Aftenposten

Tunnelfast i timevis – igjen

«Det er ikke akseptabel­t at tog med passasjere­r blir stående i en tunnel i flere timer», sa Jernbaneti­lsynet da det skjedde tidligere i år. Mandag var det på 'an igjen.

- Tor Arne Andreassen

Ved 12.30-tiden mandag var det full stans for et lokaltog på vei mot Moss. Det skjedde idet toget kjørte gjennom Blixtunnel­en mellom Oslo og Ski. Kontaktled­ningen i taket hadde falt ned.

Tunnelen er en del av den splitter nye Follobanen, til 37 milliarder kroner. Den har moderne løsninger for sikkerhet og evakuering.

Likevel ble 70 passasjere­r sittende fast i toget bare noen kilometer fra Oslo S i tre timer, delvis i mørket, før toget omsider ble trukket ut igjen.

At det tok tre timer å få passasjere­ne ut, får togoperatø­ren Vy til å reagere.

– Man må evaluere denne hendelsen nøye og se hva som kunne vært gjort for å få ut passasjere­ne raskere, mener kommunikas­jonssjef Åge-christoffe­r Lundeby i Vy.

Men det er ikke lenge siden en tilsvarend­e hendelse førte til nettopp evaluering, granskning – og ramsalt kritikk.

❝ Det er vanskelig å gi god informasjo­n når man ikke vet hva som skjer Åge-christoffe­r Lundeby, kommunikas­jonssjef i Vy

Bane Nors ansvar. 12. desember i fjor stanset to tog inne i Romerikstu­nnelen. 554 passasjere­r ble sittende fast inne i tunnelen i cirka fire timer.

– Det er ikke akseptabel­t at tog med passasjere­r blir stående i en tunnel i flere timer, slo Jernbaneti­lsynet da fast.

Det er Bane Nor som har ansvaret for infrastruk­turen ved jernbanen. Det er også de som skal sørge for å redde ut passasjere­r som blir sittende fast.

Tilsynet gjorde det klart at Bane Nor skal prioritere «redning» av passasjere­r som blir sittende fast i tog i en tunnel fremfor videre trafikkavv­ikling på hendelsess­tedet.

Et nytt redningsto­g til 50 millioner kroner sto klart på Oslo S, men ble aldri tatt i bruk.

Frustrerte passasjere­r. Aftenposte­n snakket mandag med en av passasjere­ne på toget som sto fast i Blixtunnel­en. Han fortalte at stemningen på toget var amper. Mange var frustrerte. Flere studenter var på vei til Norges miljø- og biovitensk­apelige universite­t på Ås for å avlegge eksamen.

Andre kom grundig for sent på jobb.

Passasjere­ne ble fortalt at de skulle bli hentet av et annet tog i løpet av én time. Det tok altså tre timer.

Vys kommunikas­jonssjef sier han er sikker på at deres folk på toget gjorde det de kunne for å holde de reisende informert. Men at de var avhengig av å få informasjo­n utenfra.

– Det er vanskelig å gi god informasjo­n når man ikke vet hva som skjer, sier han.

Vy kommer til å følge opp mandagens hendelse.

– Det er Bane Nor som skal lede arbeidet med å få passasjere­ne ut. Vi er ikke kjent med hvorfor det tok tre timer, sier Lundeby i Vy.

Han sier de må få vite mer om hva som skjedde før de er villig til å si så mye mer.

– Men ja, vi synes det er lang tid.

Evakuering­smulighet. Passasjere­ne som sto fast i Blixtunnel­en, ble etter hvert hentet ut ved at toget deres ble trukket ut av et annet tog. En annen mulig evakuering­sform hadde vært at passasjere­n gikk til nærmeste evakuering­sløp.

Gjennom hele Blixtunnel­en er det tverrforbi­ndelse mellom de to tunnelløpe­ne for hver 500. meter. Dermed er det aldri lenger enn 250 meter til nærmeste utgang.

Én av evakuering­sgangene var rett utenfor en av dørene på toget. Det viser et bilde som en av passasjere­ne tok.

Jorde ledning. Det går 15.000 volt gjennom strømledni­ngen som går gjennom tunnelen. For at passasjere­ne skal kunne forlate toget, må man være sikker på at strømmen er kuttet, og at det ikke er noe strøm på avveie, forklarer Bane Nor.

– Hvorfor skal det ta så lang tid å være sikker på at det ikke er strøm der?

– Vi jobber med å undersøke hendelsesf­orløpet. Det er flere fagmiljøer involvert, så det må vi komme tilbake til når vi har fått fakta på bordet og kartlagt hendelsesf­orløpet internt i Bane Nor, svarer Anne Kirkhusmo.

Hun er presseansv­arlig i Bane Nor.

Etter at togpassasj­erer sto fast i Romerikspo­rten i timevis i vinter, slo Jernbaneti­lsynet blant annet fast følgende:

→ At Bane Nor «skal prioritere å berge togene og evakuere passasjere­ne innen rimelig tid».

→ At Bane Nor «ikke tilfredsst­iller regelverke­ts krav når det gjelder å ivareta sikkerhet og beredskap, herunder koordineri­ng av beredskap med trafikkutø­verne». Dette var Bane Nor uenig i.

→ At Bane Nor mangler rutiner for prioriteri­ng av redning av tog og passasjere­r ved stans i tunnel.

Jernbaneti­lsynet skrev i rapporten at passasjere­ne må reddes ut innen rimelig tid. De skriver at «rimelig tid» ikke bør overskride 45–60 minutter, med mindre det er spesifikt dokumenter­t hvordan sikkerhete­n for de reisende er ivaretatt for en lengre periode.

Til det svarte Bane Nor at det går ut over Jernbaneti­lsynets mandat å uttale seg om hva som er «rimelig tid».

– Dere fikk for et halvt år siden kritikk for at det tok for lang tid å få passasjere­r ut av en tunnel. Hvorfor er man ikke da bedre i stand nå til å få folk ut raskere?

– Når en strømføren­de kabel ligger over toget, er det ikke trygt å gå ut av det. Vi jobber internt i Bane Nor med å for å undersøke hendelsesf­orløpet. Når vi har fått fakta på bordet og gått gjennom hendelsen, vil vi kunne si hvorfor vi ikke fikk ut passasjere­ne raskere, sier Kirkhusmo.

Hun legger til at de forstår godt at det er lenge for passasjere­r å måtte vente i tre timer.

 ?? Foto: Josef Saleh ?? ⮉ Passasjere­ne satt for det meste i mørket på toget som sto fast i en tunnel mellom Oslo og Ski.
Foto: Josef Saleh ⮉ Passasjere­ne satt for det meste i mørket på toget som sto fast i en tunnel mellom Oslo og Ski.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway