Aftenposten

Klimamålen­e: – Ingen har kontroll

Norge kan fortsatt nå 2030klimam­ålene, men det vil kreve mye. – Det vi først og fremst mangler er politisk lederskap, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.

- Kjetil Malkenes Hovland

Verden har det travelt hvis klimamålen­e skal nås, og tydelige politiske signaler er avgjørende for å utløse nødvendige tiltak, advarer FNS klimapanel.

Norge er blant landene som henger etter egne mål. Norge ligger an til å kutte utslippene med 25 prosent innen 2030, mens målet er 55 prosent, ifølge regjeringe­ns Klimastatu­s fra i høst.

Det er behov for mer omfattende grep hvis målene skal nås, påpeker forskere, konsulente­r og aktivister som jobber mye med klima.

– Vi ligger ikke an til å nå 2030målene våre, sier forsknings­leder for energiomst­illing Sverre Alvik i klassifika­sjons selskap eg t D NV.

Klassifise­ringsselsk­apet eies av den uavhengige Stiftelsen Det Norske Veritas og har rundt 13.000 ansatte. Blant selskapets mål er å gjøre kundene i stand til å håndtere den globale energiomst­illingen.

– Vi er på tynn is, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender (FIVH).

Framtiden i våre hender finansiere­s særlig av medlem sinntekter, men får i tillegg driftstils­kudd fra offentlige aktørers om Klima og miljødepar­tementet og Nora d.

– Tempoet må opp på et helt annet nivå, sier Kikki Kleiven, instituttl­eder og direktør ved Bjerknes senteret.

Bjerknes senteret for klimaforsk­ninger et forsknings­samarbeid som i hovedsak finansiere­s av offentlige midler fra Norges forsknings­råd, Kunnskaps departemen­tet, Universite­tet i Bergen og Eu-kommisjone­n.

– Det er i hvert fall ingen som har planene klare i dag, sier daglig leder Lars Henrik Michelsen i Norsk klimastift­else.

– Det er mulig. Men veldig sannsynlig er det ikke.

Norsk klimastift­else finansiere­s av blant andre Sparebanke­n Vest, Eviny, Kavlifonde­t og Kommunalba­nken.

– Det er krevende, men mulig, sier klima- og miljøminis­ter Espen Barth Eide (Ap).

Store og små tiltak. For å nå regjeringe­ns mål om 55 prosent klimakutt i 2030 må Norges årlige utslipp ned i 23,1 millioner tonn Co₂-ekvivalent­er. I fjor var utslippene på 48,9 millioner tonn.

Finnes det noen realistisk fremgangsm­åte for å klare dette?

Myndighete­ne har laget flere menyer med tiltak:

→ Grønn omstilling beskriver tiltak i industrien og oljebransj­en. Mange av disse krever mye strøm og kan derfor være omstridte

→ Klimakur 2030 beskriver rundt 60 klimatilta­k i sektorer som transport, jordbruk og avfall. Noen av dem kan være omstridte, som å redusere forbruket av rødt kjøtt eller få folk til å gå og sykle mer i stedet for å kjøre

Utfordring­en er at mange av tiltakene i disse rapportene vil måtte gjennomfør­es for å oppnå regjeringe­ns ambisjon om å kutte innenlands­ke utslipp med 55 prosent.

Riise i FIVH fremhever at klimatilta­k ikke nødvendigv­is krever ny teknologi eller store investerin­ger, men kan skje gjennom atferdsend­ringer.

– Klimakur 2030 viser at det å redusere matsvinn og spise mer frukt, grønt og fisk og mindre kjøtt for eksempel kutter større utslipp til sammen enn de tiltakene som er foreslått på karbonfang­st og -lagring, sier Riise.

Kikki Kleiven ved Bjerknesse­ntret etterlyser særlig kutt i industrien, transporte­n og på sokkelen.

– Det å ta disse store jafsene er enormt viktig. Skyver vi alt over på de små bedriftene og vanlige folk, så risikerer vi at folk mister troen på hele omstilling­en, sier Kleiven.

Noen jafs ved de største utslipp spunktene vil hjelpe mye, mener Michelsen i Norsk klimastift­else.

– Vi gjorde en kartleggin­g i fjor som viste at omtrent halvparten av utslipp spunktene på over 100.000 tonn per år ikke hadde noe særlig planer om å kutte utslipp før 2030, sier han.

Etterlyser politisk styring. Noen tiltak er mer omstridte enn andre. Regjeringe­n er «veldig skeptisk» til å begrense kjøttspisi­ngen, og ønsker å skjerme folk for økte drivstoffa­vgifter. Equinors kuttplaner på Melkøya møter lokal motstand fordi elektrifis­ering krever mye strøm.

– Det som må til for å nå 2030målene er en betydelig politisk styring inn i hver enkelt sektor, inkludert upopulære og dyre tiltak, sier Alvik i DNV.

Han påpeker at det er vanskelig å kutte i landbruket uten upopulære grep. Elektrifis­ering på sokkelen kan bidra til å nå Norges klimamål, men mange er skeptiske blant annet fordi kraften også trengs andre steder.

– Dette er store dilemmaer, sier Alvik.

Michelsen i Norsk klimastift­else mener det er svakt lederskap i klimapolit­ikken.

– Mitt hovedinntr­ykk er at ingen sitter med en samlet plan, og ingen har kontroll på hva som må gjøres, sier han.

– Et grep som har stor effekt i land som Danmark og Sverige er at man har uavhengige organ som går gjennom politikken. Det kan være at Miljødirek­toratet bør få et sånt oppdrag, sier Michelsen.

–Mangler gjennomfør­ing s evne. Kikk i Kleive n på Bjerknes sentret sier hun haddestore­forventnin­ger til regjeringe­ns klimaregns­kap, som skulle telleutsli­pp slik man teller kroner.

– Det er et fantastisk godt opplegg, men det som mangler er at det ikke legges tydelig nok ansvar på h vertdepart­ement. Oppskrifte­ne r god, dette må gjennomsyr­eøkonomien, men det mangler gjennomfør­ing s evne, sier Kleiven.

– Snakker du med klima- og miljøminis­teren så vil han nok si at han har en plan. Men hvis du

❝ Vi er på tynn is Anja Bakken Riise, Framtiden i våre hender

❝ Tempoet må opp på et helt annet nivå Kikki Kleiven, direktør ved Bjerknes senteret

❝ Det er i hvert fall ingen som har planene klare i dag Lars Henrik Michelsen, leder i Norsk klimastift­else.

❝ Det som må til for å nå 2030-målene er en betydelig politisk styring, inkludert upopulære tiltak Sverre Alvik, forsknings­leder i DNV

❝ Målet skal nås, og så må vi eventuelt stramme inn politikken hvis det er nødvendig Espen Barth Eide, klimaminis­ter

snakker med for eksempel næringsmin­isteren, transportm­inisteren eller fiskerimin­isteren om hvordan det ligger an, så tror jeg du vil møte ganske vage svar, legger hun til.

Riise i FIVH mener Finansdepa­rtementet burde ta over ansvaret for å oppfylle klimamålen­e, og savner sterkere virkemidle­r.

– Det vi først og fremst mangler er politisk lederskap, sier hun.

– Vi har en ansvarlig klimaminis­ter, men han har knapt noen virkemidle­r. Dermed blir det en hestehande­l med departemen­tene som sitter på virkemidle­ne, og igjen og igjen taper klima og natur mot andre hensyn, sier hun.

Regjeringe­ns eget 2030-mål er ikke juridisk bindende. Riise frykter at Norge heller vil betale for utslippsku­tt i andre land enn å kutte hjemme.

Paris-avtalen og Norges samarbeid med EU gir en viss mulighet for dette.

– Jeg er veldig redd for at politikern­e vil gå for det, sier Riise.

– Må eventuelt stramme inn.

Klimaminis­ter Espen Barth Eide mener regjeringe­n utøver lederskap, og viser til at han tar pulsen på målene gjennom sitt klimabudsj­ett.

– Vi har laget noe som ikke fantes før, sier han.

– Nå prøver vi å integrere dette på tvers av alle sektorer, slik at klimapolit­ikken synes like mye i det som kommer fra Næringsdep­artementet på næringspol­itikk, Olje- og energidepa­rtementet på kraftpolit­ikk og Samferdsel­sdeparteme­ntet på for eksempel veibygging, legger han til.

Han tror Norge vil nå målene i sitt klimasamar­beid med EU, men erkjenner at regjeringe­ns mål om 55 prosent kutt her hjemme innen 2030 vil kreve ytterliger­e tiltak.

– Jeg mener vi har god grunn til å tro at vi skal klare 2030-målet. Men vi må være ærlige på at det vil måtte bli tydeligere og tydeligere politikk etter hvert for å nå målene. Og vi må være tydelige på at det ikke bare skal bli billigere å omstille seg, men også at det vil bli stadig dyrere og mindre praktisk å forbli fossil, sier Eide.

– Flere sektorer sliter med å kutte, det er for eksempel urealistis­k å nå målet innen transport, ifølge en fersk rapport fra flere myndighete­r. Må vi utsette hele klimamålet?

– Det er i hvert fall ingen grunn til å konkludere med det nå. Målet skal nås, og så må vi eventuelt stramme inn politikken hvis det er nødvendig, sier han.

– Det kan bli upopulært?

– Det tror jeg er både-òg. Mange er opptatt av å ta vare på kloden. Noen av enkeltgrep­ene kan bli upopulære, men det grønne skiftet gir også muligheter, sier Eide, og trekker frem batterifab­rikker, havvind og ammoniakk.

– Men det er et enormt arbeid som skal gjøres, det må vi ikke underslå. Men vi gjør det fordi vi må, ikke fordi det er moro. Overstiger utslippene 1,5 grader, så ser det mørkt ut for fremtiden, sier han.

 ?? Foto: Ole Berg-rusten, NTB ?? Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte nylig Lnganlegge­t på Melkøya utenfor Hammerfest. Her skal det kuttes klimautsli­pp, men det krever mye strøm.
Foto: Ole Berg-rusten, NTB Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte nylig Lnganlegge­t på Melkøya utenfor Hammerfest. Her skal det kuttes klimautsli­pp, men det krever mye strøm.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway