Aftenposten

Alexander Kristoff: – Jeg fikk så ørene flagret

Sykkelkong­en Mark Cavendish legger opp ved sesongslut­t. Alexander Kristoff kaller briten en av tidenes største og husker én verbal kraftsalve særs godt.

- Stian Grythaugen og Fredrik Varfjell, NTB

Cavendish varsletman­dag at han avslutter karrieren etter inneværend­e sesong. Briten er en av sykkelspor­tens aller største navn og har utkjempet en haug intense duellermed Alexander Kristoff.

Nordmannen har stor respekt for konkurrent­ens formidable karriere. I Tour de France har Cavendish samme antall etappeseir­er som legendaris­ke Eddy Merckx. Tallet er utrolige 34.

Alexander Kristoff peker på at Cavendish har levert sine triumfer i en periode der rytterne i sykkelfelt­et har værtmer spesialise­rte. På Merckx' tid vant de beste alle typer løp.

– Å være en spesialise­rt rytter og vinne så mange etapper i ritt somtouren er imponerend­e. Det er det ikke tvil om, sier Kristoff.

– Cavendish har også vunnet et monument som Milano-sanremo, så han har vist allsidighe­t i karrieren sin. I spurtene har han utvilsomt vært den beste i sin epoke, legger han til.

Oppe blant de største. Den norske stjernesyk­listen nøler samtidig med å plassere Cavendish helt på toppen i sykkelhist­orien.

– Han er oppe blant de største navnene somer der. Han har absolutt vært en av de største. Det er likevel vanskelig å si at han er størst, for du har jo Froome og andre som har vunnet andre typer løp. Men han har vært den største spurteren. Det er det ikke tvil om, sier Kristoff.

Selv har han utkjempet mange slag med veteranen fra Isle of Man.

– Jeg har spurtet mange ganger mot ham, men føler ikke at jeg har vært helt på hans nivå i spurtene. Han har vel stort sett slått meg hver gang, smiler Kristoff – før han legger til:

– Jeg har kanskje glimtet til noen ganger, og jeg husker det var noen år der vi var ganske «close». Jeg slo ham så vidt i Qatar i 2016, og jeg har også en annenplass bak Cavendish i Giroen.

Hissig type. På spørsmål om det er noen episoder med briten Kristoff husker spesielt godt, trekker han igjen på smilebånde­t.

– Han er jo en ganske hissig type. Jeg husker han var sur på meg etter at jeg mente han kræsjetmed vilje i Tour de France en gang. Da fikk jeg så ørene flagret. Han laget en kræsj, men han prøvde vel ikke å kræsje. Samtidig syntes jeg det var unødvendig, der jeg så episoden bakfra.

Kristoff hyller også Cavendish for måten han i mange tilfeller har manøvrert seg frem til seier på i trange situasjone­r.

– Han har tatt mye risiko opp gjennom, og han har hatt sine kræsjer. Det er kjørestile­n hans. Samtidig har han også lykkes mange gangermed å komme seg gjennom små hull og vinne. Det virker dessuten som han er god til å falle, for han slår seg nesten aldri, sier Kristoff.

Rørt Cavendish. Totalt har Cavendish 53 individuel­le etappeseir­er i Grand Tour-rittene Tour de France, Giro d'italia og Vuelta a España.

Han ble verdensmes­ter i 2011 og har syklet for flere storlag. Foran årets sesong skrev han under for Astana etter at satsingen rundt det franske B & HotelsKtm-lagte kollapset.

– Sykling har vært livet mitt i over 25 år. Jeg har levd en drøm, sa en rørt Cavendish på mandagens pressekonf­eranse.

Han kom dit sammen med kona Peta og barna.

– Syklingen har gitt meg muligheten til å se verden og møte utrolige mennesker, mange av dem er jeg stolt av å kalle mine venner. Jeg elsker sporten mer enn du kan forestille deg, fortsatte Cavendish.

Briten har tatt 161 proffseire­r i karrieren.

❝ Jeg husker han var sur på meg etter at jeg mente han kræsjet med vilje i Tour de France en gang Alexander Kristoff, proffsykli­st

 ?? Foto: Espen Hansen ?? ⮉ Mark Cavendish (t.h.) og Alexander Kristoff har kjempet mot hverandre i mange løp. Her kjører de i mål på den åttende etappen av Tour de France i 2013.
Foto: Espen Hansen ⮉ Mark Cavendish (t.h.) og Alexander Kristoff har kjempet mot hverandre i mange løp. Her kjører de i mål på den åttende etappen av Tour de France i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway