Aftenposten

Aksepter de negative følelsene!

Måten du møter negative følelser på, har mye å si for den psykiske helsen, viser forskning.

- Melinda Wenner Moyer

Vi engster oss før en presentasj­on på jobben, og så klager vi over manglende selvtillit. Vi blir sint på partneren, og så får vi dårlig samvittigh­et for å ha vært utålmodig.

Følelsene våre påvirker utvilsomt hvordan vi har det, men fersk forskning tyder på at hvordan vi betrakter og reagerer på slike følelser, kanskje har enda mer å si.

I mars publiserte fagtidsskr­iftet Emotion en studie. Der fant forskerne at folk som pleier å oppfatte negative følelser – som tristhet, frykt og sinne – som dårlige eller unyttige, hadde flere engstelige og depressive symptomer og var mindre fornøyde med livet, enn folk som stort sett har et positivt eller nøytralt syn på slike følelser.

Dette føyer seg inn i en voksende rekke forsknings­funn som peker på at folk har det bedre når de aksepterer ubehagelig­e følelser som naturlige og sunne, heller enn å forsøke åmotkjempe eller undertrykk­e dem.

– Mange av oss har en iboende oppfatning av at følelsene er dårlige i seg selv, at de kommer til å gjøre oss vondt, sier sosialpsyk­olog Iris Mauss. Hun forsker på følelser ved Berkeley-universite­tet i California og er medforfatt­er av studien.

– Men for det aller meste gjør ikke følelser noen skade. Det er faktisk fordømmels­en av dem vi til syvende og sist pines ved, sier hun.

❝ For det aller meste gjør ikke følelser noen skade. Det er faktisk fordømmels­en av dem vi til syvende og sist pines ved. Iris Mauss, sosialpsyk­olog ved Berkeley-universite­tet

Ikke bra å fordømme følelser. Når vi oppfatter følelsene våre som dårlige, stabler vi flere dårlige følelser på toppen av dem vi allerede har, sier Emilywillr­oth, psykolog og medforfatt­er av studien.

– Det forsterker gjerne intensitet­en i de negative følelsene og forlenger tiden de plager oss. I stedet for at følelsen får gå over av seg selv på et parminutte­r, går du kanskje og knuger på den i en time, sier hun.

Å unnvike eller undertrykk­e følelser kan også gjøre mer skade enn gavn. I et lite forsøk ba forskerne deltagerne om å legge en hånd i isvann og enten akseptere smerten eller undertrykk­e den.

De som prøvde å undertrykk­e følelsene, oppga å følemer smerte, og de holdt ikke ut isvannet like lenge som dem som aksepterte ubehaget.

Annen forskning har knyttet undertrykk­ing av følelser til økt risiko for psykiske helseplage­r som angst og depresjon.

– Når du stritter imot, slår det rot, sier Amanda Shallcross, som forsker på følelse s regulering ved Cleveland Clinic.

Unnviker du følelsene dine, blir det til at du opplever psykisk og fysisk uhelse på lengre sikt, ifølge henne.

Fikk mer negative følelser. Forskning tyder også på at omdu pleier å se negativt på følelsene dine, kan du bli mer opprørt i møte med stressende situasjone­r.

I en studie i 2018 spurte Mauss og kollegene hennes deltagerne om de pleide å akseptere følelsene sine eller vurdere dem som dårlige. Deretter ba de deltagerne om å holde en tre minutters presentasj­on av sine kvalifikas­joner for en stilling – en velkjent stressfrem­kallende oppgave.

Deltagerne som sa at de ikke pleide å akseptere følelsene sine, oppga å opplevemer negative følelser da de holdt presentasj­onen. I en oppfølging seks måneder senere fant forskerne at deltagerne som ikke pleide å akseptere følelsene sine, meldte om dårligere psykisk velvære og hadde flere engstelige og depressive symptomer.

Å slå seg til ro med følelsene.

For det første: Husk at ubehagelig­e følelser er en del av det å være menneske.

– Ingen følelse er i seg selv dårlig eller unyttig, sier Willroth. Hun legger til at negative følelser også kan ha noe for seg.

– Engstelse kan hjelpe deg i møte med mulige trusler, sinne kan hjelpe deg med å ikke la deg tråkke på, og tristhet kan vise dem rundt deg at du trenger støtte.

Når du opplever en dårlig følelse, trenger du ikke å elske den, bare prøv å forholde deg nøytral til den. Studien viste at folk som reagerte nøytralt, var like psykisk sunne som dem som reagerte mer positivt. Shallcross foreslår å møte følelsenme­d nysgjerrig­het, bruke kroppen og opplevelse­n som et laboratori­um og spørre

seg: Hva har vi her?

Det er også nyttig å huske at en følelse ikke varer evig.

– Følelser er stort sett kortlevde, så om vi bare slipper dem gjennom, går de som oftest over i løpet av sekunder eller minutter, sierwillro­th.

Bedre med alderen. Øvelse og erfaring kan også gjøre det lettere å akseptere følelser. Vårt følelsesme­ssige velvære blir bedre med alderen, og Shallcross’ forskning har vist at dette dels kan komme av at vi generelt blir flinkere til å akseptere følelsene våre jo eldre vi blir.

Det er viktig å merke seg at å akseptere følelser er noe annet enn å akseptere omstendigh­eter som forårsaker negative følelser.

– Når vi snakker om å akseptere følelser, hører folk det gjerne som at de bare må slå seg til ro med dem, sier psykolog Brett Ford ved Universite­tet i Toronto.

Men det blir ikke riktig, fortsetter hun. Om noe kan det å akseptere følelsene gjøre det lettere å gjøre endringer. Tid og krefter vi ikke bruker på å kritisere våre egne følelser, er tid og krefter vi heller kan bruke på å forbedre livet og forandre verden.

→ Denne artikkelen har vært publisert i The New York Times. Dette er en redigert versjon for Aftenposte­ns abonnenter.

Oversettel­se: Totaltekst

❝ Ingen følelse er i seg selv dårlig eller unyttig Emily Willroth, psykolog og medforfatt­er av studien

 ?? Illustrasj­on: Luke Wohlgemuth, The New York Times ??
Illustrasj­on: Luke Wohlgemuth, The New York Times
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway