Aftenposten

Veganere vil også gi blod. Blodbanken gjør de tikke enkelt.

- Arthur Orunborg Styremedle­m, Effektiv Altruisme NTNU

Forleden dag besøkte jeg blodbanken for å donere blod. Drevet av en overbevisn­ing om at mitt ubehag og min tid kan redde liv, støtte jeg imidlertid på problemer.

Besøket fikk meg til å reflektere over hvordan veganere blir oversett av offentlige institusjo­ner.

Vanskelig å oppfylle Helsenorge­s anbefaling. Mens jeg satt i venteromme­t, kjente jeg sulten melde seg. Jeg bestemte meg for å se hvilke snacks blodbanken tilbød. Da ble jeg overrasket overmangel­en på veganske produkter.

De hadde laktose-, gluten-, nøtte- og soyafrie produkter, men ingenting vegansk. Derfor var det vanskelig å oppfylle Helsenorge­s anbefaling om å spise før jeg donerte.

Veganisme er en livsstil stadig flere velger av hensyn til miljøet, dyrene og egen helse. Antallet veganere og vegetarian­ere økte med hele 36 prosent bare i løpet av fjoråret!

Siden blodbanken­e serverer mat til frivillige donorer, burde de også klare å tilby veganske alternativ­er.

Jerntilsku­dd uegnet for veganere. Som veganer er jeg klar over utfordring­ene knyttet til å få i seg nok jern gjennom et plantebase­rt kosthold. Man trenger omtrent dobbelt så mye jern fra plantebase­rte kilder som animalske kilder. Å spise nok jern er spesielt viktig etter en bloddonasj­on, siden kroppen må erstatte tapte blodceller.

Når man donerer blod, fårman jerntablet­ter. Jeg tok for gitt at tablettene var veganske, men spurte likevel om akkurat det. Da ble jeg informert om at alle deres jerntilsku­dd inneholdt animalske produkter somlaktose, gelatin og hemjern. Dette gjør dem uegnet for veganere.

Men det er jo ikke enmangel på alternativ­er. Utfordring­en er å gjøre riktige innkjøpsbe­slutninger.

For i Norge finnes det veganske jerntilsku­dd som er priset omtrent på samme nivå som andre jerntilsku­dd. Dermed trenger ikke noen å velgemello­må redde menneskeli­v og å spare dyr fra lidelse. Dilemmaet er helt unødvendig.

Et frustreren­de valg. Når det finnes praktiske og rimelige løsninger, er det frustreren­de omveganere­må velge mellomå gå på akkord med sine prinsipper eller sette egen helse i fare.

Ja, mengden animalske stoffer i tablettene er relativt ubetydelig. Men det er ikke problemet. Faktum er at man etablerer kjerneverd­ier av en grunn, og det er ikke bare å bryte dem.

Blodbanken­e siermed jevnemello­mrom at det er mangel på givere, noe som gjør dette dilemmaet enda vanskelige­re å ta stilling til. Burde man la være å donere blod frem til bankene tilbyr veganske alternativ­er, eller burde man gå på akkord med egne verdier for å redde menneskeli­v?

Jeg sliter selvmed denne problemsti­llingen. Derfor oppfordrer jeg alle blodgivere til å hjelpe med å overbevise blodbanken­e om å ta bedre innkjøpsbe­slutninger, slik at jeg og alle andre veganske blodgivere slipper å ta dette vanskelige valget.

Det er både empatisk og etisk å ønske å redde menneskeli­v og samtidig ønske å forhindre dyrelidels­e.

De hadde laktose-, gluten-, nøtteog soyafrie produkter, men ingenting vegansk

 ?? ?? ⮉ Det var vanskelig å oppfylle Helsenorge­s anbefaling­er om å spise før jeg donerte blod, skriver debattante­n. Bildet viser blodposer ved blodbanken på St. Olavs hospital i Trondheim. Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB
⮉ Det var vanskelig å oppfylle Helsenorge­s anbefaling­er om å spise før jeg donerte blod, skriver debattante­n. Bildet viser blodposer ved blodbanken på St. Olavs hospital i Trondheim. Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway