Aftenposten

Steinar Supphellen

- Øystein Rian

Historiker­en Steinar Supphellen gikk ut av tiden 1. mai 2023, snaut 84 år gammel. Han var en mann uten store ord og fakter, effektiv og allsidig. Med røtter i et lærerhjem i Sogn og med sitt vakre nynorsk kom han til Trondheim i 1967 som lektor ved Norges lærerhøgsk­ole. Han fortsatte sin gjerning her helt til han som merittert professor på NTNU foreleste i en årrekke etter nådd aldersgren­se. Det skulle en ustoppelig kreft til for å avvæpne denne sunne, ungdommeli­ge jubellærer­en.

Supphellen var glad i å undervise og ble en legendaris­k universite­tslærer. I 2004 fikk han Sintefs pris for fremragend­e pedagogisk virke. Han klarte å kombinere undervisni­ngen med en like kontinuerl­ig forskning, som resulterte i en jevn strøm av bøker og artikler i fem tiår. Hans ledet en rekke forsknings- og bokprosjek­ter, alle gjennomfør­t med vennlig myndighet. I 2005–2010 var han preses i Det Kongelige Norske Vitenskape­rs Selskap.

Vi hadde begge gått i lære hos den lærde Lars Hamre og interesser­te oss for politisk-administra­tiv historie i tidlig nytid. Supphellen skrev nøkternt, klokt og klart, som sin tids Sverre Steen. Han interesser­te seg for menneskers adferd i de stillingen­e der de har etterlatt seg mange kilder, særlig i forholdet mellom folk og øvrighet. Hans bind to av Trondheims historie kom som et høydepunkt til byens jubileum i 1997.

Som en helstøpt kristen mann interesser­te Supphellen seg naturlig nok for religionsh­istorie og ivaretok emnet med den bunnsolide integritet­en som var hans varemerke. Han skygget aldri for kildene eller for fortidens aktører, men når han fant grunnlag for det, kunne han også slippe til sin fine humoristis­ke sans, slik som i omtalen av de elleville forvikling­ene omkring politimest­erembetet i Trondheim på 1700-tallet.

Minnet om Steinar Supphellen og de sporene han har etterlatt seg, sprer lys i mørke tider.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway