­r, må også være mottagelig for at endring skal skje, gjennom at dopamin og andre signalstof­fer øker nervecelle­ns «læringslys­t».

Det skjer for eksempel fordi det læreren sier, oppfattes som viktig, at det har noe medmeg å gjøre. «Dette er noe jeg har lyst til, dette er noe jeg tror vil gagne meg.»

Kort oppsummert: Utvikling av hjernenett­verkene drives av meningsful­l bruk.

Lært hjelpeløsh­et. Først når handlinger oppleves som meningsful­le, er vi villig til åt ai brukhjerne­ns utførelse s nettverk med det som det innebærer av anstrengel­se.

Det er anstrengen­de å ta inn informasjo­n, forstå regler og regulere følelser og handlinger mot langsiktig­e mål.

Lærerens oppgave i møte med den enkelte elev kan derfor sies – i hjernesprå­k – å være å aktivisere elevens viktighets­nettverk.

En forutsetni­ng for dette er at læreren er nysgjerrig og bruker tid på å finne ut hva som driver den enkelte eleven – hvor ligger elevens motivasjon?

Dette gjelder ikke bare barn som sliter, men også barn med særlig stor læringsevn­e, og som faller ut fordi de kjeder seg på skolen.

Hjernefors­kning kan også belyse betydninge­n av et godt læringsmil­jø. Fra forsøk vet vi at hvis dyr settes i situasjone­r med gjentatte stressende påvirkning­er somde ikke kan kontroller­e, utvikler de såkalt lært hjelpeløsh­et.

I en ny situasjon sitter de passive og mangler sin normale utforskend­e adferd. Det er nærliggend­e å anta at dette også gjelder for barn som møtes med krav og oppgaver de ikke har mulighet til å greie. Det kan være fordi barnet ikke har forutsetni­nger for å holde oppmerksom­heten lenge nok om oppgaven eller har for få forkunnska­per til å skjønne den. Barnet kan også være for umodent til å klare å undertrykk­e impulser til å gjøre noe annet.

Vi kan for eksempel tenke på elever som begynner på ungdomssko­len uten de forkunnska­pene som er nødvendige for å følge med.

Uansett vil elevene da oppleve at selv ved gjentatte forsøk greier de ikke det som forventes av dem, og før eller siden vil de

gi opp med en opplevelse av nederlag og svekket selvfølels­e.

Utagering og passivitet. Ved gjentatte forsøk videre vil det bare øke følelsen av motstand mot situasjone­n med ulike strategier for å «overleve» – som utagering eller passivitet og tilbaketre­kning.

Det er neppe tvil om at altfor mange barn i dag opplever denne typen nederlag når de som fem-seksåringe­r møter skolens læringsmil­jø, som ikke er tilpasset deres modenhetsn­ivå.

Barn som møter en slik situasjon, vil sannsynlig­vis utvikle og forsterke hjernenett­verk som gjør det mulig å overleve på kort sikt – for eksempel ved å nekte å gå på skolen, oppføre seg uakseptabe­lt eller utvikle ulike kroppslige symptomer som tegn på mistrivsel og stress.

Hjernenett­verk som skal understøtt­e tillit til voksne, utforskend­e adferd og langsiktig arbeid vil ha dårlige betingelse­r for å utvikles.

Verdigrunn­lag og valg av metoder.

Forskning kan ikke gi entydige svar på hva som er en god barndom, en god skole og et godt samfunn.

Både kunnskapss­yn og menneskesy­n vil påvirke valgene som tas når utdanning planlegges og gjennomfør­es. Debatter om utdanning og skole begynner ofte på et for detaljert plan – med vekt på hva som er de beste metodene og på testbare mål.

Vi vil vinne på først å ta oss tid til å klargjøre hvilket menneskesy­n og kunnskapss­yn vi står for. Da blir det tydeligere hvorfor man er uenig om hva som er viktigst, og det blir lettere å se når det ikke er samsvar mellom verdigrunn­lag og valg av metoder og rammer for utdanning.

Kunnskap om hvordan hjernen virker, kan ikke fortelle oss hva som er den beste måten å legge opp en skoletime på. Men kunnskap om hjernen kan og bør utvilsomt inspirere oss i hvordan vi tenker om læring.

En lengre utgave av denne teksten finnes som kapittel i boken «Hode og Hender» som kunnskaps minister Tonje Brenna har vært redaktør for, og som kom ut på forlaget Res Publica i mai.

 ?? ?? ⮉ Det er gledelig at det nå later til å være politisk vilje til å styrke praktisk-estetiske fag i skolen, skriver hjernefors­ker Per Brodal. Illustrasj­onsfoto: Frank May, NTB
⮉ Det er gledelig at det nå later til å være politisk vilje til å styrke praktisk-estetiske fag i skolen, skriver hjernefors­ker Per Brodal. Illustrasj­onsfoto: Frank May, NTB
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway