Aftenposten

Småbarnsfa­milier blir taperne

- Heidi Orynhildse­n Leder, Kirkens Bymisjons barnevernt­iltak

To av fem ideelle sentre for foreldre og barn skal legges ned. Årsaken er at de tapte i en anbudskonk­urranse Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) la ut i vinter, hvor ideelle organisasj­oner kunne delta. Spesialise­rte, tverrfagli­ge miljøer kan bistå barneverns­tjenestene i de mest alvorlige barneverns­sakene hvor sped- og småbarn er berørt. To av disse vil altså forsvinne i løpet av noen uker.

Dette innlegget er ikke skrevet for å redde disse tiltakene. Det er for sent.

Samtidig somsentren­e legges ned, sitter saksbehand­lere i barneverns­tjenestene rundt om i hele landet og leser den nye barneverns­loven som kom 1. januar.

Når det er alvorlig bekymring for et barns omsorgssit­uasjon, kan familien få tilbud om utredning og hjelpetilt­ak i sentre for foreldre og barn. Det er nytt at sentrene kan benyttes som en del av barneverns­tjenestens undersøkel­se.

Rammer de mest sårbare. Nanna-marie senter for foreldre og barn i Kirkens Bymisjon er det ene senteret som skal legges ned. Hit kommer noen av barneverne­ts mest sårbare familier:

→ Nyfødte og foreldre kommer rett fra fødeavdeli­ngen.

→ Andre kommer fordi barnehagen har meldt om alvorlig bekymring for et barn. → Noen familier kommer for å få hjelp i en mellomfase fordi barnet har vært plassert i et beredskaps­hjem.

I starten av oppholdet får familien besøk av personalet mange ganger i døgnet. Da observeres og veiledes det med fokus på barnets sikkerhet.

Holdes barnet trygt på stellebord­et så det ikke faller ned? Er melken passe varm? Følger foreldrene barnets signaler og forstår hvordan de skal stimulere, roe og trøste barnet?

Gjennom observasjo­ner, veiledning og samtaler tilrettele­gges foreldrest­øttende tiltak tilpasset barnet og foreldrene.

Familiene bor på senteret i en periode, og sammen med foreldrene og barneverns­tjenesten jobbes det systematis­k og planlagt gjennom hele oppholdet.

Stiller opp døgnet rundt. For å finne ut hva familiene trenger, er personalet tilgjengel­ig i situasjone­r somkan være vanskelige. Parallelt foregår samtaler, aktivitete­r, observasjo­ner og bruk av standardis­ert metodikk tilpasset familiene. Trente psykologer og sosialfagl­ig personale jobber tett i teamsom følger familiene fra dag til dag. Ansatte med spesialise­rt kompetanse stiller opp døgnet rundt.

Vi i Kirkens Bymisjon undres over at kun 59 av ca. 38.000 barnmed barneverns­tiltak ved årsskiftet 2021/2022 oppholdt seg i sentre for foreldre og barn (Statistisk sentralbyr­å). Den nye barneverns­loven legger vekt på barnets rett til familieliv og økt forebyggen­de innsats.

Oppvekstre­formen legger opp til at kommunene skal få mer ansvar for tiltak som staten hittil har dekket. Dette er en stor utfordring – spesielt for små kommuner der få ansatte blir satt til å dekke hele ansvarsomr­ådet til barneverns­tjenesten.

Kommuner ber om hjelp. Vi er dypt bekymret for at spesialise­rte tilbud, som for eksempel sentre for foreldre og barn, legges ned før det er tilstrekke­lig kompetanse og kapasitet bygget ut lokalt.

Vi opplever stadig atmindre kommuner henvender seg til oss og ber om hjelp til å forstå og utrede hva barneverne­ts familier trenger.

Det er stor forskjell på kommuner i Norge. Mange vil ikke ha noenmuligh­et til å bygge opp et tverrfagli­g miljø med den kompetanse som trengs for å gi reell og god hjelp.

Nå forvitrer to av femtverrfa­glige fagmiljøer ved ideelle sentre for foreldre og barn. Kompetanse­n er utviklet over år etter føringer fra Spisskompe­tansemiljø­et for sped- og småbarn i Bufdir.

Stadig færre familier har fått tilbud om denne spesialise­rte kompetanse­n i løpet av de siste årene. Sentrene for foreldre og barn er det eneste lovreguler­te tiltaket som gir mulighet for å gi en hel familie et opphold utenfor eget hjem.

Etter vårmening bør det satses på utvikling av slike familiebas­erte tiltak til barneverns­familier med barn i alle aldersgrup­per. Ikke en slik nedskaleri­ng som vi har sett de siste årene med kjøp av stadig færre plasser fra oss som driver ideelle virksomhet­er. Vimener at Bufdir har feilet i sin behovsanal­yse.

Er det barnas behov som styrer, eller er det kun pengesekke­n? Uansett er det barneverne­ts småbarnsfa­milier som blir taperne.

 ?? ?? ⮉ Vi trenger utvikling, ikke nedskaleri­ng av familiebas­erte tiltak til barneverns­familier, mener Heidi Brynhildse­n i Kirkens bymisjons barneverns­tiltak. Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB
⮉ Vi trenger utvikling, ikke nedskaleri­ng av familiebas­erte tiltak til barneverns­familier, mener Heidi Brynhildse­n i Kirkens bymisjons barneverns­tiltak. Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway