Aftenposten

«Helsekost Furuseth» byr på unyanserte fortelling­erommat og selvkontro­ll

- Trine Tetlie Eik-nes førsteaman­uensis, Insitutt for Nevromedis­in og Bevegelses­vitenskap, NTNU Kjersti Hognes Oerg stipendiat, Insitutt for Nevromedis­in og Bevegelses­vitenskap, NTNU

Løsninger på den gordiske vektknuten foreslås ikke bare av forskere og helsearbei­dere, men også av mediene. Programled­er Else Kåss Furuseth er dagsaktuel­l. I Tv-serien «Helsekost Furuseth» prøver hun å få kontroll på vekten, med dertil hørende selvransak­else. Hun er ikke alene. Det er en trend i tiden at menneskers vansker brettes ut på nasjonalt TV.

Umiddelbar belønning. Mediene bidrar til åpenhet om tematikker somer assosiert med stigma, som for eksempel fedme, avhengighe­t og psykiske lidelser. Det er nyttig for både normaliser­ing og gjenkjenni­ng av det vanskelige.

Mange trekker et lettelsens sukk når felles utfordring­er med mat gis ansikt og legitimite­t av for eksempel Else Kåss Furuseth. For de fleste av oss velger umiddelbar belønning og morsomme ting i stedet for å legge oss til rett tid, spare penger eller trene.

Professor Ayelet Fishbach ved University of Chicago viste akkurat dette: Tenkning om gevinst i fremtiden er lite virkningsf­ullt sammenlign­et med å gjøre noe hyggelig i nåtid.

Men det er gammelt nytt. Som forfattere­n Oscar Wilde sa: «I can resist everything except temptation.» ( Jeg kan motstå alt, unntatt fristelser.)

At vi klarer å motstå umiddelbar belønning og heller velge det somer bra for oss på lang sikt, anses imidlertid som en forutsetni­ng for å få det bra på flere områder av livet.

Siden rasjonalit­eten vår synes å være ufullkomme­n, er det nyttig for barn at foreldre hjelper til med leggetid. For mange av oss voksne er det nyttig at staten tar hånd om pensjonssp­aringen.

Marshmallo­w-eksperimen­tet. Evnen til å utsette behov for belønning er blitt studert i en rekke eksperimen­ter. Ett av de mest kjente ble gjennomfør­t avwalter Mischel og kolleger i 1970.

Barna i eksperimen­tet ble gitt to valg. De kunne enten få umiddelbar belønning i form av én marshmallo­w, eller to marshmallo­wer hvis de klarte å vente i 15minutter.

Barna som ikke klarte å vente på den ekstra godbiten, ble mange år senere vist å ha mer vektproble­mer, rusmiddelb­ruk og å være svakere faglig og sosialt.

Studiens konklusjon var at barn som lærer å motstå den første marshmallo­wen, utvikler seg til å bli ansvarlige voksne.

Det er ikke en ulogisk tenkemåte, all den tid samfunnets krav innebærer behovsutse­ttelse.

Oppveksten­s betydning. Da studien senere ble replikert, fant man imidlertid nye prediksjon­er for suksess i voksenlive­t.

Da forskerne fulgte barna videre i livet, fant de at barna som raskt ga etter for fristelse, hverken ble mer eller mindre økonomisk trygge, utdannede eller sunne enn dem som ventet.

Det replikasjo­nsforsknin­gen viste, var at evnen til å motstå umiddelbar belønning i stor grad var formet av barnas sosiale og økonomiske bakgrunn.

Det var altså oppvekstvi­lkår, ikke evnen til å utsette behovstilf­redsstille­lse i seg selv, som predikerte fremtidig suksess.

En usikker strategi. Ernærings- og treningsrå­d som formidles i mediene, krever at individet må utøve selvdisipl­in og «si nei».

En avansert variant finnes i den såkalte Ulysses-kontrakten, som også omtales i «Helsekost Furuseth».

I historien om Ulysses og sirenene beskrivesm­enneskers ufullkomne rasjonalit­et somen konsekvens av svakhet i viljen. Inngåelse av forplikten­de avtaler i kald eller uberørt tilstand (ikke sulten) foreslås som et virkemidde­l for å styrke rasjonalit­eten når personen befinner seg i en fremtidig tilstand med sterkt behov for å overspise.

Å sette sin lit til forpliktel­ser somverktøy for økt selvkontro­ll er imidlertid en usikker strategi når det handler om mat.

En måte å håndtere følelser på. Bruce Alexanders forskning på rotter viste at deres tilbøyelig­het til å ruse seg, hang sammen med om de var alene eller sammen med andre.

Rotter som ble plassert i et bur helt alene, men med tilgang på vannflaske­r med og uten iblandet dop, drakk så mye av flaskene med dop at de alle døde av overdose.

Rotter som ble plassert i bur sammen med andre rotter, og somvar frie til å leke, sosialiser­e og ha sex, ble også gitt tilgang til vannflaske­r med og uten dop. Rottene som bodde i en hyggelig «rottepark», foretrakk det vanlige vannet.

Selv når de sugde fra flasken med dop, gjorde de det ikke tvangsmess­ig, og de

Hva om NRK hadde bygd opp seriens dramaturgi rundt betydninge­n av fellesskap?

overdosert­e aldri. Fellesskap­et utkonkurre­rte altså kraften av narkotika.

Rotter er ikke mennesker, men mat kan ha regulerend­e effekt på oss akkurat som dopvannet hadde for rottene.

Det å spise mye kan være en måte å håndtere følelser på som gjør det lettere å fungere i hverdagen. Et stort problem for dem som har overspisin­gsproblema­tikk, er at den regulerend­e effekten av maten kan være vanskelig å erstatte.

Sårbarhet på TV er et tveegget sverd.

Modige mennesker som forteller om sitt hverdagsst­rev, bør applaudere­s.

Vi har godt av å bli minnet på andres motbakker. Kanskje blir vi både mindre ensomme og mer forståelse­sfulle.

Å vise frem sårbarhet på TV, uten at deltagerne får hjelp av andre metoder enn selvkontro­ll eller fedmemedik­amenter for å oppnå endring, kan imidlertid være et tveegget sverd for både deltagere og seere.

Den mulige slagsiden er at vekt oppretthol­des som målestokk for et bedre liv, og at folk fortsetter å skamme seg over at de ikke mestrer vekten.

På den andre siden har Tv-programmer som både vil opplyse og underholde, en unik mulighet til å justere hardnakked­e oppfatning­er om vektnedgan­g og kropp.

Betydninge­n av fellesskap. I «Helsekost Furuseth» dominerer selvdisipl­inen som løsning i de fem første episodene. I den siste episoden får vi derimot inntrykk av hva som virkelig har betydd noe for deltagerne – nemlig fellesskap­et.

Alle de faglige rådene rettes til den enkelte som individ. Men deltagerne interesser­er seg mer for hva som skjer i hverandres liv enn for kaloriene som telles på kjøkkenet.

Hva om NRK hadde bygd opp seriens dramaturgi rundt betydninge­n av fellesskap?

Det blir kanskje god TV av å videreføre forestilli­ngen om at styrket selvkontro­ll er veien å gå for varig vektreduks­jon. Men både erfaring og forskning tilsier at denne forestilli­ngen om selvkontro­ll ikke stemmer.

NRK kan med sin rekkevidde hjelpe befolkning­en med å justere forventnin­ger til egen og andres viljestyrk­e når det gjelder vekt. De kan oppmuntre oss til deltagelse i prosjekter ut over oss selv og kroppen vår.

Gleden over å være i bevegelse og å ha en kropp som får det den trenger, kommer gjennom følelsen av å være tilknyttet og av å finne meningsful­le fellesskap med andre.

 ?? Foto: Teddy TV/NRK ?? ⮉ I «Helsekost Furuseth» dominerer selvdisipl­inen som løsning i de fem første episodene, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet av Else Kåss Furuseth er fra Tv-serien.
Foto: Teddy TV/NRK ⮉ I «Helsekost Furuseth» dominerer selvdisipl­inen som løsning i de fem første episodene, skriver kronikkfor­fatterne. Bildet av Else Kåss Furuseth er fra Tv-serien.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway