Aftenposten

Behandling av barn med kjønnsinko­ngruens er ikke en krig

- Anne Wæhre Kim Alexander Tønseth Hilde Ojørndalen

Dette er ikke en krig, slik Helsestasj­on for kjønn og seksualite­t fremstille­r diskusjone­n i sitt innlegg 19. mai. Ingen er tjent med den type retorikk, hverken barn og unge med kjønnsinko­ngruens, deres foresatte eller vi som har valgt å arbeidemed dette. Det er derimot en alvorlig diskusjon rundt forsvarlig­het av medisinsk behandling av barn og unge med kjønnsinko­ngruens.

Det eksisterer to tilnærming­er til pubertetsb­lokkerende og hormonell behandling av kjønnsinko­ngruens hos barn og unge i Norge i dag. Den ene represente­res av Helsestasj­on for kjønn og seksualite­t (HKS) i bydel Grünerløkk­a i Oslo.

HKS hevder i sitt innlegg at forsknings­kvaliteten somligger til grunn for behandling­en som tilbys, er god, og at tilbudet bør være tilgjengel­ig for dem som ønsker det. De har ingen ansatte spesialist­er hverken innen barne- og ungdomspsy­kologi eller barnemedis­in. De mener at en psykisk kartleggin­g ikke er nødvendig før oppstart av en hormonell behandling.

Harmanet til forsiktigh­et. Den andre tilnærming­en finnes i Nasjonal behandling­stjeneste for kjønnsinko­ngruens. Vi har vært tydelige på å informere om denmarkant­e økningen av henvisning­er de senere årene. Vi har manet til forsiktigh­et, for den store og heterogene gruppen vi nå møter, skiller seg betydelig fra den avgrensede og nokså homogene pasientgru­ppen det tidligere er forsket på.

Hos oss samarbeide­r barneendok­rinologer som har spesialkom­petanse på hormoner, tett med spesialist­ene i utrednings­teamet for kjønnsinko­ngruens som er utdannet innen barne- og ungdomspsy­kologi. Alle pasienter diskuteres i tverrfagli­ge møter før eventuell oppstart av behandling.

Behandling av barn og unge skiller seg fra behandling av voksne ved at de er under pågående kroppslig og mental utvikling. Alle barn og unge opptil 18 år som trenger hormoner, følges av barneendok­rinologer i spesialist­helsetjene­sten for å sikre dem en mest mulig forsvarlig høyspesial­isert behandling. Det kan enten være på grunn av diabetes, vekstforst­yrrelser, tilstander somfor tidlig eller for sen pubertet, stoffskift­esykdommer, fravær av kjønnskjer­tler eller kjønnskrom­osomvarias­joner.

Også barn og unge med kjønnsinko­ngruens har en kropp i utvikling og vekst som krever behandling i spesialist­helsetjene­ste – og ikke på en helsestasj­on i primærhels­etjenesten. Til forskjell fra andre barn og unge som behandles med pubertetsu­tsettende behandling, testostero­n eller østrogen, har de ingen underligge­nde kroppslig sykdom eller hormonfors­tyrrelse. De er i en annen alder når de eventuelt får behandling med pubertetsb­lokker.

Biologisk fødte jenter/de som er tildelt jentekjønn ved fødsel, har vanligvis kjønnskrom­osomer 46 XX og produserer østrogen fra kjønnskjer­tlene i puberteten.

Biologisk fødte gutter/de som er tildelt guttekjønn ved fødsel, produserer vanligvis testostero­n fra sine kjønnskjer­tler. Man vet lite om hvordan unge kropper reagerer på demotsatte kjønnshorm­onene ved behandling for kjønnsinko­ngruens på lengre sikt.

Før eventuell oppstart av behandling blir det gjort en medisinsk utredning. Det utføres klinisk undersøkel­se, kartleggin­g av familiære sykdommer det er viktig å kjenne til, blodprøver og bentetthet­småling i trådmed internasjo­nale og nordiske anbefaling­er. Tolkning av funnene og vektleggin­g av disse krever barneendok­rinologisk kompetanse.

Overlege, barnelege og leder, Nasjonal behandling­stjeneste for kjønnsinko­ngruens barn og unge

Klinikkled­er, professor og leder, Nasjonal behandling­stjeneste for kjønnsinko­ngruens

Overlege og barneendok­rinolog, Oslo universite­tssykehus

❝ Spørsmålet fra vårt innlegg 10. mai er fortsatt ikke besvart, hverken av Oslo kommune eller av helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol

Ubesvart spørsmål. Vi er av samme oppfatning som Statens undersøkel­seskommisj­on. I rapporten Pasientsik­kerhet for barn og ungemed kjønnsinko­ngruens vurderer de kunnskapsg­runnlaget som så lavt at pubertetsb­lokkerende og hormonell behandling bør vurderes som utprøvende.

Dette er også en konklusjon Socialstyr­elsen i Sverige er kommet til.

Samtidig er vi opptatt av at dette ikke skal være til hinder for å behandle pasienter, men sikre gode forsvarlig­e rammer for oppfølging.

Helsedirek­tør Bjørn Guldvog har nå ved flere anledninge­r tydeliggjo­rt at all medisinsk behandling av barn og unge skal skje i Den nasjonale behandling­stjenesten.

Spørsmålet fra vårt innlegg 10. mai er fortsatt ikke besvart, hverken av Oslo kommune eller av helse- og omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap): Kan vi la Oslo kommune ha sitt eget medisinske tilbud for hormonbeha­ndling av barn?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway