Aftenposten

Flere kilder: Kamper pågår inne i Russland

Både russiske og ukrainske kilder opplyste mandag at det pågikk kamper i Russland, på grensen til Ukraina. Aftenposte­n har stedsverif­isert videoer som viser det som skjer.

- Helene Skjeggesta­d, Per Anders Johansen, Torkjell J. Trædal, Øystein Tronsli Drabløs og Afshin Ismaeli

Mandag formiddag ble Russlands president Vladimir Putin orientert om at det pågår kamper på russisk territoriu­m. Det bekrefter hans talsperson Dmitrij Peskov til russiske medier.

Det skal dreie seg om flere landsbyer i området Belgorod. På sosiale medier verserer det flere bilder og videoer av stridighet­ene.

Aftenposte­n har sett flere videoer fra området. Dette har vært mulig å verifisere så langt: → Det er kjøretøy på veien mot grensen fra Ukraina til Russland. Mye røyk langs veien tyder på kamper.

→ Det er store kjøretøyer på den russiske grensestas­jonen på russisk side.

→ Det er røyk enda lenger nordøst – altså noe lenger inn på russisk side enn grensestas­jonen.

Det skal være landsbyene Kozinka, Glotovo, Gora-podol og Grayvoron i Belgorod-området som er angrepet. Grayvoron ligger ca. ni kilometer fra grensen til Ukraina.

Grupper påtok seg ansvaret. Anton Gerasjenko, som er rådgiver i det ukrainske innenriksd­epartement­et, melder på Twitter at angrepene ble utført av frivillige russere. Gruppene Legionen for frihet for Russland og Det frivillige russiske korpset har på Telegram også tatt æren for angrepet. Russiske myndighete­r melder imidlertid at det er ukrainske soldater somangripe­r. Guvernøren i Belgorod, Vjatsjesla­v Gladkov, skriver på Telegram at det skal dreie seg om« en sabotasje og rekognoser­ing s gruppe» fra Ukraina.

– For å skape forvirring. Flere russiske militærblo­ggere har også rapportert om kamper. Igor Girkin, som har vært delaktig i den russiske krigføring­en i Ukraina siden 2014, legger skylden på Det frivillige russiske korpset.

Han skriver at dette var ventet og at hensikten er å skape forvirring i den russiske krigsmaski­nen:

– Det vil åpenbart bli brukt til propaganda, skriver Girkin på Telegram.

Også Telegram-kanalen WarGonzo, som har over 1 million følgere, skrevmanda­g at det pågikk kamper i grenseområ­det.

Omstridte grupper. Legionen for frihet for Russland (LSR) og Det frivillige russiske korpset (RDK) er omstridte grupper som inngår i den internasjo­nale brigaden i Ukraina.

De består i hovedsak av russiske statsborge­re, som har vervet for å kjempe med Ukraina mot Russland. De har tidligere gjennomfør­t lignende angrep over grensen, blant annet i mars og april i Brjansk-regionen.

→ RDK ble grunnlag av en vel- kjent russisk nynazist og anslås å ha ca. 200 medlemmer.

→ LSR skal angivelig bestå av tidligere russiske krigsfange­r som har vervet seg i den internasjo­nale brigaden i den ukrainske hæren.

Gruppene, som er blitt anklaget for å være Pr-påfunn, delte mandag morgen bilder og videoer fra aksjonen for å vise at deres soldater befant seg inne på russisk territoriu­m. Hensikten var trolig å skape forvirring og frykt i Russland ved å gi inntrykk av at russere tar til våpen for bekjempe Putin.

– Vi er russere akkurat som dere, sier de i en av videoene:

– Tiden er inne for å knuse Kremls diktatur.

Slike aksjoner fører til intern kritikk i Russland mot manglende sikkerhet og beredskap langs grensen.

Flere observatør­er tolker også aksjonene som et forsøk på å lokke den russiske hæren til å forflytte styrker til denne delen av grensen.

Ukraina: Kun russere. Kampene sombrøt ut mandag, var hardest ved grensestas­jonen Grajvorno. Videoer tyder på at 5–6 militære kjøretøyer deltok i operasjone­n, inkludert en T-72 stridsvogn.

Det innebærer at det rent militært var en liten aksjon, ikke en større operasjon.

Fra ukrainsk side understrek­es at det utelukkend­e er russiske statsborge­re i angrepssty­rken:

– De startet en operasjon for å frigjøre disse territorie­ne i Belgorod-regionen fra det såkalte Putin-regimet og presse fienden tilbake for å skape en sikkerhets­sone for å beskytte sivile i Ukraina.

Det sier talsmannen for den ukrainske etterretni­ngstjenest­en, Andriy Yusov, til den ukrainske avisen Suspilne.

En talsmann for Ukrainas president hevdet at den ukrainske hæren ikke hadde noe med angrepene å gjøre.

Både USA og Nato har tidligere gitt klart uttrykk for at man ikke ønsker at ukrainske styrker skal gå inn på bakken i Russland.

 ?? ?? ⮉ Soldater fra Det frivillige russiske korps poserer i en video de hevder er tatt i forbindels­e med mandagens aksjon. Det har ikke vært mulig å verifisere hvor opptaket er gjort.
⮉ Soldater fra Det frivillige russiske korps poserer i en video de hevder er tatt i forbindels­e med mandagens aksjon. Det har ikke vært mulig å verifisere hvor opptaket er gjort.
 ?? ?? Aftenposte­n har stedsverif­isert dronebilde­r av det som skal være pågående kamper i Russland, like ved grensen til Ukraina.
Begge foto: Telegram
Aftenposte­n har stedsverif­isert dronebilde­r av det som skal være pågående kamper i Russland, like ved grensen til Ukraina. Begge foto: Telegram

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway