Aftenposten

Livredde mennesker fanget i kryssilden

Mer enn en måned er gått siden det brøt ut kamper mellom regjerings­hæren og en tidligere alliert militsgrup­pe i Sudan. Ingen fredsløsni­ng er i sikte.

- Nils-inge Kruhaug, NTB

Sudans hovedstad Khartoum er i dag en krigssone der livredde innbyggere har forskanset seg i hjemmene sinemens regjerings­hæren og soldater fra Rsfmilitse­n kjemper utenfor.

Kampene har ført til brudd i vann-og elektrisit­etsforsyni­ngen, og mange i Khartoum er også i ferd med å gå tom for mat. Prisene er skyhøye og å bevege seg utendørs er forbundet med livsfare.

På flyplassen står utbombede fly, utenlandsk­e ambassader er stengt og plyndret avmilits soldater, og det samme er sykehus, fabrikker, banker, kirker, butikker, hjelpeorga­nisasjoner og kornlagre.

Frykt. Daglig meldes det om eksplosjon­er og hissig skuddveksl­ing. Landets flyvåpen bomber fra luften og blir møtt med luftvern fra militsen.

– Situasjone­n blir verre dag for dag, sier en 37-åring i Sør-khartoum til AFP.

– Folk blir stadig mer redde, for begge parter blir stadig mer voldelige, sier mannen, somav frykt for egen sikkerhet ber om å få være anonym.

Også i Khartoums tvillingby Omdurman, som ligger på den andre sida av elven Nilen, er det nå sporadiske kamper. Konflikten har også spredt seg til den vestlige Darfur-regionen, der Rsf-militsen har sitt utspring.

Mange drept. Minst 1000 mennesker er drept i og rundt Khartoum siden kampene brøt ut 15. april. Militssold­ater okkuperer bolighus, voldtar kvinner og tvinger dem til å servere mat.

Kamphandli­ngene har hittil drevet rundt 1millionme­nnesker på flukt, rundt 250.000 av dem til naboland. Dersom kampene fortsetter, frykter FN at masseflukt­en vil fortsette.

I El Geneina, hovedstade­n i delstaten Vest-darfur, er hundrevis av mennesker drept, og helsevesen­et har ifølge leger brutt helt sammen.

Også i delstatene Vest-kurdufan og Den hvite Nilen har det blusset opp kamper som ifølge FN har krevd minst 50 liv de siste ukene.

Mektige generaler. Striden står mellom Sudans to mektigste menn, hærsjefen Abdel Fattah alBurhan og hans tidligere nestkomman­derende, krigsherre­n Mohamed Hamdan Dagalo, ofte omtalt som Hemetti.

Dagalo leder den halvmilitæ­re Rsf-militsen. Den har sitt utspring i Janjaweed-militsen som regimet brukte for å slå ned et opprør i Darfur tidlig på 2000tallet. Ca. 300.000 mennesker ble drept, 2,7 millioner ble ifølge FN drevet på flukt, og Den internasjo­nale straffedom­stolen (ICC) anklager militsen og tidligere president Omar al-bashir for folkemord.

Kuppmakere. Burhan ledet militærkup­pet mot Bashir i 2019 og ga deretter Dagalo en ledende post i militærjun­taen. Da en sivil regjering etter planen skulle ha overtatt makten i landet to år senere, ledet de to et nytt militærkup­p.

Etter sterkt internasjo­nalt press var det nå inngått en ny avtale om sivilt styre, og RSF skulle etter planen innlemmes i hæren. De to generalene røk imidlertid uklar om hvem som skulle ha kommandoen.

– Å presse de to til maktdeling måtte lede til en eksplosjon, sier Alex dewaal ved London School of Economics til The Economist.

Han og andre trekker parallelle­n til Sør-sudan der det samme skjedde da verdenssam­funnet presset gjennom en avtale der president Salva Kiir og rivalen Riek Machar skulle dele makten. Det fikk også et blodig utfall.

Ingen har overtaket. Hverken Burhan eller Dagalo har i løpet av den siste måneden greid å få det militære overtaket, til tross for at begge får støtte fra utlandet.

Burhan får støtte fra Egypt, mens Dagalo ifølge eksperter får våpenstøtt­e fra De forente arabiske emirater. Dette som takk for at Rsf-soldater i 2017 bisto Emiratene i krigen i Jemen.

Dagalo har også leiesoldat­er fra den russiske Wagner-gruppen i sine rekker, og tidligere i år besøkte han selv Kreml for «å styrke båndene til Russland».

RSF har erobret flyplassen i Khartoumog landets største oljeraffin­eri og ser også ut til å kontroller­e den statlige kringkaste­ren og presidentp­alasset. For å unngå flyangrep har mange av soldatene deres etablert seg i boligområd­er der de terroriser­er innbyggern­e.

Regjerings­styrkene har angrepet de samme områdeneme­d fly og artilleri, ofte uten hensyn til sivilbefol­kningen.

Økonomiske interesser. Flere våpenhvile­r er forhandlet frem i Saudi-arabia, men de blir brutt før blekket er tørt. Den siste ble undertegne­t 11. mai.

– De to krigførend­e partene hadde knapt undertegne­t avtalen i Jeddah før det på nytt brøt ut kaos, konstatert­e Flyktningh­jelpens landdirekt­ør Will Carter.

En medvirkend­e årsak til at det kjempes, er at regjerings­hæren og Dagalo-familien til sammen kontroller­er 80 prosent av Sudans økonomi, og at det derfor er svært mye som står på spill rent økonomisk for dem, tror seniorfors­ker Liv Tønnessen ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

Sudans rundt 46millione­r innbyggere ser derimot lite til rikdommen:

Ca. en tredjedel av befolkning­en var ifølge FN avhengig av nødhjelp alt før konflikten blusset opp.

Nå anslås det at annenhver sudaner trenger humanitærh­jelp utenfra.

Plyndring og drap. Hjelpeorga­nisasjoner sliter med å nå dem som trenger akutt bistand. Organisasj­onenes lagre av mat og andre livsnødven­digheter er plyndret, og 18 hjelpearbe­idere er drept så langt i konflikten.

Verdens matvarepro­gram (WFP) opplyser at de hittil har mistet lagre og utstyr for over 600 millioner kroner.

– Dette er et enormt og sjokkerend­e tall, det er skammelig, sier FNS nødhjelpss­jef Martin Griffiths.

– I flyktningl­eirene i Darfur har folk nå gått fra tre måltider til ett måltid om dagen, konstatert­e Leger Uten Grenser (MSF) nylig.

Krigsforbr­ytelser. FNS spesialuts­ending til Sudan, Volker Perthes, anklager begge parter i krigen for å bryte folkerette­n.

– Begge de stridende partene har med forakt for krigens lover og normer angrepet tett befolkede områder uten å ta hensyn til sivilbefol­kningen, sykehus og kjøretøy som frakter sårede og syke, konstatert­e han nylig.

FNS generalsek­retær António Guterres har bedt Sikkerhets­rådet gripe inn og gjøre alt i sin makt for «å trekke Sudan tilbake fra randen av avgrunnen». Det har ennå ikke skjedd.

 ?? ?? Kampene i Sudan har drevet 1 million mennesker på flukt. Ca. 250.000 av dem har søkt tilflukt i naboland. Denne kvinnen og hennes barn ventet tidligere i mai på evakuering i havnebyen Port Sudan. Alle foto: AP/NTB
Kampene i Sudan har drevet 1 million mennesker på flukt. Ca. 250.000 av dem har søkt tilflukt i naboland. Denne kvinnen og hennes barn ventet tidligere i mai på evakuering i havnebyen Port Sudan. Alle foto: AP/NTB
 ?? ?? ⮉ Sudans hærsjef Abdel-fattah Burhan har siden militærkup­pet i 2019 vært regnet som landets de facto leder. Nå er det brutt ut full krig mellom ham og krigsherre­n Mohammed Hamdan Dagalo, lederen av den halvmilitæ­re Rsfmilitse­n.
⮉ Sudans hærsjef Abdel-fattah Burhan har siden militærkup­pet i 2019 vært regnet som landets de facto leder. Nå er det brutt ut full krig mellom ham og krigsherre­n Mohammed Hamdan Dagalo, lederen av den halvmilitæ­re Rsfmilitse­n.
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Krigsherre­n Mohammed Hamdan Dagalo ledet tidligere den fryktede Janjaweedm­ilitsen som anklages for folkemord i Darfur-regionen i Sudan. Janjaweedm­ilitsens etterfølge­r, den halvmilitæ­re Rsfmilitse­n, ligger nå i krig med regjerings­hæren i landet.
⮉ Krigsherre­n Mohammed Hamdan Dagalo ledet tidligere den fryktede Janjaweedm­ilitsen som anklages for folkemord i Darfur-regionen i Sudan. Janjaweedm­ilitsens etterfølge­r, den halvmilitæ­re Rsfmilitse­n, ligger nå i krig med regjerings­hæren i landet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway