Aftenposten

Overfladis­k kjærlighet­skomedie

Til tross for gode solister, er det mye å bli frustrert av i Katrine Wiedemanns «Così fan tutte».

- Aksel Dalmo Tollåli Klassiskan­melder

IMozarts «Così fan tutte» settes kjærlighet­en under lupen. Vokalt er det mye å sette pris på i Operaens nye oppsetning med unge og lovende, norske solister i hovedrolle­ne.

Likevel er det lite som står på spill i regissør Katrine Wiedemanns frustreren­de produksjon.

Ikea og andre samlivstra­gedier. Ferrando og Guglielmo elsker sine forloveder, Dorabella og Fiordiligi. De har fullstendi­g tiltro til deres trofasthet, og derfor går de villig med på den aldrende Don Alfonsos veddemål: Under påskudd av at de er kalt ut i krigen, skal Ferrando og Guglielmo kle seg ut og forsøke å forføre den andres kjæreste.

I en god produksjon kan det som følger, fortone seg som et operatisk menneskefo­rsøk med kjærlighet­en som innsats. Til tross for at den nærmer seg 250 år, innbyr Mozarts opera til nærlesing av menneskeli­g seksualite­t, lyst og sjalusi.

Dessverre er ikke Wiedemann særlig interesser­t i akkurat dette.

Det begynner lovende nok, i lagerhalle­n på Ikea, hvor samlivsdrø­mmer realiseres og forhold går i knas. Det er et sted der parene kan drømme om livet som skal komme. Plutselig dukker det opp to små barn som en legemliggj­øring av fremtiden.

Bare overflate. Etter åpningen går det i bratt nedoverbak­ke. Ferrando og Guglielmo kler seg ut som to hjemløse, noe som blir spilt som et forsøk på humor. De to faller over hverandre hele tiden, og en tilbakeven­dende punchline er at Ferrando mister buksen. Det hadde vært én ting om produksjon­en brukte dette som et speil for de andres – og publikums – fordommer, men det oppleves mer som ondsinnet og nedverdige­nde.

Det virker ikke som Wiedemann vil gå i dybden. Humoren er overfladis­k, relasjonen­e mellom rollefigur­ene likeså. Rammene for historien blir aldri ordentlig etablert, i stedet flytter Søren Knuds projeksjon­er på bakveggen handlingen fra sted til sted i ett kjør.

Det hele ender opp med å bli irriterend­e og forvirrend­e.

Sluttinntr­ykket er at regissøren ikke har noe på hjertet. Hun kommer ikke med noen innsikt om parforhold eller kjærlighet. Etter en fiks åpning, fyller hun resten av den drøyt tre timer lange operaen med en endeløs rekke skjermspar­ere.

Blandede musikalske prestasjon­er. Dirigent Tobias Ringborg klarer ikke helt å samle Operaorkes­teret. Han har en hang til friske tempoer, men får samtidig ikke nok artikulasj­on og spenst ut av spillet. Uten den nødvendige klarheten blir de raskeste partiene grøtete, nærmest kaotiske. Dette gjelder spesielt i ouverturen, hvor akkompagne­mentet løper fra melodien.

Til tross for dette, er det flere fine sangpresta­sjoner.

Eirik Grøtvedt synger Ferrando med imponerend­e kraft og utholdenhe­t og med en stemme som er skapt for Mozarts utfordrend­e tenorparti­er. Kari Dahl Nielsen synger Dorabella med fin fylde, og hun er spesielt god i scenene med Magnus Ingemund Kjelstads elegante Guglielmo.

Som den mest erfarne blant sangerne, synger Audun Iversen rollen som Don Alfonso med stor autoritet og nyanserikd­om. Eldrid Gorset imponerer også som en leken Despina.

Fortjener honnør. Frøy Hovland Holtbakk har imponert i flere produksjon­er i det siste, senest i «Maskeballe­t». Som Fiordiligi former hun Mozarts krevende musikk fint, spesielt i den store arien «Per pietà», men stemmen er noen hakk for liten. Jeg savner enda mer kraft i de største, mest følelsesla­dde utbruddene.

Operaen fortjener honnør for å satse på unge, fremadstor­mende talenter. Likevel er det vanskelig å bli særlig entusiasti­sk når sangerne må ta til takke med en produksjon som dette.

❝ Sluttinntr­ykket er at regissøren ikke har noe på hjertet

 ?? Foto: Erik Berg ?? ⮉ Magnus Ingemund Kjelstad (f.v.), Audun Iversen, Eirik Grøtvedt, Birgitte Christense­n, Frøy Hovland Holtbakk og Kari Dahl Nielsen på scenen i Operaen.
Foto: Erik Berg ⮉ Magnus Ingemund Kjelstad (f.v.), Audun Iversen, Eirik Grøtvedt, Birgitte Christense­n, Frøy Hovland Holtbakk og Kari Dahl Nielsen på scenen i Operaen.
 ?? Foto: Erik Berg ?? ⮉ Eirik Grøtvedt (f.v.), Audun Iversen og Magnus Ingemund Kjelstad i Operaens Ikea.
Foto: Erik Berg ⮉ Eirik Grøtvedt (f.v.), Audun Iversen og Magnus Ingemund Kjelstad i Operaens Ikea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway