Aftenposten

Hjerterått på russebuss

- Oslo

Skal du rulle med de kuleste, må du være forberedt på å kaste vennene dine under bussen.

Eksosen etter årets russebusse­r har lagt seg. Men planleggin­gen av kommende års feiringer er allerede i full gang – selv for Oslos 10.-klassinger. Og prosessen er aldeles grusom.

Det er nemlig ikke for hvem som helst å rulle. Det finnes regler. Regler som setter merkelappe­r på allerede sårbar ungdom. De kuleste havner på de feteste bussene. Si hei til «A-gjengen». Hva med de nest kuleste, da? Jo, ganske riktig: «B-gjengen».

Trekker du på smilebånde­t? «B-gjengen», liksom. Ikke gjør det. For dette er virkelig ikke noe å le av. Dette er gjenger som åpenlyst dyrker ekskluderi­ng av ungdom, barna våre, og som har løpende råd om hvem somskal slippes inn, og hvem som skal sparkes ut. En kultur somfremtvi­nger sosiale nomader av ungdom som aldri slipper inn.

Opptak i en gjeng kan medføre at man må bryte med venner man har delt hele barndommen­med. Forresten, man har jo alltids «C-gjengen De er jo ikke så kule. Ikke kul nok for dem, heller? Ja, da blir man nok en av de klasseløse. En av dem som aldri blir bedt på fest. En av dem sommå sitte på den sosiale innbytterb­enken, i verste fall gjennom hele videregåen­de.

Daglig lar jegmeg imponere over ungdommens modenhet, empati og kunnskapsn­ivå. Men akkurat her er de helt på jordet, og de trenger hjelp til å komme seg tilbake til folkeskikk­en.

Hvis veien tilbake er via forbudmot russebusse­r, så er det synd. Men nødvendig. Eller kan vi komme denne ukulturen til livs via dialog med russen selv?

Ikke vet jeg, men én ting er helt sikkert: Hermå skolen og myndighete­ne ta ansvar. Det er trist hvis vi som samfunn skal fortsette å gi drittsekk-amnesti til ellers lovende ungdom bare fordi de er vordende russ. Det er et stort tankekors at alt de har lært om moral, venner og fellesskap – somogså skolen i høy grad har bidratt til, må legges bort for å komme inn i varmen.

Ojørn Erling Solberg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway