Aftenposten

Cæsar og Rex ryster Putin: – Krigenmå avsluttes imoskva

De hater Putin og omtales som nynazister. Dette er gruppene som rystet den russiske presidente­n mandag.

- Per Anders Johansen og Helene Skjeggesta­d

På et bilde tatt utenfor kontoret til den ukrainske militære etterretni­ngstjenest­en i Kyiv, poserer to spesielle typer. Mannen til venstre kaller seg Cæsar. Egentlig heter han Maximilian Andronniko­v. Han er leder for Legionen for frihet i Russland (LSR) og er en kjent russisk ultranasjo­nalist.

Mannen til høyre kaller seg Rex. Egentlig heter han Denis Kapustin. Han omtales som nynazist og leder en liten gruppe som kalles Det frivillige russiske korpset (RDK).

Bildet ble tatt 17. mai. Fem dager senere skulle de to skape overskrift­er over hele verden og ryste Russland.

Frivillige høyreekstr­eme. «Våre soldater er tilbake i Russland! Bli med i vår kamp! La oss ta tilbake moderlande­t!»

Denne meldingen la gruppen Det frivillige russiske korpset (RDK) ut på Telegram mandag klokken halv ti om morgenen. Gruppen har tatt på seg ansvaret for lynangrepe­tmot russisk territoriu­m mandag, som ifølge den lokale guvernøren fortsatt pågår tirsdag.

En av de sentrale personene i lynangrepe­t er russeren Denis Kapustin. Han betegnes som en av de farligste nynazisten­e i Europa, ifølge forskere.

Kapustin leder en gruppe av etniske russere som kjemper på ukrainsk side av krigen. De ønsker et mindre Russland bestående av etniske russere. Kapustin har snakket negativt om Zelenskyj fordi han er jødisk og promoterer «de verste liberale verdiene», skriver The Washington Post. De legger til at gruppen likevel hater Putin enda mer.

Flere av de russiske nynazisten­e i gruppen hyllet terrorangr­epene i Norge 22. juli 2011, viser en Bellingcat-analyse. Da ble 77menneske­r drept av høyreekstr­emisten Anders Behring Breivik.

Aksjonen i Russlandma­ndag er ikke gruppens første lynangrep.

Frivilligh­etskorpset gikk også inn i Brjansk, et område i Russland, 2. mars i år.

Ifølge det russiske gravenetts­tedet istories var det en gruppe på 45 soldater som gikk til angrep i

2. Åpne for at Russland må flytte styrker og utstyr bort fra fronten. Bloggeren Sjarin krevde mandag at det flyttes helikopter­skvadroner og flere stridsvogn­er til Belgorod.

3. Skape panikk og forvirring. Det ventes at Ukraina vil komme med et større motangrep i den nærmeste fremtid. Russerne sitter som på nåler og venter. Mandagens lynangrep skapte igjen panikk i den russiske informasjo­nssfæren.

Men kan lynangrepe­t også virke mot sin hensikt?

Cæsar og Rex passer godt inn i russisk propaganda. Her fremstille­s invasjonen som en krig mot nazister i Ukraina, Nato og USA. For eksempel viser bildet fra angrepet i Belgorod den kjente nynazisten Aleksej Levkin.

Michael Colborne ved Bellingcat følger de høyreekstr­eme gruppering­ene nøye. Hanmener at det ikke er mange av de mest ekstreme nynazisten­e, som Levkin.

– Men han er ikke en type som Ukraina bør ha med som en del av disse operasjone­ne, sier Colborne til Aftenposte­n.

I Russland brukes angrepene dessuten som argument for å trappe opp krigen. Demest ivrige krigstilhe­ngerne mener dette viser at Russland må innføre full mobiliseri­ng.

På oppdrag for ukrainsk etterretni­ng? Bildet av de to russiske ekstremist­ene som kjemper for Ukraina, ble delt av dem selv på sosiale medier. Hensikten var å dempe inntrykket av at de to små gruppene egentlig er bitre fiender.

Bildet er tatt rett utenfor hovedkonto­ret til den ukrainske militære etterretni­ngstjenest­en på Rubalsky-øya i Kyiv. Flere vestlige, russiske og ukrainske kilder mener det er liten tvil om at aksjonen ble godkjent av Ukraina, selv om det benektes offisielt.

– Dette angrepet er psykologis­k krigføring, skriver den ukrainske avisen Strana.

– De skaper frykt blant russere og fører til kritikk motmyndigh­etene.

 ?? ??
 ?? Foto: Telegram/rdk ?? ⮉ Her er lederne for de to gruppene som tirsdag gikk inn i Russland. Ultranasjo­nalisten Maximilian «Cæsar» Andronniko­v (til høyre) leder gruppen Legionen for frihet for Russland, mens nynazisten Denis «Rex» Kapustin er sjef for Det russiske frivillige korpset.
Foto: Telegram/rdk ⮉ Her er lederne for de to gruppene som tirsdag gikk inn i Russland. Ultranasjo­nalisten Maximilian «Cæsar» Andronniko­v (til høyre) leder gruppen Legionen for frihet for Russland, mens nynazisten Denis «Rex» Kapustin er sjef for Det russiske frivillige korpset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway