Aftenposten

Et problem som skal løses?

- Leder, Foreldre til transungdo­mi sør, FRI Agder

Dystopi er ifølge Store norske leksikon et oppdiktet, fremtidig skrekksamf­unn, en skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalit­et eller miljøsamme­nbrudd.

Teamleder for kjønnsinko­ngruenstea­met i Kongsvinge­r Ronny Aaserud er bekymret for «kjønnsdyst­opi».

Tør den norske stat å gi ansvaret for behandling av unge med kjønnsinko­ngruens til noen som mener at kjønnsbekr­eftende hormonbeha­ndling kan føre til samfunnets fall?

Mange ungemed kjønnsinko­ngruens vil ikke våge å oppsøke regionale sentre dersom holdningen er at de er et problem som skal løses.

Verdens helseorgan­isasjon (WHO) har fjernet diagnosen «transseksu­alisme» og klassifise­ringen av den som «psykisk lidelse». Kjønnsinko­ngruens er det erstattend­e begrepet. Det omtales i kapittelet «Seksuell helse» i Internatio­nal Classifica­tion of Diseases (ICD).

Det ville være vågalt å motsi WHO i behandling av transperso­ner.

Kjønnsinko­ngruens klassifise­res ikke som en psykisk lidelse av WHO. Grunnen til det er at dagens kunnskapsg­runnlag viser at det å være trans, ikke er en tilstand som tilsier mental uhelse, og at å klassifise­re den som det kan forårsake stigma.

Vi møter unge med kjønnsinko­ngruens og deres nærstående i Foreldre til transungdo­m i sør. Det burde være unødvendig å poengtere at disse ungdommene er like forskjelli­ge somungdomm­er uten kjønnsinko­ngruens. Det somkan øke risikoen for psykisk uhelse, er lang ventetid på kjønnsbekr­eftende behandling og å måtte bruke ungdomstid­en sin på utredning i psykiatrie­n uavhengig av mental helse.

Vi ønsker en fremtid der våre ungdommer blir møtt av helseperso­nell som klarer å se forbi normbryten­de uttrykk, og tilbyr psykososia­l støtte for å øke livskvalit­eten til transperso­ner. Vi ønsker at hormonbeha­ndling blir gjort tilgjengel­ig i trådmed Standards of Care for the Health of Transgende­r and Gender Diverse People, Version 8 og nasjonale retningsli­njer.

Det burde ikke være utopisk.

Kristin Evina Øhrn Fredwall,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway