Aftenposten

Forståelig at politiunif­ormer fjernes fra prideparad­en

-

For første gang siden 2005 kan ikke politifolk delta i prideparad­en i uniform. Det har Politidire­ktoratet bestemt. Begrunnels­en for endringen er ikke helt lett å bli klok på.

Beredskaps­direktør Tone Vangen viser delvis til sikkerhets­hensyn og delvis til et prinsipiel­t argument om at uniformen kun skal brukes av politi i tjeneste. Det første er vanskelig å diskutere. Det andre kan tilsynelat­ende virke pussig, siden politiet altså har hatt en annen praksis for pride i 17 år.

Men det er åpenbart et poeng at uniformen legitimere­r politimynd­ighet. I alle andre sammenheng­er betyr politiunif­ormen at vedkommend­e er på jobb. Prideparad­en har vært et spesialtil­felle. Politifolk deltar der på fritiden, som privatpers­oner.

Pridebeveg­elsen og -paraden sprang ut av opptøyene i Stonewall i New York i 1969. Det var en protest mot nettopp politiets ransakinge­r og forfølgels­e av det skeive miljøet. Heller ikke her til lands har ordensmakt­en noen stolt historie for å sikre skeives rettighete­r.

Derfor var tillatelse­n til uniformsbr­uk i prideparad­en i 2005 en sterk og viktig markering av at også politiet støtter verdiene som er knyttet til pride. Den gang var pride mer omstridt. Initiativt­ager i politiet, Bård Stensli, fortalte at kolleger som skulle passe på paraden, snudde ryggen til ham og de 11 andre politifolk­ene som deltok.

I 2019 kom en offentlig unnskyldni­ng for den urett, trakasseri­ng og frykt politietat­en utsatte homofile for.

På et vis kan man forstå at endringen oppleves som et tilbakesla­g for den skeive bevegelsen. Heldigvis har politiet åpenbart hatt god dialog med organisasj­onene. Oslo pride forstår behovet for å skille mellom politifolk på jobb og andre.

For politiet støtter fortsatt pride. Det er heller ikke lenger særlig kontrovers­ielt. Den skeive kampen er langt fra over. Men mangfold, likestilli­ng og inkluderin­g er verdier som har fått innpass i de fleste virksomhet­er. Også politiet.

Derfor veier behovet for tydelighet tyngre enn verdien av å delta i uniform. Politifolk kan fortsatt gå i paraden og ikle seg T-skjorter eller annet som signaliser­er at de kommer fra politiet. Men akkurat politiunif­ormen bør være forbeholdt rollen som politi.

❝ Det var riktig å tillate uniformsbr­uk i 2005. Og riktig å droppe den nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway