Aftenposten

På 287 dager har han truffet på nesten alt

Erling Braut Haaland (22) har vunnet Premier League som fjerde nordmann, og nå kan han gapskratte hele veien til banken.

- Erlend Nesje Journalist

Manchester City-chelsea 1–0

Mesterverk­et var fullbyrdet da Haaland løftet Premier League-trofeet 287 dager etter at han prikket inn sine to første mål i seriepremi­eren borte mot West Ham.

22-åringen scoret ikke i siste hjemmekamp­en mot Chelsea, men det så ikke ut til å ta bort noe som helst av gleden da gutten med de lykkelige øynene ble dynket i champagne av lagkamerat­er i gullrus.

Haaland er mester i England, han kan fortsatt vinne to titler til, og eventyret om den norske superstjer­nen vokser seg større for hver eneste dag.

Det er et solid stykke norsk idrettshis­torie. Her er Haalands første sesong i England kort oppsummert:

Målene. Trofeene. Utviklinge­n. Berømmelse­n. Pengene. Den intense sjefen. Og en omstridt arbeidsgiv­er.

MÅLENE

Allerede i første serierunde scoret han to ganger bortemotwe­st Ham, og etter det har ikke fenomenet med den ekstreme fysikken sett seg tilbake. Han har levert helt elleville tall og brutt barrierer hver eneste uke, det har vært et moderne eventyr.

Toppscorer i Champions League med 12 mål på 10 kamper og toppscorer i Premier Leaguemed 36 mål på 34 kamper. Det er de to tøffeste konkurrans­ene du har somklubbsp­iller på verdensniv­å.

Totalt har han 52 mål på 50 kamper, noe som er uvirkelige tall. Kun noen få har klart dette før ham – deriblant nåtidens to største: Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

TROFEENE

Det er lett å glemme at Haaland hadde løftet tre pokaler før han kom til seiersmask­inen Manchester City. Han vant den østerriksk­e ligaen to ganger med Red Bull Salzburg, cupenmed den samme klubben, og så ble han tysk cupmester med Borussia Dortmund for to år siden.

Nå har Haaland vunnet Premier League, som fjerde nordmann etter Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg og Ronny Johnsen. Men det er fortsatt to titler til innen rekkevidde i løpet av de tre neste ukene: Fa-cupen og Champions League.

UTVIKLINGE­N

Kombinasjo­nen ekstrem maksfart, stor akselerasj­on og rå muskelkraf­t har gjort Haaland til den enorme trusselen han er. Legger du til effektivit­et i boksen og umettelig appetitt påmål, er han blitt bortimot ustoppelig.

Det første halvåret i England ble han delvis kritisert for å være usynlig og lite involvert i spillet. Men 22-åringen er under utvikling og har tatt nye steg på kort tid.

Haaland er blitt tøffere én mot én. Løpene er blitt smartere. Han vinner flere dueller. Han er blitt tryggere på lagkamerat­er og system, og involverer seg i enda større grad i det oppbyggend­e spillet. Med en vanvittig arbeidsinn­sats i bunn er det blitt veldig bra.

BERØMMELSE­N

For to tiår siden likte vi å si at Ole Gunnar Solskjær var «verdens mest kjente nordmann». Hvilke ord skal vi da bruke om Erling Braut Haaland? Han har tatt berømte nordmenn i utlandet til et helt annet nivå.

Bryne-gutten er blitt en verdensstj­erne i ordets rette forstand.

Du kan knapt lande på en flyplass i Europa uten å se lysluggen på reklamepla­kater. Ukentlig er han på forsidene i de største sportsavis­ene. Livet der han får gå i fred på gaten er over.

22-åringen er for lengst utropt til arvtager etter de to store som nå nærmer seg pensjonist­enes rekker: Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Og jevnlig lanseres jærbuen somen fremtidig vinner av prestisjet­unge Ballon d’or. Kanskje skjer det allerede i høstens kåring.

PENGENE

Ikke bare er han en av verdens heteste fotballspi­llere, Haaland kan gapskratte hele veien til banken.

Ifølge det amerikansk­e økonomimag­asinet Forbes tjener nordmannen 52 millioner dollar i året, eller 570 millioner norske kroner. 438 av dem er lønn fra Manchester City, resten er sponsorinn­tekter – eller «off-field» som Forbes uttrykker det.

Ifølge Forbes er det kun 31 idrettsutø­vere i verden som tjenermer, blant demcristia­no Ronaldo, Lionel Messi og Max Verstappen.

Haaland bruker en del av pengene på eiendom, blant annet

eier han en gigantvill­a i Marbella. For noen dager siden fortalte Finansavis­en at Haaland hadde bladd opp 35millione­r kroner for en leilighet på Frogner i Oslo.

SJEFEN

Det er lett å ta Manchester City for alle pengene de bruker, smutthulle­ne de finner i Financial Fair Play og de 115 punktene som klubben er anklaget for å ha brutt i Premier Leagues regelverk.

City har uhorvelig mye penger på grunn av sine styrtrike eiere fra Emiratene.

Rikdomhjel­per selvfølgel­ig på, men det er ikke hele forklaring­en på tre strake seriegull.

Du må også ha en som kan sette de mange brikkene i puslespill­et på riktig plass, og der er innovative Pep Guardiola i særklasse.

Stadig like sulten, alltid på jakt etter nye ideer som kan utvikle spillet, så intens når han prenter detaljer inn i spillernes hoder. Det er hele tiden noe nytt.

Og så finner han mye drivkraft i å hente nye og litt andre spillertyp­er, for så å få dem til å passe inn i sin måte å spille fotball på.

Guardiola var en av de viktigste grunnene til at det ble City for Haaland, og en kan trygt si at det var et lykkelig valg.

Verdens beste fotballtre­ner har vunnet seriegull i 11 av sine 14 sesonger som trener for Barcelona, Bayern München og Manchester City.

EIEREN

Hver gang Haaland jubler for en scoring, er han ansiktet utad for klubben Manchester City og dens supportere.

Men hver gang Haaland scorer, gir han også et ansikt til et regime sombeskyld­es for sportsvask­ing.

Om det er greit eller ugreit at Haaland spiller for en klubb som er eid av De forente arabiske emiraters visestatsm­inister sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, er det delte meninger om.

For hvormye ansvar skal egentlig en ung fotballspi­ller bære i det som er et stort politisk spørsmål?

Men vi registrere­r at Amnesty Internatio­nal beskriver regimet somen av verstingen­e i brudd på menneskere­ttigheter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Carl Recine, Reuters/ntb ?? ⮉ Erling Braut Haaland kunne endelig kalle seg Premier League-mester.
Foto: Carl Recine, Reuters/ntb ⮉ Erling Braut Haaland kunne endelig kalle seg Premier League-mester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway