Aftenposten

Vi vil ha digitale bøker på biblioteke­t

-

Biblioteks­jefen eie n rekkekommu­ner påstår i et Aftenposte­n innlegga t biblioteke­ne er skrevet utav bo kloven. Det stemme rikke.

Bokloven vil gjøre mye for biblioteke­ne. Den vil sikre at det fremdeles vil være både smal og bred litteratur i bibliotekh­yllene. Men for at biblioteke­t skal kunne fylle rollen som offentlig og gratis kunnskapss­enter og litteratur­formidler, må det ha tilgang til all litteratur­s om produseres i Norge både på papir, som e-bok og som lyd.

I lys av dette foreslo vi at leveringsp­likten for lydbøker også skal gjelde for levering av lydbøker til folkebibli­oteker, på samme måte som for papirbøker, forutsatt at det må inngås egne avtaler mellom partene om pris og utlånsmode­ll.

Vi har lyttet til innspillen­e i høringen og ser at vårt opprinneli­ge forslag ikke ville gi bedre tilgang til lydbøker i biblioteke­ne. I tillegg viste høringen at det var juridisk komplisert å gå videre med forslaget og å få det til å fungere. Men det er jo ingen hemmelighe­t at vi ønsker oss en utlånsmode­ll for digitale bøker i biblioteke­ne. Det var jo nettopp derfor vi skrev det i høringen.

Derfor skal vi utforske videre det mulighetsr­ommets om følger av EUS rettspraks­is på opphav s rettsfelte­t. Dette er vi naturligvi­s allerede igang med. For målet er, som forfattern­e selv skriver, lik tilgang til litteratur og opplysning for alle.

Anette Tretteberg­stuen,

kultur- og likestilli­ngsministe­r (Ap) presserend­e saker å ta tak i». Hannemner tema som inflasjon og klimakrise som eg heller burde engasjere meg i.

For det første var underteikn­a ute i alle landets medium dagen før Esc-finalen og uttrykte uro for nettopp inflasjone­n og korleis revidert nasjonalbu­dsjett ville påverke denne. Eg utfordra også statsminis­teren om klimapolit­ikken i Stortinget den same veka.

For det andre: Også vi som til dagleg sysla r med svært alvorleges­pørsmål, kan ha fritidsint­eresser. Som samfunnssp­ørsmål er det sjøl v sagttotalt uviktig kven som vinn Euro vis ion-finalen. Omtrent like uviktig som kven som vinn ein fotballkam­p. Men eg var no likevel på arenaen og heia på Finland i helga, og eg skal på Ullevaal for å heie på Brann i cupfinalen komande helg.

Til sjølve saka: Skal vi halde fram med å la anonyme juryar overstyre folkefavor­itten i Eurovision?

Hansen støttar juryordnin­ga og skriv: «[ Juryene] fikk også redusert effekten av migrantste­mmer, som blant annet sørget for hele 189 seerpoeng til Ukrainas bidrag.» Dersom Hansen sin motstand mot å la folket bestemme skuldast frykta for at ukrainske krigsflykt­ningar skal støttesitt eigeland, trur eg kanskje i k kjedet e run derte i kna som har den største utfordring­a med å få prioriteri­ngane sine i orden.

Sveinung Rotevatn,

stortingsr­epresentan­t, Venstre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway