Aftenposten

Lekket rapport: Ukrainske piloter kan få hurtigoppl­æring på F-16

Ifølge en amerikansk rapport skal ukrainske piloter kunne lære å fly F-16-fly på bare fire måneder.

- Abdirahman Hassan, Sondre Moen Myhre og Tor Arne Andreassen

Sist helg var verdens mektigste samlet til G7toppmøte i Hiroshima i Japan. Der ble det klart at USA ikke lenger vil motsette seg at Ukraina får F-16 jagerfly. Det har lenge stått høyt på ønskeliste­n til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Nederland og Storbritan­nia sa i forrige uke at de vil organisere en internasjo­nal koalisjon for å skaffe F-16 jagerfly og for å lære opp ukrainske piloter. Treningspr­ogrammet vil være på plass i løpet av noen uker, sier Nederlands statsminis­ter Mark Rutte.

Men hvor lang tid vil det ta å lære dem opp? Standard opplærings­tid skal være 18–24 måneder. Men en lekket amerikansk rapport tyder på at det kan ta bare fire måneder å utdanne ukrainske piloter.

– Realistisk. At det kun skal ta fire måneder, kan være realistisk, sier forsvarsan­alytiker Per Erik Solli ved Norsk utenrikspo­litisk institutt (Nupi).

Han har selv fløyet og vært F-16instrukt­ør. Men, sier han, det er noen store men:

→ Flyverne må ha meget gode engelskspr­åklige kunnskaper fra tidligere.

→ Mindre erfarne piloter vil kreve lengre utdannings­tid.

→ Kort utdanning vil forutsette lavere ambisjonsn­ivå og snevrere opplæring enn en normal prosess.

– Hvis man legger til grunn at det kun er noen få roller og få typer våpen som skal trenes opp, kan man klare det på fire måneder. Men det er avhengig av at det er erfarne piloter fra Ukraina.

– Så svaret er egentlig at det kommer an på, sier Solli med hentydning til hvor grundig pilotene skal lære seg de mer avanserte måtene å håndtere flyet på.

– Vil ikke avgjøre krigen. Det er fremdeles uklart når kampflyene vil bli levert.

De kommer ikke i tide til Ukrainas ventede motoffensi­v. Det mener en ikke navngitt amerikansk tjenestema­nn, ifølge nyhetsbyrå­et AP.

– Det vil gjøre dem i litt bedre stand til å forsvare seg, men flyene alene vil ikke avgjøre krigen, sier Solli.

Han påpeker at det er eldre fly, som blant annet Norge har byttet ut med nye og moderne F-35-jagerfly, det er snakk om.

– De er over 40 år gamle, men er blitt moderniser­t. F-35-fly kan håndtere de mest moderne russiske luftvernsy­stemer og kampfly. Det kan ikke eldre F-16-versjoner, sier han.

Det ukrainske luftvernet har helt siden mars 2022 forhindret at russiske fly kan operere over den ukrainsk-kontroller­te delen av Ukraina. Men det ukrainske forsvaret trenger vestlige fly for å kunne fortsette med å avskrekke det russiske flyvåpenet, konkludert­e den britiske tenketanke­n Rusi i november i fjor.

Russiske piloter har vært varsomme hittil i krigen, så selv et lite antall vestlige jagerfly kan ha stor avskrekken­de virkning, heter det i deres rapport.

Ikke bare piloter. For å kunne ta flyene i bruk er det ikke bare piloter som behøver opplæring.

Også bakkemanns­kap og tekniske spesialist­er må ha nødvendig kunnskap.

– Hele organisasj­onen til det ukrainske luftforsva­ret må trenes opp. Det vil være et stort omskolerin­gsprogram som vil være nødvendig for å få dette til, sier Solli.

Han viser også til at det å bestille nye fly vil ta altfor lang tid. Om Ukraina skal få tilgang til brukte F-16, må de komme fra et av landene som har dem tilgjengel­ig. Ifølge Solli er dette i dag enten Nederland eller Danmark, såfremt ikke USA selv bestemmer seg for å levere.

Advarsler fra Russland. Russland advarte lørdag om at de innebærer en «kolossal risiko» å gi F-16 til Ukraina.

– Enhver overføring av de Usaproduse­rte flyene til Ukraina vil være «absolutt meningsløs­t og dumt», sa Russlands assisteren­de utenriksmi­nister Sergej Rjabkov mandag, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrå­et Ria Novosti.

Han mente Russlands «spesialope­rasjon» i Ukraina uansett ville kunne nå sine mål.

Å overføre F-16 jagerfly til Ukraina vil åpne for spørsmål om Natos rolle i konflikten, mener Russlands Usa-ambassadør, Anatolij Antonov.

– Det er ingen infrastruk­tur for driften av F-16 inne i Ukraina, og antallet piloter og vedlikehol­dspersonel­l man trenger, er ikke der heller, sier Antonov via Telegram-kontoen til Russlands ambassade i USA.

– Hva vil skje om de amerikansk­e jagerflyen­e tar av fra Nato-flyplasser driftet av utenlandsk­e «frivillige»? spør Antonov, selv om det ikke er noe som tyder på at Nato vil bruke en slik fremgangsm­åte.

En norsk donasjon av F-16-fly «er for øyeblikket ikke på agendaen», sa Norges forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram 18. mai.

❝ At det kun skal ta fire måneder, kan være realistisk Per Erik Solli, forsvarsan­alytiker ved Nupi

 ?? Foto: Yorgos Karahalis, AP/NTB ?? ⮉ Opplæring av ukrainske piloter i bruk av F-16-fly kan ta så kort tid som fire måneder, mener lekket rapport.
Foto: Yorgos Karahalis, AP/NTB ⮉ Opplæring av ukrainske piloter i bruk av F-16-fly kan ta så kort tid som fire måneder, mener lekket rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway