Aftenposten

Digital eksamenvar enkatastro­fe

- Lukas Hay Sætre 18 år

På fredag møtte elever over hele landet, inkludert meg selv, opp for å ha eksamen, kanskje sin første noen gang.

Til tross for at Utdannings­direktorat­et har hatt tre år til forberedel­ser, er denne i stor grad mislykket.

Store komplikasj­oner. Da vi skulle logge inn med eksamensbr­ukeren på Pc-en, kræsjet hele systemet. Det tok rundt et kvarter før vi faktisk fikk begynne. Da er det enda verre at eksamen på død og liv skulle være heldigital. Både elever og lærere så jo dette komme.

Dette var likt for alle, og vi fikk ekstra tid. Men det var mer.

Det kom ikke som noen overraskel­se at de digitale ordbøkene vi er avhengige av, og kilder som de flerspråkl­ige Lexinordbø­kene og Store norske leksikon, komtil å kræsje med såmye trafikk. Allerede der har mange av oss en ulempe.

Noen av klassene på skolen min fikk 30minutter ekstra somkompens­asjon. Andre klasser var mindre heldige og fikk ingen kompensasj­on.

Med så store komplikasj­oner skulle man kanskje tro at denne eksamenen ville bli annullert. Jeg tror ikke det skjer, for Utdannings­direktorat­et trenger å samle inn dataene fra denne eksamenen. De kunne ha gått gjennom besvarelse­ne med sensor, uten å gi karakter. Men det ville være det samme som å innrømme inkompetan­se.

Prøvekanin­er. Noe av det viktigste med eksamen er å gi et riktig sammenlign­ingsgrunnl­ag og sørge for at sensorene kan sette rettferdig­e karakterer. Nå stiller ikke elevene med det samme utgangspun­ktet, og formålet er i stor grad ødelagt.

Som elev føles det som å være prøvekanin for nye systemer med lav sannsynlig­het for at de virker som de skal. Det føles som at Utdannings­direktorat­et bryr segmer omseg selv og sitt eget omdømme enn om oss elever.

Det jeg synes er tristest av alt, er hvor lite Utdannings­direktorat­et hører på oss elever og muligens også lærere. Og jeg er redd jeg har skrevet dette innlegget forgjeves.

Utdannings­direktorat­et får karakter 2+ fra meg.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway