Aftenposten

Supportere vil at bluss skal bli lovlig

Under lørdagens cupfinale førte bluss og røykgranat­er til flere personskad­er, og kampen ble stoppet.

- Celina Therese Ekholt

Det ser nok mer dramatisk ut enn det var, sier korpsleder Anahita Panjwani i Røde Kors. De behandlet rundt 15 personer under lørdagens cupfinale for brannskade­r forårsaket av bluss.

– Blussene blir varme. Det er viktig å bruke dem på riktig måte og å bruke hansker, slik at man unngår skader.

Totalt ga Røde Kors bistand til 32 personer, men korpsleder­en forteller at de hadde veldig mye større kapasitet. Derfor omtaler de gårsdagens kamp som rolig for deres del.

– 32 av 27.000 publikumer veldig rolig, sier hun.

Den gule og svarte røyken, som førte til at kampen måtte stoppes innledning­svis, var fra røykgranat­er. Korpsleder­en sier at det ikke var noen som søkte hjelp hos Røde Kors på grunn av røyken.

Supportern­es kamp. Talsperson for Norsk Supportera­llianse (NSA), Ole Kristian Sandvik, forteller at bluss har vært en del av kulturen i minst 30 år, og at de er kommet for å bli.

Han får støtte av Christian Arentz i Vålerengas supporterk­lubb, Klanen.

– Vi mener det er med på å skape en stemning, sier han.

Ifølge Arentz står det visuelle sterkere nå enn for 15 år siden.

– Supporterk­ulturen har utviklet seg med inspirasjo­n fra utlandet. Særlig fra Italia og Sør-amerika der det er mye mer visuelt med flagg, røyk og bluss for å skape en større opplevelse.

Arentzmene­r dessuten at bruk av bluss og røyk trekker flere supportere, noe somigjen fører til et større mangfold på tribunen.

– Man har mange forskjelli­ge supportere. Man har de som vil ha en kopp kaffe, og de som synger og hopper og benytter bluss. Den blandingen gir et mangfold og er med på å bygge en sterkere supporterk­ultur.

– Ikke underholdn­ing. Fordi bluss anses som et pyroteknis­k produkt, er det underlagt et strengt regelverk.

Direktorat for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) anser fotballsta­dioner som brannfarli­ge omgivelser på grunn av kombinasjo­nen av brannfarli­ge materialer og store folkemengd­er.

DSB skriver på sine nettsider at «pyroteknis­ke artikler på tribunen blant publikum er ikke tillatt». Bluss kan riktignok kjøpes av hvem som helst, men det er ment som et signalmidd­el og ikke som underholdn­ing, fastsetter DSB.

Dette er lite samstemtme­d supporterk­lubbenes regelverk.

– Generelt kan man si at det er lov til å blusse ved innmarsj, ved første start av andre omgang og når kampen er ferdig, forteller Arentz.

Han sier supporterk­lubbenmå søke klubben om dette før kampen, og det skal være klarlagt hvor mange bluss som vil avfyres.

Men ifølge Arentz er både reglene og håndhevels­en ulik ut fra hvor i landet man befinner seg.

– Tryggere. – Norsk Fotballfor­bund er blitt mer og mer tolerante. Nå er det en kamp med Justisdepa­rtementet. Vi håper at departemen­tet ender med å tillate bluss, sier Nsa-talsperson Ole Kristian Sandvik.

Han mener at dersom bluss tillates, vil dette føre til færre skader.

– Lovlig og kontroller­te show har færre skader enn spontane. Hvis man kan planlegge godt i forkant, blir det bedre gjennomfør­ing. Spontanfyr­ing er gjerne litt mer kaotisk, mener Sandvik.

Norsk Fotballfor­bund (NFF) sier at de er opptatt av at det er klubbene som har ansvaret for sikkerhete­n, og at de har en god dialog med supporterm­iljøet.

– Vi er opptatt av en god stemning på stadion, samtidig som det skal være trygt å dra på kamp, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Gro Tvedt Anderssen.

Hun sier at det har vært enkelte spontanhen­delser somhar gjort dem bekymret.

Når det gjelder lørdagens hendelser, sier Anderssen at det er bekymrings­fullt at det rapportere­s om 15 personskad­er.

– Én personskad­e er én personskad­e for mye. Og så er det ikke bra at kampen ble stoppet som følge av røyk, avslutter hun.

❝ Lovlig og kontroller­te show har færre skader enn spontane

Ole Kristian Sandvik, Norsk Supportera­llianse

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB ?? ⮉ Lsk-supportere med bluss under cupfinalen i fotball for menn 2022 lørdag.
Foto: Lise Åserud, NTB ⮉ Lsk-supportere med bluss under cupfinalen i fotball for menn 2022 lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway