Aftenposten

– Viktig å vise at Oda-modellen fungerer utenfor Norge

Ingen i Tyskland har lykkes med lønnsom dagligvare­handel på nett. Det blir Odas fremste utfordring, ifølge tysk professor.

- Hans M. Jordheim

Ito og en halv måned har Oda solgt Firkløver, seigmenn, geitost og mer allmenne tyske dagligvare­r til befolkning­en i Berlin og omegn.

De oransje bilene betjener nå et område med totalt fem millioner mennesker.

– Da bør det jo være mulig å rekruttere noen hundre tusen kunder, sier Oda-sjef Karl MuntheKaas.

Det er sånn cirka hva som trengs for å få full uttelling av sentrallag­eret m eden årlig omsetnings kapasitet på 250 til 350 millioner euro.

– 250 millioner euro er omtrent det samme som vi har på lageret på Lier, og det bor jo mer enn dobbelt så mange mennesker i området vi dekker i Tyskland, sier han.

En viktig milepæl. Som følge av nedskalert­e utenlandsp­laner i fjor, noe som medførte at over 100 ansatte mistet jobben, har Oda i første omgang åpnet ett lager i Tyskland.

– Kan du sette ord på hvor viktig det blir å lykkes der?

– Det er viktig å vise at modellen vår fungerer utenfor Norge, med den effektivit­eten vi har vist hjemme. Det er en sentral del av ekspansjon­en vår.

Fora tO daska l være et lønnsomt selskap, er logistikke­ffektivite­t et nøkkelord. Munthe- k aas fremhever til stadighet at ingen andre o n linedaglig­vareaktøre­r i verden klarer å plukke varer like fort som dem.

Han forteller at effektivit­eten i Finland, der Oda lanserte for et drøyt år siden, begynner å nærme seg «norske nivåer».

–D eter tydelig at operasjons modellen vår fungerer også i andre land. Så det har vi lyst til å bevise i Tyskland.

– Blir det deres satsing nummer én fremover?

– Det blir jo et spørsmål om hvilket barn du liker best. Men Tyskland er jo et enormt marked. Og det er jo hittil ingen som har lykkes med lønnsomt salg av dagligvare­r på nett der. Så det er klart at får vi til det, er det en veldig viktig milepæl.

Oda har som vekstselsk­ap gått med underskudd i alle år. Et lite unntak kom i 2021, da de for første gang oppnådde lønnsomhet på driften i Norge. I fjor gikk Oda Norway med 350 millioner i underskudd.

Utenfor byene. Netthandel utgjør omtrent 2 prosent av all norsk dagligvare­omsetning, ifølge Virke.

I Tyskland er det kommet noe lenger. Nasjonalt ligger andelen på rundt 4 prosent, og i Berlin går omkring 15 prosent av all dagligvare­handel via nett, ifølge professor Matthias Schu ved Hochschule Luzern. Han er forfatter av «Das E-food Buch» og ekspert på netthandel av dagligvare­r i Tyskland/østerrike/sveits-regionen.

Schu forteller at dagligvare­r på nett er ventet å vokse til 10–12 prosent markedsand­el innen 2030. I fjor ble det imidlertid en svært beskjeden vekst på 0,8 prosent.

– Det tyske markedet unnslapp ikke effektene av krigen i Ukraina og den påfølgende økonomiske nedkjøling­en. Samtidig var dagligvare­r det eneste segmentet innen netthandel som ikke gikk tilbake, skriver han i en e-post.

Mat på nett er et marked som fremdeles er svært fragmenter­t i Tyskland, ifølge Schu.

– Med unntak av storbyer som Berlin, Frankfurt, Hamburg og München er det ingen faktisk konkurrans­e.

– Tror du det blir vanskelig for Oda å lykkes?

– Jeg tror at Odas utfordring er todelt. På den ene siden vil det handle om kostnadsef­fektivitet. På den andre siden å oppnå rask utnyttelse av fasilitete­ne deres, slik at de så fort som mulig blir lønnsomme.

❝ Det er tydelig at operasjons modellen vår fungerer også i andre land. Så det har vi lyst til å bevise i Tyskland.

Karl Munthe-kaas, daglig leder i Oda

 ?? Foto: Oda ?? ⮉ Etter lanseringe­n i Tyskland er Oda operativ i tre land. Finland er det tredje i tillegg til Norge.
Foto: Oda ⮉ Etter lanseringe­n i Tyskland er Oda operativ i tre land. Finland er det tredje i tillegg til Norge.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway