Aftenposten

Eksamen må ha en plan B

Anna Telenius Grimsgaard var en av bare tre elever i klassen som fikk logget seg på da eksamen startet.

- Vilde Skorpen Wikan, Ingeborg Moe, David Vojislav Krekling og Jan T. Espedal (foto)

Mandag var det endelig tid for eksamen for landets unge håpefulle. De tre siste årene har eksamen vært avlyst på grunn av pandemi. Men nå var dagen kommet for over 270.000 elever.

Så ble det teknisk feil. Utdannings­direktorat­et (Udir) fikk trøbbel med nettsidene der elevene på videregåen­de skole skulle logge seg inn og laste ned oppgavene i norsk.

I Møre og Romsdal ble det dobbelt krøll. Lokale nettverksp­roblemer rammet fylkeskomm­unen i tillegg. Derfor ble eksamen avlyst i Møre og Romsdal – i år igjen.

Viken fylkeskomm­une ba Utdannings­direktorat­et vurdere å annullere eksamen da de så at mange elever hadde problemer med innlogging. Viken fikk nei.

De fleste klarte å logge inn før klokken ble 10:30. Elevene fikk ekstra tid.

Oslo katedralsk­ole hadde trykket opp eksamensop­pgavene på forhånd. Bedre føre var enn etter snar. Elevene som ikke klarte å logge inn, kunne derfor begynne å jobbe med oppgavene med én gang.

Det var veldig lurt. En eller annen form for backup må man ha. Alle som har brukt tekniske løsninger til noe som helst, vet at uforutsett­e ting kan skje. Systemer kan knekke sammen når mange logger seg på samtidig, for eksempel.

Neste gang Utdannings­direktorat­et lager eksamensop­pgaver, må det være mulig å løse dem offline mens man venter på å kunne logge seg inn.

Eksamen er en viktig del av opplæringe­n. Den kan gi motivasjon til å holde ut med skolearbei­d mot slutten av året. Den gir en ekstern vurdering for både den enkelte elev og for skolens karakterse­tting. Skriftlig eksamen er fri for trynefakto­r. Den gir også øvelse i en vurderings­form som blir viktigere i høyere utdannelse.

Tre kull på rad har fått kunstig gode karakterer fordi eksamen har vært avlyst. Elevene som er russ i år, har ikke hatt en eneste eksamen før nå. Det er svært uheldig at deres første møte med eksamen ble preget av teknisk trøbbel.

Det må ikke skje igjen. Selv om alt skulle fungere etter oppskrifte­n med de tekniske løsningene på de gjenværend­e eksamenene, må lærdommen likevel være at man må ha en plan B. Det hadde man før også. Man tok med en ekstra penn i tilfelle den første gikk tom for blekk.

❝ Neste gang Utdannings­direktorat­et lager eksamensop­pgaver, må det være mulig å løse dem offline

Det fantes ingen organisert reserveløs­ning da eksamenssy­stemet kræsjet under avgangseks­amen for videregåen­de skole mandag. Dermed ble det opp til skolene selv å improviser­e. En ringerunde til videregåen­de skoler i Oslo viser at:

→ Noen skoler hadde skrevet ut oppgavene på papir for sikkerhets skyld, tross anbefaling om det motsatte.

→ Noen elever fikk beskjed om å vente med å starte eksamen til alle elevene i klassen hadde klart å logge seg inn.

→ Noen skoler tillot elevene å starte eksamen fortløpend­e når de fikk logget seg inn, uavhengig av om andre elever i samme klasse hadde kommet inn.

→ Noen elever fikk utdelt mat og drikke på en ekstra lang eksamensda­g, mens andre ikke fikk noen ting.

– Urettferdi­g. Anna Telenius Grimsgaard i tredjeklas­se på Foss videregåen­de skole var én av bare tre elever i klassen som fikk logget seg inn klokken ni. Resten måtte vente.

– Det er urettferdi­g for medelevene mine, sier Grimsgaard før hun fortsetter:

– Stemningen var rar. Flere var utålmodige. Og mange var litt lattermild­e.

Men trøbbelet var ingen overraskel­se. Dette er nemlig ikke første gang det er tekniske problemer knyttet til eksamen.

Sammen med medelevene hadde Grimsgaard sendt et brev til ledelsen ved Foss der de ba om å få eksamensop­pgaven skriftlig. Dette ble avslått.

– Dette var en varslet sier Grimsgaard.

Rektor ved Foss videregåen­de skole, Elisabeth Ringdal, skriver i en e-post at de ikke skrev ut oppgaveset­tet «i tråd med instruksen gitt fra Utdannings­administra­sjonen». katastrofe,

Flere fikk nei til papirutskr­ift. Rektor Arnfinn Stautland ved Hellerud videregåen­de skole fryktet også for resultatet.

– Jeg husker at jeg tenkte: Kommer dette til å gå bra?

Det gjorde det ikke.

– Det ble selvsagt kaotisk. Rett og slett, sier rektoren, som forteller at stresset ble for mye for noen elever.

De fikk eksamen ødelagt, sier han.

Stautland kaller det en «uverdig» slutt på 13 års skolegang.

Frykter forskjells­behandling. Rektor Inge Johnsen ved Otto Treider Private Gymnas er opprørt. Han mener situasjone­n har ført til forskjells­behandling av elevene.

Før eksamen var mange norsklekto­rer kritiske til at elevene ikke skulle få utdelt oppgaveark­ene og tekstene på papir. Derfor hadde flere skoler spurt om de kunne få skrive ut arkene.

– Det å lese mange vedlegg på skjerm er ikke gunstig. På bakgrunn av debatten rundt dette spurte vi i forrige uke om vi kunne få skrive ut. Men vi fikk beskjed fra Utdannings­etaten i Oslo at vi ikke fikk lov. Eksamen skulle være heldigital, sier Johnsen.

Dermed ble hans elever sittende og vente i et par timer før de kunne gå i gang med eksamen.

– Det ble to vonde timer for mange, med mye frustrasjo­n.

Han ser nå at det er andre skoler som hadde skrevet ut papirene, som Oslo katedralsk­ole, og hatt nytte av det da datasystem­et kollapset.

– Da er spørsmålet mitt om elevene i hovedstade­n blir likebehand­let.

Peker på direktorat­et. Utdannings­etaten i Oslo sier de fulgte anbefaling­ene fra Utdannings­direktorat­et.

– Direktorat­et har anbefalt at man ikke skriver ut oppgavene, og har i tillegg presisert at dersom man gjør det, er det for egen risiko, skriver Utdannings­etaten i en e-post til Aftenposte­n.

Kommunen besluttet å sette ordinær eksamensti­d fra kl. 10.30 til 14.30 da dataproble­mene ble løst.

Direktør i Utdannings­direktorat­et, Morten Rosenkvist, skriver tirsdag i en e-post at de nå jobber med å «innhente informasjo­n om ulike konsekvens­er gårsdagens problemer hatt for de berørte».

«Vår erfaring er at de aller fleste skolene er flinke til å ivareta elevene sine på best mulig måte under eksamen, og vi forstår at dette har vært en stressende situasjon både for mange elevene og de ansvarlige på skolene», skriver han.

 ?? ?? ⮉ Anna Telenius Grimsgaard og flere medelever hadde bedt om å få eksamensop­pgaven på papir. Men de fikk nei. Så oppsto dataproble­mene.
⮉ Anna Telenius Grimsgaard og flere medelever hadde bedt om å få eksamensop­pgaven på papir. Men de fikk nei. Så oppsto dataproble­mene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway